hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員要求加強荃錦公路、深井青龍頭巴士服務+40P全 ...
開啟左側

[其他] 荃灣區議員要求加強荃錦公路、深井青龍頭巴士服務+40P全日

S3bl430 發表於 2019-4-29 11:18 | 顯示全部樓層

KMBAVC19 發表於 2019-4-29 10:40
有時間表又點
多數都係做樣
大把綠小照樣有理冇理都要等到滿載先走

假日早上8~9點都坐過幾次小巴80落山,基本上總站唔需要等好耐已經可以接近坐滿
錯字連篇
1234567 發表於 2019-4-29 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-4-29 10:05
唔會,234C已經深井至麗城上咗大部分乘客,部分係返學學生,學生多會在石圍角至梨木樹落車,又可以騰出空 ...

我以為講緊40p同234c同時全日,如果只係234c全日咁40P咪更難爭取全日,(少了地區有需求)到時上葵就可能冇全日線了
ricky 發表於 2019-4-29 12:37 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2019-4-29 12:06
我以為講緊40p同234c同時全日,如果只係234c全日咁40P咪更難爭取全日,(少了地區有需求)到時上葵就可能冇 ...

絕對唔係40P同234C全日,爭取一條都咁難,唔敢爭取兩條﹗
既然爭取40P全日都咁難,又賴到石圍角總站問題,咁不如搞234C全日,反正深井總站無理由又無位,深井、石圍角同梨木樹都同時無全日車去東九龍,起碼做得一條得一條。
石蔭勉強可以行去屏麗徑搭38同42C,下石籬勉強可以行去石英徑搭38同42C,唔似梨木樹同深井連行都無得行,只靠轉乘。最後只係安蔭同上石籬麻煩。

前荃葵青區居民
hadboy5 發表於 2019-4-29 12:46 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-4-29 12:37
絕對唔係40P同234C全日,爭取一條都咁難,唔敢爭取兩條﹗
既然爭取40P全日都咁難,又賴到石圍角總站問題 ...

深井最想要234D全日多過234C,不過應考慮兩繁234D,非繁234C
ricky 發表於 2019-4-29 15:10 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2019-4-29 12:46
深井最想要234D全日多過234C,不過應考慮兩繁234D,非繁234C

234D會保留;40P去程維持不變,但回程可考慮縮短至石蔭。

建議234C改成咁:
星期一至五07:25、07:35、07:45;星期六07:25、07:35:維持深井往觀塘的走線,即不停黃大仙至彩虹
每日08:00之後:雙向,深井往返觀塘的走線,並加停黃大仙至彩虹
星期一至五19:00:維持觀塘往深井的走線,即不停黃大仙至彩虹

前荃葵青區居民
HN745 發表於 2019-4-29 16:08 | 顯示全部樓層
Busways 發表於 2019-4-29 09:00
不如 51 永久取消,改由紅小營運 (取消禁區) 好過啦!

紅小有得做 晨早就做啦

點解依家剩係得九巴做?

呢啲係九巴口中既"社會責任"線 就係連小巴都唔想做先啃左佢
S3bl430 發表於 2019-4-29 16:43 來自手機 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2019-4-29 16:08
紅小有得做 晨早就做啦

點解依家剩係得九巴做?

之前大帽山遇過非法村巴開價15元落荃灣,相對九巴收8.9算好平

PS.試過不下十次搭的士上大帽山,就算的士都好多拒載,肯載既都牙痛咁聲,話上大帽山完全冇錢賺
kitarolo 發表於 2019-4-29 19:14 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-4-29 16:43
之前大帽山遇過非法村巴開價15元落荃灣,相對九巴收8.9算好平

PS.試過不下十次搭的士上大帽山,就算的士 ...

咁啱搵到部5乘客的士
荃灣上去大帽山停車場
都70蚊左右,如果有15蚊
一位嘅小巴做絕對大家好
郊遊客又可以留返51/80嘅
位俾居民,不過我又未遇過。

的士以前就話怕被
打劫,而家好便宜嘅
手機都做到定位,佢哋
係唔想吉車落山啫……
但又咁講,我見嚟計又有
唔少無載客的士經荃錦來往
上村及荃灣,可能就係搏有啲人
唔願等或有等正規交通而飛站。
S3bl430 發表於 2019-4-29 22:22 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-4-29 19:14
咁啱搵到部5乘客的士
荃灣上去大帽山停車場
都70蚊左右,如果有15蚊

不過,果次只有唔夠10個人上果部非法小巴,大部份人都等51
(果時51開30分鐘一班)
P.S.荃灣上大帽山(閘口)要90元左右
錯字連篇
KW2523 發表於 2019-4-29 22:35 | 顯示全部樓層

離題好奇問一問,點解東九<->新界絕大部份繁時線都係6點左右開,係234C會開1900咁遲 又同40P尾車差唔多時間