hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 被拖走的ATENU53 (SD6028)殘骸 [多相]
開啟左側

[突發!] 被拖走的ATENU53 (SD6028)殘骸 [多相]

Man@MFHK 發表於 2019-5-12 23:11 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2019-5-12 20:56
或者咁講,以前好多車燒首先起火既都係車身,係唔知點解 Trident 系列舖舖都係底盤燒上去燒晒成部車。

...

成堆新車排住隊等出牌,燒成咁劏左佢出新車好過啦⋯⋯
Volvo B8L
HV9990 發表於 2019-5-13 03:13 | 顯示全部樓層
啲工程人員口罩都唔戴,咁燒法實好多有毒氣體
KCRC . Keep Moving
PK9394 發表於 2019-5-13 07:30 | 顯示全部樓層
s3bl469@73a 發表於 2019-5-12 21:44
車軚本身入氣嘅話,一般正常係唔會谷爆副偈,巴士行走時,車軚會無可厚非一定有程度嘅損耗,當巴士車軚漏 ...

幅相有火位置近引擎,尾軸無乜野wor。
s3bl469@73a 發表於 2019-5-13 08:58 來自手機 | 顯示全部樓層

PK9394 發表於 2019-5-13 07:30
幅相有火位置近引擎,尾軸無乜野wor。

有時唔一定尾軸有事,好大可能係驅動軸有事,如果係驅動軸最入個條軚漏氣都唔出奇更有好大可能驅動軸條軸磨得太光,減低咗地面摩擦力,令到間接將副偈扯得太勁,令到驅動軸熱力姆熱咗副偈底部,呢個係較難睇到。
呢個短片可以睇到跣胎時,當架車持續空轉嘅時候,驅動軸嘅車軚熱力會向內向外會谷出嚟。

https://youtu.be/nNyIw0vMkd8

我之前寫嘅回應,有張相左邊下角車身你睇到有塊板零零舍舍有燒過痕跡,呢個就較容易睇到。

paul2357paul 發表於 2019-5-13 12:58 | 顯示全部樓層
s3bl469@73a 發表於 2019-5-12 21:23
Trident 3型本身副偈機械配搭就無問題,不過車身設計及驅動軸散熱部分及底盤中間電線設計過密就出現問題, ...

咁搞法好唔掂,唔少品牌係咁砌D容易中暑既車出黎跟住燒下一部又一部成個業界仲使玩既?
慘在老運都唔敢亂落命令所有同型號巴士停用大執搞到三巴唔少巴士線要停駛一段日子。
paul2357paul 發表於 2019-5-13 13:07 | 顯示全部樓層
s3bl469@73a 發表於 2019-5-13 08:58
有時唔一定尾軸有事,好大可能係驅動軸有事,如果係驅動軸最入個條軚漏氣都唔出奇更有好大可能驅動軸條軸 ...

例如https://www.youtube.com/watch?v=aGQ--ziBcpQ情況更惡劣
s3bl469@73a 發表於 2019-5-13 14:08 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2019-5-13 12:58
咁搞法好唔掂,唔少品牌係咁砌D容易中暑既車出黎跟住燒下一部又一部成個業界仲使玩既?
慘在老運都唔敢亂 ...

呢個一向係英國規格,無得變架,就算國產車,都係抄德國規格,但係保養得唔好,問題都係始終係到,呢層根本關唔關邊個國家制造嘅事,係跟進保養問題,運輸署同巴士公司係責無旁貸。
JF6839@88K 發表於 2019-5-13 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層
s3bl469@73a 發表於 2019-5-12 20:37
上次HZ6550 火警,九記都無幫佢整啦

車齡過高
整都浪費成本
s3bl469@73a 發表於 2019-5-13 18:08 來自手機 | 顯示全部樓層
JF6839@88K 發表於 2019-5-13 18:05
車齡過高
整都浪費成本

其二,要重組車身要好大工程,整都麻煩
JC3655 發表於 2019-5-13 20:29 來自手機 | 顯示全部樓層

s3bl469@73a 發表於 2019-5-13 14:08
呢個一向係英國規格,無得變架,就算國產車,都係抄德國規格,但係保養得唔好,問題都係始終係到,呢層根 ...

師兄講既規格係指車身設計?
題外問 ATR同ATE底盤設計係咪一樣 好似ATE既著火問題冇ATR咁嚴重?