hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門區議員要求開辦來往兒童醫院巴士線+公佈屯赤交通安 ...
開啟左側

[其他] 屯門區議員要求開辦來往兒童醫院巴士線+公佈屯赤交通安排

mtrA279-262 發表於 2019-5-9 14:53 來自手機 | 顯示全部樓層

連E線都行屯赤咁A線邊個搭
JC8385 發表於 2019-5-9 14:54 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-5-9 14:46
深井同青龍頭差左幾個站, 青龍頭去屯公轉車站十分鐘唔駛, 而且係尾站上公路, 大欖涌明明一野上車就上公路 ...

真係轉車站客就可以騎劫成條線嘅
N969就唔使搞到而家咁折墮啦
EX-TL 發表於 2019-5-9 14:57 | 顯示全部樓層
~~Knysna~~ 發表於 2019-5-9 12:48
應該開條線去 郵輪碼頭,兒童醫院,九龍灣商貿區行大老山隧道連接沙田 ,等人轉車用 ...

郵輪碼頭係黑洞, 好間唔中先有郵輪泊岸, 我睇碼頭以西未有新發展前, 都係唔好開新線住.

而就算要開新界路線經兒童醫院, 我會比較prefer同將軍澳一齊搞.

例如新界東北(經大老山)一條, 新界西北(經黃大仙)一條, 九龍灣商貿區 - 兒童醫院 - 觀塘繞道 - 將隧轉車站, 最後一條去將南, 一條去將北.

將南/將北-兒童醫院設雙向分段收費, 滿足將軍澳願望, 亦對來自各區的兒童及其家長起到幫助.
EX-TL 發表於 2019-5-9 14:59 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2019-5-9 14:54
真係轉車站客就可以騎劫成條線嘅
N969就唔使搞到而家咁折墮啦

我只係覺得唔一定要一刀切, 只可選青馬or屯赤.

既然有車源, 有客源, 兩邊一齊討好唔係更好?
10897106606 發表於 2019-5-9 14:59 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2019-5-9 15:02 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-5-9 14:59
我只係覺得唔一定要一刀切, 只可選青馬or屯赤.

既然有車源, 有客源, 兩邊一齊討好唔係更好? ...

兩邊一齊討好當然係好
但我哋要承認呢件係極度奢侈嘅事

而家問題係人手唔夠
佢又要不停辣火頭加同擴充A線
咁有得揀當然係用最快回車嘅方案啦
jpoon 發表於 2019-5-9 15:04 | 顯示全部樓層

mtrA279-262 發表於 2019-5-9 14:53
連E線都行屯赤咁A線邊個搭

A綫停一停港珠澳都夠客啦(合唔合理係另一件事)
http://jpoon9394.blogspot.com/
10897106606 發表於 2019-5-9 15:04 來自手機 | 顯示全部樓層
mtrA279-262 發表於 2019-5-9 15:06 來自手機 | 顯示全部樓層
10897106606 發表於 2019-5-9 14:59
轉去東涌北/逸東/滿東就更加無問題啦,去到東涌先轉車就可以

E32A 不經市中心
E31過完北大嶼山之後已經係東涌纜車站
跟住東涌站兜圈去滿東

相反, 其他E線機場方向只停消防局同東堤灣畔
之後就入機場島
E31 行過去對面轉都講得通
咁E32A呢? 唔係要我好似前面果條大帝所講要我額外比多幾蚊轉呀?

現時入機場既E線轉E31/E32A 係青馬轉都係免費轉乘
10897106606 發表於 2019-5-9 15:08 來自手機 | 顯示全部樓層