hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運加強E31,E32A,E42P早繁東涌往新界服務
開啟左側

[服務調整] 龍運加強E31,E32A,E42P早繁東涌往新界服務

dogdog002 發表於 2019-4-27 00:43 | 顯示全部樓層

sa2006107 發表於 2019-4-26 21:42
之前呢度有帖講過話因為城巴司機人手唔夠,暫時都加唔到車兜埋入滿東
(就算城巴有司機,都俾咗A線先 ...

不過A綫連A17同A23都無聲氣

唔通等緊批新CityFlyer出車先?

搞咗咁耐就係得E11A加一班車同E23A
N38 發表於 2019-4-27 01:35 來自手機 | 顯示全部樓層
覺得城巴偏坦東涌北,東涌西就好似唔多想理。雖然叫做有E11S, E21X, 但都係要lie埋東涌北。甚至為左加強東涌北服務要犧牲市中心同後勤(E23A)。只屬個人立場,不喜勿插。
N38 發表於 2019-4-27 02:03 | 顯示全部樓層
E31 早一兩日已經執行早繁新時間表,不過加班之後,以7:30果班為例逸東已坐滿窗口位,裕東尾可站高朋滿座出荃灣。
喜愛過的花兒 全都被人摘去了
E21A 發表於 2019-4-27 08:32 | 顯示全部樓層

N38 發表於 2019-4-27 02:03
E31 早一兩日已經執行早繁新時間表,不過加班之後,以7:30果班為例逸東已坐滿窗口位,裕東尾可站高朋滿座 ...

我覺得今次係因為被東涌區議員進逼所以龍運先咁「慷慨」啫,你睇番近2個月區議會交通紀錄,幾乎全部東涌區議員都有提問要求2線加班。
反而城巴就真係冇咩人理,可以繼續拖到2046

XA2Plus 發表於 2019-4-27 10:27 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2019-4-26 22:04
師兄可唔可以分享多幾句?

傳聞話個局set得唔靚
等人多少少一齊搞

但事實上係E21A、E11A/E23A東涌北段長年半紅不黑,有意見認為可以拖下先
兼且E21A個東涌北分段使用量太高,有人唔捨得

是時候要學懂收皮
053h4 發表於 2019-4-27 10:30 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2019-4-27 11:14 來自手機 | 顯示全部樓層

XA2Plus 發表於 2019-4-27 10:27
傳聞話個局set得唔靚
等人多少少一齊搞

「兼且有人唔捨得E21A個雙向分段」
即係城巴自己都有內部諗法想學E31咁拆做一條逸東一條東涌北?

又,呢句證明嶼巴幾咁無能,一邊係度吵37蝕錢,另一邊廂原來啲客比E21A搶晒
dogdog002 發表於 2019-4-27 20:59 | 顯示全部樓層
N38 發表於 2019-4-27 01:35
覺得城巴偏坦東涌北,東涌西就好似唔多想理。雖然叫做有E11S, E21X, 但都係要lie埋東涌北。甚至為左加強東 ...

逸東有38車海
好難會打動本身搭鐵班人出九龍搭巴士

東涌北就唔同

等得邨巴/37M黎

巴士就已經去到青馬

E23A就奸啦今次同E11A相反先去東涌站先去東涌北

不過好奇點解要搵E23開刀唔搵E22/A

九龍東潛力點都大過紅磡九龍城啦

咁做只會趕客得黎又吸鈉唔到新客

你話趕走到班市區客有東涌北客就話姐

有幾多純住宅區既人要去紅磡九龍城?

dogdog002 發表於 2019-4-27 21:06 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2019-4-27 11:14
「兼且有人唔捨得E21A個雙向分段」
即係城巴自己都有內部諗法想學E31咁拆做一條逸東一條東涌北?

似乎佢暗示城巴想E21A專做逸東
E11/23A做東涌北
37就算吧啦,37H又唔知做乜咁而家無咗E31應該會多客少少

10598C 發表於 2019-4-27 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2019-4-27 20:59
逸東有38車海
好難會打動本身搭鐵班人出九龍搭巴士

E22本身冇得再upgrade人去再貴啲嘅A線,A29一早已經存在係觀塘道,調反轉E23A開左可以“upgrade”紅土去搭A23

(同埋始終E22係觀塘區,可能本身有雙向客,同可能唔敢得罪...?)
(估架咋)

E22A就咪搞,本身行車時間好長,連入調景嶺PTI城巴都用行車時間過長一直拖左好耐,就知基本上冇乜可能再拉長條線
加上單向唔停觀塘,用處不大