hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 部份原定續牌超富不獲續牌
開啟左側

[小道消息] 部份原定續牌超富不獲續牌

JH_LE4612 發表於 2019-5-13 06:41 來自手機 | 顯示全部樓層

1005 發表於 2019-5-11 12:45
側聞有人貼出部份車廠相片,相片公開後有地區人士向運輸署投訴,因此令車輛續命拉倒喎,唔知會唔會陸續有來 ...

我又唔係咁睇喎,利申唔係幫站務/樓主講野。

若果投訴人士係區議員,有幾多個會真係走入嚟睇廠內相?除非有忠誠巴迷放水,就算知道九巴唔夠車,選舉年又有幾多個區議員會忍住唔同運吉投訴呢?我相信XX報踢爆九巴批龍運atr,e500之後,佢都會好執著九巴呢批舊豬。

九巴自己決定唔續嘅話,佢自己都少左短車用,咁佢會唔會小家到,因為有人放相上網,就寧願唔夠車用都要挫下某放料人士嘅銳氣呢?九廠廠務部同理。

而運輸署本身都要批左批短車續牌先有得行,唔存在九巴隱瞞運吉偷偷地拖一兩個月先話唔夠短車,逼運吉續短車嘅情況。

當然啦,咁多情況底下,單係沙中線遲開,已經夠理由要運吉批准續牌。另外,一批全新嘅 Streetdeck,若然來貨期係代 ATS嘅話,其實依家應該要到,始終新車型要慢慢執。呢批車可以七八月嚟得哂又出得哂嘅,我會好佩服威廠(尤其佢自己都有唔少英國訂單)。
kitarolo 發表於 2019-5-13 07:47 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2019-5-13 06:41
九巴自己決定唔續嘅話,佢自己都少左短車用,咁佢會唔會小家到,因為有人放相上網,就寧願唔夠車用都要挫下某放料人士嘅銳氣呢?九廠廠務部同理。

要捉內鬼出嚟甚至解僱
涉事者都好過故意拉倒?

話就話「行車班次或會因應
道路交通情況調整,並不會
先行通告。」咁九巴可控制
範圍都故意拉疏班次,例如可
常規用12米雙嘅路線走去用
短雙,或者運吉唔放寬部份路段
嘅限制,責任喺邊個身上好清楚。
AtrHenu 發表於 2019-5-13 09:34 | 顯示全部樓層
.KD.8283. 發表於 2019-5-13 03:12
KL牌打後個批係歐三但唔係第二批吧
而且ATS101-150呢50部都未到18年大限

其實ATS101-150距離18大限都係爭一年半載到只有歐三豬仔先有三二年命(尤其係2004-05年出街ASV75-100).

btw,九巴當時(2017年)應該要將所有ATS,ASV裝SCR做下ATSE後備,

可以百搭用下(又應付細車線兼可以照顧下低排線(如:45,46,103)需求);
唔係現在當StreetDeck/歐六十米車未有著落(出街)又要應該細車需求先黎叫救命(太遲),
所以今次紅公司真係抵死啵.
如果,當時應該係2015年金巴仔要跟對家(橙汁巴)買返十部八部E400Facelift應付住先,
起碼唔駛搞到唔湯唔水的局面.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
VK4642 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

Eddie 發表於 2019-5-13 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2019-5-13 09:34
其實ATS101-150距離18大限都係爭一年半載到只有歐三豬仔先有三二年命(尤其係2004-05年出街ASV75-100).:lo ...

雙軸車載客量比三軸短車低一截,始終覺得唔係理想代替品
而家d短車掛牌線應該好多都行到11米,西貢線,103,276本身已經用得
34,64K,76K,269M用到機會都幾大
呢d線用得的話短期內都唔駛買短車,不過用11米車係咪如某d版友話會增加營運成本就不得而知
Quanta 發表於 2019-5-13 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層
11m 車增加營運成本多啲,定係91M 呢啲唔夠載倒客俾小巴影響大啲呢?
053h4 發表於 2019-5-13 11:00 來自手機 | 顯示全部樓層
其實夾硬改12米,我個人認為都係要為直梯車搵出路
JX9097 發表於 2019-5-13 14:45 | 顯示全部樓層

Phoenix 發表於 2019-5-11 15:19
希望全部K牌短車的續命計劃都被拉倒!
近來新清舊清安秀道交界有工程進行,願西貢三寶在不久的將來能成功轉 ...

清水灣道三寶行唔到12米主因係舊清德望段(指新舊清交界至德望學校之間)有對頭車就會危險當年91M改派11米嗰陣其實已經會踩過界

只係運吉改一改上山燈號去盡量避免兩車喺轉彎位交匯
但架車再長多1米就唔同講法
所以大家一路都係話點解政府唔肯削一削轉彎位路邊草地去就位
(除非問題主因唔喺呢個轉彎位)
JX9097 發表於 2019-5-13 14:53 | 顯示全部樓層
fokck 發表於 2019-5-12 17:24
91M、92 問題係:
1. 德望個站d 客死都唔肯放手(事實又真係好多站友都話過頭車至尾車都會有人打鐘德望落 ...

德望客除咗德望人會用之外
唔少順利人都會用
(因為唔太可能喺舊清安達臣道, 或者彩雲邨行番去順利)
但係改行新清的話, 順利宿舍或者匯基對開都冇合適位置設站

之前印象中有板友貼過新利街/ 新清交界會有道路改善工程
當中涉及會set巴士站
若果呢個工程可以令到新清(落山方向)可以令到清水灣道三寶set到站的話
相信會令到區議會易d過
(因為新站比舊站仲方便咗, 而且沿路保安情況亦較好)
EL8061 發表於 2019-5-13 16:45 | 顯示全部樓層
其實我覺得穗禾苑的短車問題係咪應該
最易解決,
而家80M,81K,280X成日有12米丹記車做替車/特見,
甚至少量做埋掛牌(280X),加上最近食左唔少前U廠綠蛋做spare,
會否可將堆綠蛋上牌一些有丹記車又有蛋/富豪做掛牌的線如81C,80K,87K
統一車型再甩走呢堆線的12米丹記車上牌80M,81K,280X代哂批短車應該OK啦!

愛車:EL8061,最鐘意的熱龍:FY5856
Kirino 發表於 2019-5-13 16:51 來自手機 | 顯示全部樓層

Eddie 發表於 2019-5-13 10:31
雙軸車載客量比三軸短車低一截,始終覺得唔係理想代替品
而家d短車掛牌線應該好多都行到11米,西貢線,10 ...

76K一早用緊12米,洗鬼要短車