hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 配合沙中線通車 建議重組 沙田<>東九龍線 (80,80X,89,89 ...
開啟左側

配合沙中線通車 建議重組 沙田<>東九龍線 (80,80X,89,89B,88X)

74queen 發表於 2019-5-10 20:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

該5線現有資源及服務水平如下
80: 28車 上繁往九龍7-9分一班 往沙田12-20分一班 下繁往九龍6-9分一班 往沙田3-7分一班
上繁不經顯徑, 另設80P顯徑開及80A往觀塘商業區

80X: 13車 上繁往九龍7-11分一班 往沙田15-20分一班 下繁往九龍15-20分一班 往沙田7-10分一班
上繁另設乙明邨街開不經彩虹特班

89: 15車 上繁往九龍8-10分一班 往沙田9-12分一班 下繁往九龍8分一班 往沙田8-10分一班

89B: 10車 上繁往九龍8-10分一班 往沙田15-17分一班 下繁往九龍20-25分一班 往沙田10-15分一班

88X: 5車 上繁往九龍20分一班 下繁往九龍20分一班
共71車

目標: 透過因沙中線通車減班多出車輛調整服務, 擴大服務範圍及為部份區間提速

重組方案概覽
80: 改為美田<>觀塘碼頭 經美松苑, 美林, 田心街, 獅隧返回原有走線來往觀塘 用車21架

80X: 延長為新翠<>觀塘碼頭 經車公廟, 沙乙博, 老隧返回原有走線來往觀塘 用車10架

89: 瀝源<>觀塘站 走線不變, 減班 用車10架

89B: 改為慈雲山北↺沙田市中心 經蒲崗村道, 四美街, 獅隧, 大圍, 沙乙博, 以沙田市中心為循環點 用車10架

89E: 油塘<>火炭(山尾街) 經鯉魚門道, 觀塘道, 彩虹(僅往火炭方向), 老隧, 沙田站, 桂地街(往火炭方向繞經)來往火炭 用車11架

88X: 火炭站<>藍田(廣田邨) 經碧雲道, 平田圈, 老隧返回原有路線 用車6架
共68車, 預留3車予82A或加時加車

重組方案如下 (Google maps 走線可用手機查看)

80: 美田<>觀塘碼頭 經美松苑, 美林, 田心街返回原有走線來往觀塘 用車21架
沙田區走線
46分
車程
47分
上繁8分一班直出
下繁10分一班
非繁12分一班
班次
上繁15分一班
下繁5-8分一班
非繁10-12分一班
$7.4
天馬苑起  $6.4
車費
$7.4
隆亨邨起  $5.8
海福花園起  $4.7
全日不經顥徑, 顯徑站2站出黃大仙 5站到觀塘 巴士缺乏競爭力, 大圍提速保基木盤
跟82K經田心街, 加經美松苑, 以維持隆亨邨尾站特快及擴大服務範圍
改擺美田總站, 車程不變更易上車, 解決美林總站太細問題
80A 維持不變
80P 06:50-08:30每10分一班往觀塘 17:30-19:50每15-20分一班往顯徑經新翠及顯徑街 (回程走線)

82A 美林↺顯徑 用車3-4架
走線 美林↺顯徑
車程 32分
班次
上繁15分一班
下繁15分一班
非繁12-15分一班
車費$5.8
海福花園起  $4.7
補償80顯徑>美林流水
與80共用車隊
視乎需要開辦

80X: 新翠<>觀塘碼頭 經車公廟, 沙乙博返回原有走線來往觀塘 用車10架
沙田區走線
41分
車程
37分
上繁20分一班不經彩虹
下繁15分一班
非繁15-20分一班
班次
上繁30分一班
下繁8-10分一班
非繁15-20分一班
$7.1
碧海樓起  $6.4
車費
$7.1
大老山隧道起  $5.4
延長至新翠補償89B離開觀塘, 新翠往觀塘時間約增加10-15分鐘
早繁設秦石總站開特班 20分鐘一班, 乙明邨街特班取消

89: 瀝源<>觀塘站 走線不變, 減班 用車10架
上繁15分一班
下繁12分一班
非繁15-20分一班
班次
上繁10分一班
下繁12分一班
非繁15-20分一班
因應89E開辦, 89減班配合

89B: 慈雲山北↺沙田市中心 經蒲崗村道, 四美街, 大圍, 沙乙博, 以沙田市中心為循環點 用車10架
走線 往沙田
往慈雲山
車程 89分
班次
上繁12分一班
下繁12分一班
非繁15分一班
車費$6.8
89B與沙中線大幅重疊, 維持原有走線前往觀塘己過時, 亦缺乏競爭力
大圍特快往黄大仙則仍值得提供基本服務
改上慈雲山並延長至沙市希望能盡量避開鐵路競爭, 同時改善慈雲山對外長途線服務
免費轉乘89以繼續提供 $6.8來往觀塘之服務

89E: 油塘<>火炭(山尾街) 經鯉魚門道, 觀塘道, 彩虹(僅往火炭方向), 老隧, 沙田站, 桂地街(往火炭方向繞經)來往火炭 用車11架
走線
49分
車程
52分
上繁12分一班
下繁15分一班
非繁15分一班
班次
上繁15分一班
下繁12分一班
非繁15分一班
$10.2
啟業邨起  $6.4
車費
$10.2
創紀之城起 $8.2
往觀塘停 啟業邨, 九龍灣站,牛頭角下邨, 創紀之城, 觀塘市中心, 觀塘游泳池, 藍田站, 聖安當女書院, 油塘邨, 嘉榮街         
往沙田停 鯉魚門廣場, 油塘邨, 聖安當女書院, 藍田站, 觀塘法院, 創紀之城, 觀塘定富街, 德福花園, 九龍灣站, 啟業邨, 紅萼樓
為提供特快服務, 89E只會於觀塘作有限度停站並使用觀塘道隧道和天橋
隨著龍翔道車流日漸增加及獅隧飽和, 89走線來往沙田顯得緩慢, 觀塘沙市值得有一條直接來往兩地的路線取代88X
繞經桂地街為公屋入伙及將來延長鋪路

88X: 火炭站<>藍田(廣田邨) 經碧雲道, 平田圈, 老隧返回原有路線 用車6架
觀塘區走線
58分
車程
60分
上繁20分一班
下繁20分一班
非繁30分一班
班次
上繁20分一班
下繁20分一班
非繁30分一班
$10.2
康田苑起  $4.5
車費
$10.2
將88X延長至廣田邨以服務碧雲道, 希望能改善客量
全日特快前往藍田

完 多謝閱讀

ATENU135 發表於 2019-5-10 20:55 | 顯示全部樓層
88X用車不夠,易脫班
S3bl430 發表於 2019-5-10 21:17 | 顯示全部樓層
一些回應/建議
80/80P :
我覺得80可以連隆亨都唔經,進一步加快車程,確保車程優勢

80P仲有全日的價值,畢竟顯徑有很多地區不接近鐵路站,隆亨就更加無法直接受惠沙中線
另外,依家80由顯徑到觀塘碼頭只需要30-40分鐘的車程,回車效率幾好,用5-6部車就足夠開15-20分鐘一班

89B:
直接打擊應該比80P更大, 馬鐵線延長至鑽石山後,我覺得變半全日服務/以轉乘取代會更理想,
慈雲山去沙田可以另開一條大老山路線處理,15-20分鐘一班,用4-5部車

88X/89E:
我覺得可以用一條線處理,建議88X(1)增加不繞經觀塘道的班次+(2)延長至油塘處理
建議(1)純粹從提升資源運用水平考量,建議保留早上10點前往藍田方向/傍晚5點後往沙田方向繞經觀塘道的安排,
這樣可以維持88X本身的雙向客源,有利88X長遠做大
建議(2)藍田區路線以216M做藍本,以大本型(油塘)為循環班次的調節點,
這樣油塘客會慢一點到沙田,但同時較容易營造較頻密(15-20分鐘)的班次

我覺得88X現時繞經沙田鐵路站花太多時間,出九龍的時間頂多比89快5分鐘,不值得拆一條全日東九龍線,
倒不如用相關資源開一條火炭經獅隧/老隧往九龍灣的繁忙路線(九龍灣依X89D)
錯字連篇
 樓主| 74queen 發表於 2019-5-11 02:37 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-5-10 21:17
一些回應/建議
80/80P :
我覺得80可以連隆亨都唔經,進一步加快車程,確保車程優勢

80唔經隆亨係就係快,但隆亨其實係客倉,好多上落,因為尾站特快又同大圍站有段距離,飛埋我怕太快,單靠四美做唔到咁密。而且就算要飛都要80P全日做返尾站特快,但顯徑真係冇乜空間做。就算係最遠嘅顯德樓顯沛樓行去顯徑站都係10分鐘內,另外行5分鐘左右都有顯耀邨站。啱啱查過 大圍去鑽石山預計6分鐘,即係顯徑去黄大仙應該10分內,去觀塘就15-20分鐘,咁留條上下繁各長兩個鐘嘅80P等佢地自己交成績其實都算比足信心。

89B方面 我同意沙中線對佢嘅影響係毀滅性,但沿線去黃大仙計89B又唔係咁差,時間同鐵相約又平,咁樣就算九巴想放棄議員都唔比。係應該保留黄大仙嘅前提下 一係縮到四美街等佢自生自滅,一係揾個冇鐵區做,所以我揀咗慈雲山。慈雲山直出老隧嘅話客源會太單向同可能太多轉乘客,吃力不討好,咁不如夾埋黃大仙一齊廢物利用咗89B

觀塘沙田方面 其實文化博物館以東就應該用老隧,89用獅隧+牛頭角道行法其實過時而且易塞車,亦遠離商業區,但有唔少獨市流水唔可以夾硬拉佢出去觀塘道改老隧。兩線分工好清晰 89行牛頭角道做觀塘客,89E經觀塘道做沙田同火炭新樓客。火炭對東九龍車應該有需求,取消AB走線亦有助養沙田特快客,位位10.2/8.2應該好做過89。

至於88X其實你個方案對油塘係慢未必慢咗但就疏咗,因為89E係飛橋落隧道12-15分鐘一班直出,觀感比條條線都上山好,觀塘道亦唔駛繼續行出去牛頭角道再碌到去獅隧塞埋龍翔道先返到沙田好。而且我相信88X要做大唔差一個油塘,碧雲道本身都好俾面。

另外繁時線方面,我覺得樓都未入伙就講繁時線係言之過早,冇人知有幾多人係東九商業區返工,開線開返全日位觀塘道比較保險,而且觀塘特快沙田我信係有得做,兩個大區嘅市中心又係主要行街地方。繁時線可以等呢批線做定咗, 睇表現再抽車/加車做。
KW2523 發表於 2019-5-11 11:29 來自手機 | 顯示全部樓層

89B仲有去新蒲崗嘅客80做唔到,行出鑽石山真係不了
嫌唔夠客可以順手扔埋上水仔俾佢地有黃大仙直車
S3bl430 發表於 2019-5-11 12:05 | 顯示全部樓層
74queen 發表於 2019-5-11 02:37
80唔經隆亨係就係快,但隆亨其實係客倉,好多上落,因為尾站特快又同大圍站有段距離,飛埋我怕太快,單靠 ...

基本意見:
80/80P/89B
先不說車資(港鐵減價/推出包括沙田區的月票服務先算),
你計漏了鑽石山站轉車所需時間,如果顯徑至黃大仙只需10分鐘,
那80P當然無得打(現在不塞車由顯徑往黃大仙約15分鐘),
但如果轉地鐵要5分鐘或以上(即理論值5+5+2=12分鐘),那沙中線就會只餘下班次穩定地頻密的優勢
(老實說,除非彩虹交匯處大塞車,否則80行車時間與同觀塘線的行車時間相當)
相對來說,80/80P仍然有一程過,唔駛上落地鐵站和有位坐的優勢
基於現在80P的龐大客源,維持半全日服務沒有太大問題,
至於全日所需用車也不太多(非繁忙時間5部車就足夠20分鐘一班),
所以我覺得80P在讓80進一步提速的前提下,仍有全日的價值

80如果直出新翠,黃大仙至大圍所需時間約10-15分鐘,同沙中線差不多快.
如果兜雲疊和隆亨,需要額外5分鐘行車時間,那80就沒有時間優勢(繁忙時間兜隆亨所需時間則更多),美林行出大圍站所需時間亦是10分鐘左右,加上有2元優惠機, 所以不要認為沙中線無法搶走80六美客源
另外,停新翠某程度也能服務部份隆亨居民(尤其是往美田方向),亦替代89B的功能(89B現時客倉之一)
(我知道80不繞經新蒲崗,但不繞經正好確保80的車程優勢, 沙中線在鑽石山/新蒲崗區基本擁有絕對優勢)

89B
好難起死回生,想到4大問題(1)兜四美街,與沙中線鑽石山站硬碰(車程肯定陷入劣勢),(2)80X分薄客源,
(3)直接和沙中線競爭,没有如80P般隆亨/下徑口村的獨市位,(4)班次相對疏落,
如果按你的建議,89B維持12-15分鐘一班,固然有助留客,但效果可能像W2,W3, 食之無味,
上慈雲山會增加運營成本,而如果上慈雲山但又要兜足四美街,黃大仙,對慈雲山的吸引力也不足

我覺得89B最多只能保留半全日服務,而於慈雲山就搵老隧路線服務(心儀路線:272S)

我心中的班次分布
80 - 上午繁忙:5-8分鐘/下午繁忙8-10分鐘/非繁忙15分鐘
80P - 上午繁忙:7-8分鐘/下午繁忙10-12分鐘/晚上往顯徑15分鐘/非繁忙20分鐘/清晨往沙田&晚上往觀塘30分鐘
89B - 繁忙:20分鐘/非繁忙30分鐘/取消,以80/80P轉81C/86A的轉乘優惠取代

=====分隔線======
關於89/89E/88X:89E:
純走線的建議:
如果沙田市中心要真特快,又唔想用太多車,建議沙田→(經:大老山隧道,觀塘繞道)→觀塘市→沿觀塘道至九龍灣→(經大老山隧道)→沙田
(Google map路線)
這樣的話沙田市中心到觀塘時間肯定比89快超過10分鐘以上
總行車時間估計在90-100分鐘, 8部車足夠支持12分鐘一班服務

個人意見
觀塘特快主要是通勤客源,用現有88X的運作模式其實已能足夠提供這方面的特快需求,
a.平日繁忙時段
88X只要加密至12-15分鐘一班已足夠吸納這批客源,
因為有88X分擔,我覺得89E在早上繁忙時段才比較有價值(出於價錢考量)
如果我想做通勤客的,我會將89E沙田區服務範圍改為火炭和石門(89C繁忙時段順便不再繞經石門和第一城),而不是火炭+沙市
而沙市至觀塘單向特快服務交番比88X
b.非繁忙/假日
89行牛頭角道比較貼近民居,觀塘總站與APM相距不遠,吸客效果會比行觀塘道好,
寧願用1條線服務所有人,都唔想拆一條同89停站完全不同,比89快不了多小,而班次又唔密的特快線

錯字連篇
 樓主| 74queen 發表於 2019-5-11 12:23 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2019-5-10 20:55
88X用車不夠,易脫班

點會唔夠, 88X用5架車30分鐘班次行150分鐘連休, 實際行車時間只係120-130分鐘, 繁時加一柯打行一轉

樓主| 74queen 發表於 2019-5-11 12:43 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-5-11 11:29
89B仲有去嘅客80做唔到,行出鑽石山真係不了
嫌唔夠客可以順手扔埋上水仔俾佢地有黃大仙直車
...

上水仔同上慈雲山同理, 都係揾條冇鐵邨食咗佢, 不過可以慳到最少2部車, 如果佢地真係支持肯搭唔介意行到大圍先入隧道我覺得可行

不過新四美街總站會搬去較近龍翔道一邊, 沙中線月台亦係彩虹道隔離, 對新蒲崗巴士客可能有影響

Snoopy@FB8617 發表於 2019-5-11 14:08 | 顯示全部樓層
74queen 發表於 2019-5-11 02:37
80唔經隆亨係就係快,但隆亨其實係客倉,好多上落,因為尾站特快又同大圍站有段距離,飛埋我怕太快,單靠 ...

剩係攞繁忙時間客量講
四美上繁都差唔多坐滿出大圍
再望下下繁返到大圍既班次通常都係得返10-30%客量
基本上可以講四美同大圍既客其實流失唔少去鐵同89B

80P延長服務時間當然有屯馬線陰影
但我諗如果80P做得正常既話
我諗顯沛附近都可以頂得住
連埋隆亨同埋89B改線/取消既回流客
加強下係名城宣傳巴士線
其實都做得住
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3bl430 發表於 2019-5-11 15:29 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-5-11 14:08
剩係攞繁忙時間客量講
四美上繁都差唔多坐滿出大圍
再望下下繁返到大圍既班次通常都係得返10-30%客量

我覺得就算80P頂唔住,80都好應該改為直出,至少觀感上會好好多80P預左會輸,但佢會成就80,爭取挽留更多的九龍東客
更何況我覺得80P仍有一些生存空間,20分鐘一班用車唔多,都可以搏下

兩線同時全日,我覺得會輸小(80P)贏大(80),
但如果要80兜隆亨,我就寧願維持原狀,
大部份乘客唔會諗只兜隆亨會減少車程多小時間,只知兜小左地方
兜5分鐘或10分鐘,在乘客的觀感上都係兜

某程度上,一些小巴/巴士係靠依種"唔兜路"的包裝增加客量,例如是大圍站上車去馬鞍山的803

錯字連篇