hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 部份原定續牌超富不獲續牌
開啟左側

[小道消息] 部份原定續牌超富不獲續牌

fokck 發表於 2019-5-12 17:24 | 顯示全部樓層

Eddie 發表於 2019-5-11 16:13
91M/92改道或者強行用大車,94/96R轉大車,269M搬總站已經解決大部分問題

91M、92 問題係:
1. 德望個站d 客死都唔肯放手(事實又真係好多站友都話過頭車至尾車都會有人打鐘德望落)
2. 九巴響舊清放寬用12 米一事上並不積極

269M 淨係為左用大車一個原因而改總站既機會就仲低,如果大家板齡有十幾年的話,相信都會記得HKBDB 年代 269M 由荔景北延長上去祖堯果下,條線一夜間由AP 轉曬全線ATS,大量天水圍站友響 HKBDB 搏命剷祖堯居民,亦有人聲稱向九巴/運輸署投訴轉細車,並且有不少日薪車長投訴轉細車令佢地減人工 (加五變加四車),但九巴仍然一意孤行繼續,相信269M 唔夠細車行的話,九巴會寧願減 269M 班/加密 269A/269P 都唔會為左轉大車而搬 269M 站或改線。
多啦A夢
1005 發表於 2019-5-12 17:34 | 顯示全部樓層
fokck 發表於 2019-5-12 17:17
拿,直接開名啦,第一個貼埋廠內相話18 年短超富有機會續牌既人就係本文樓主,
如果你既側聞屬實,批短 ...

終於都搵返我上一次嘅發帖
發文時間係4月6日
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1118455-1-1.html

為收視,好心做壞事
快樂有時,唯有Timely
KC8249 發表於 2019-5-12 18:42 | 顯示全部樓層
1005 發表於 2019-5-12 17:34
發文時間係4月6日
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1118455-1-1.html ...

仲要次次九廠啲死車都撳哂11B電牌,唔好玩得再揚啲?
Eddie 發表於 2019-5-12 20:19 | 顯示全部樓層

1005 發表於 2019-5-12 17:34
發文時間係4月6日
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1118455-1-1.html ...

唔覺得揭發九巴為自己營運失當企圖打茅波係咩壞事
FBI2 發表於 2019-5-12 20:50 | 顯示全部樓層
fokck 發表於 2019-5-12 17:24
91M、92 問題係:
1. 德望個站d 客死都唔肯放手(事實又真係好多站友都話過頭車至尾車都會有人打鐘德望落 ...

可以考慮只保留91行舊清,91M/92/292P全部改行新清,並增設91M/92/292P轉91既BBI.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
shakugan2005 發表於 2019-5-12 21:01 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2019-5-11 18:34
若然KA牌 ASV 在15號之後依然在街上行走,相信必會有行家向運吉反映。
剛才我還見到有E3 ASV 行B1,你真係 ...

架B1係唔係269M拉過去? 72夠可以為左一單65K定64K特有一部ATS, 268B夠可以為左一單77K特有一部ATSE
 樓主| JX7849 發表於 2019-5-12 21:03 來自手機 | 顯示全部樓層

唔係因為J牌到期都未做COR續牌時間先至劏咩?睇下K牌做左COR果D出唔出得返黎續就知

如果真係同篇文有關引致冇得續,在此道歉
363330hx 發表於 2019-5-12 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層
今日同個相熟卡佬傾開, 佢揸96r嘅, 佢話黃石根本上行不到12米, 行12米嘅289R全部過曬線
FBI2 發表於 2019-5-12 21:47 | 顯示全部樓層
363330hx 發表於 2019-5-12 21:32
今日同個相熟卡佬傾開, 佢揸96r嘅, 佢話黃石根本上行不到12米, 行12米嘅289R全部過曬線 ...

黃石一帶少車,行12米係冇問題,只係大網仔停車場用12米有機會唔夠扭.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
fokck 發表於 2019-5-12 22:38 | 顯示全部樓層

Eddie 發表於 2019-5-12 20:19
唔覺得揭發九巴為自己營運失當企圖打茅波係咩壞事

我相信站友1005 所講唔止係呢一單既問題,係九巴較早前出曬告示嚴打車廠內影相貼出街,但有站友似乎無視呢一樣野將內部資料不停貼出街,只會搞寸曬個party 令九巴更加打壓呢類行為。令J 牌短金不能續牌只係其中一單,都唔係主要問題所在。

不過有站友進一步指出有人次次貼相都要較 11B 電牌,似乎九龍灣廠要查好快查到係邊位了。

=======

講返正題,其實真係唔夠短車,第一個可以開刀既一定係已解禁既穗禾苑,殊不知三條線 80M、81K、280X 都仲有短車掛牌,淨係81K 都有成10 部,計埋80M 同 280X 足足 15部,就算唔可以換曬,但一定可以打佢地主意,特別係280X。向d 咁多限制既線(例如係打回原形既269M) 埋手反而難度高。

至於屏廈路,都仲未聽到有12 米車行得到53 同276 一單全程,上年12 月27 號出左部SL7960 行53 都唔夠一單,就俾工程部去到海韻花園截停換返細車,由此肯定九巴唔俾12 米行屏廈路做生意。
多啦A夢