hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議85B及281M取消,改為開辦282X
開啟左側

建議85B及281M取消,改為開辦282X

KW2523 發表於 2019-5-2 22:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議背景
現時85B及281M客量不佳,浪費資源。隨著沙中線通車,兩線客量將更差,造成更大的資源錯配。因此建議兩線取消,並改為開辦282X,把新田圍及286X未能覆蓋的顯徑街納入青沙公路轉車站網絡,同時提供佐敦的回程特快服務,而不需乘搭站位不便的280X或昂貴的W3。
新服務詳情
282X 新田圍 <-> 旺角 (循環線)
行車路線
1. 新田圍總站
2. 富圍樓
3. 秦石邨石瑩樓
4. 車公廟
5. 新翠邨
6. 隆亨邨
7. 下徑口村
8. 顯田村
9. 顯田遊樂場
10. 名城
11. 田心村 (雙向分段收費終點站)
(青沙公路)
12. 青沙公路轉車站
(青沙公路,連翔道)
13. 中滙街
14. 奧運站 (深旺道)
15. 富貴街
16. 櫸樹街
17. 旺角道
18. 旺角站 (循環線折返點)
19. 旺角登打士街
20. 加士居道
21. 佐敦吳松街
22. 佐敦炮台街
23. 佐敦道
(海寶路,連翔道,青沙公路)
24. 青沙公路轉車站
(青沙公路)
25. 田心村 (雙向分段收費起點站)
26. 雲叠花園
27. 顯徑邨顯揚樓
28. 顯徑商場
29. 顯慶樓
30. 顯沛樓
31. 隆亨邨
32. 大圍站 (車公廟路)
33. 車公廟
34. 秦石邨石瑩樓
35. 新田圍總站
收費及轉乘優惠
全程 : $ 7.1
新田圍往返田心村 : $ 5.1
轉乘路線 : 81C,281B (150分鐘內)
轉車站 : 車公廟
優惠額 : 減$ 4.6 (往九龍) / $ 5.0 (往新田圍)
此路線提供青沙公路轉乘優惠。
服務時間及班次
星期一至六
06:00 - 07:00   20
07:00 - 08:45   15
08:45 - 16:45   20
16:45 - 18:45   15
19:45 - 00:00   20
星期日及公眾假期
06:00 - 11:50   25
11:50 - 12:20   30
12:20 - 22:00 15-20
22:00 - 00:00   20
用車
此路線使用原85B及281M的用車,共8輛。
歡迎討論 & Thanks for reading!

bennyho1004 發表於 2019-5-4 23:19 來自手機 | 顯示全部樓層
除左新田圍呢條線同287x有咩分別?咁樣連87b都陰乾埋
 樓主| KW2523 發表於 2019-5-5 01:06 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2019-5-4 23:19
除左新田圍呢條線同287x有咩分別?咁樣連87b都陰乾埋

282X同287X九龍路線方向完全相反,睇落好重疊不過大角咀去程同佐敦回程搭287X係極慢,282X只係同287X互補做旺油佐<->青沙+大圍順逆時針路線,食返當287X單向線班客 (雖然班次要等客量上升先加到而且做唔到博康)

282X做唔到太子更做唔到石硤尾同深水埗,除咗擺車嘅大角咀邊忽同87B重疊?
kennethtsoi0715 發表於 2019-5-5 01:41 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2019-5-5 01:06
282X同287X九龍路線方向完全相反,睇落好重疊不過大角咀去程同佐敦回程搭287X係極慢,282X只係同287X互補做 ...

287X去旺角係咪真係極慢呢 我就真係有D質疑
冇錯要兜個圈先可以去到旺角 但係其實以行青沙既速度都足以抵銷返個段路既時間 根本就唔需要話開一對順逆時針循環線
再者而家有唔少人係去到亞皆老街甚至大角咀先落車 某程度上開新線可以話係搶緊客
 樓主| KW2523 發表於 2019-5-5 02:11 來自手機 | 顯示全部樓層
kennethtsoi0715 發表於 2019-5-5 01:41
287X去旺角係咪真係極慢呢 我就真係有D質疑
冇錯要兜個圈先可以去到旺角 但係其實以行青沙既速度都足以抵 ...

287X田心上通常25分鐘到佐敦,大上大落完佐敦去大角咀用20分鐘 ; 旺角街市盞燈一多少少車,繁時287X去大角咀可以用成個鐘,吸引力都相當低

青沙唔代表快過其他路徑,下繁根據自己經驗九郵上車81C正因為上落時間差距而快過287X

而假設真係吸到客,亦只係為佢地提速咗而唔需要焗搭287X單向遊車河,輔助下間中留後嘅287X亦唔係壞事 ; 再者,有唔少人因為287X大循環個圈太大又用太耐而當佢單向線,另一方向就其他車 (例如ERL -> 小巴),282X吸得返佢地

yclam 發表於 2019-5-5 11:07 來自手機 | 顯示全部樓層
其實呢個提議都唔錯呀,好過任由85B及281M一直頹下去,等沙中線通車一鋪清袋,連車都收回。不過佐敦坐280X返沙田尚算方便,我反建議佢過青沙後經大角咀,旺角,學904、905般行,於長沙灣道左轉東京街、青沙返新田圍。既彌補沙田直達大角咀的不足,也可以開拓太子深水埗及沙田特快。
 樓主| KW2523 發表於 2019-5-5 13:50 | 顯示全部樓層

yclam 發表於 2019-5-5 11:07
其實呢個提議都唔錯呀,好過任由85B及281M一直頹下去,等沙中線通車一鋪清袋,連車都收回。不過佐敦坐280X ...

咁可以順手減一減87B去程上繁做密少少?

如果行長沙灣道會同286X太重疊,我反而覺得如果去太子可以荔枝角道->界限街->大角咀道->聚魚道->深旺道->興華街西上青沙
流星☆雨 發表於 2019-5-5 16:41 | 顯示全部樓層
反方向唔方便等車叫兩飛
趕客路上 理_得你
 樓主| KW2523 發表於 2019-5-5 18:40 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2019-5-5 16:41
反方向唔方便等車叫兩飛

佐敦道直出遠比287X快,旺角加埋ETA應該夠俾客諗282X定287X,足以解決兩飛問題

如果格硬要嘅,彌敦道->甘肅街->渡船街->佐敦道->彌敦道->甘肅街->欣翔道應該得,旺角就冇得搞
10598C 發表於 2019-5-5 19:07 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2019-5-5 18:40
佐敦道直出遠比287X快,旺角加埋ETA應該夠俾客諗282X定287X,足以解決兩飛問題

如果格硬要嘅,彌敦道->甘肅 ...

撇除搞佐敦青沙特快,咁搞倒不如變雙向線,類似270P行法...