hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 計劃中屯門曾咀新掃墓巴士路線
開啟左側

[路線計劃/RPP] 計劃中屯門曾咀新掃墓巴士路線

053h4 發表於 2019-5-15 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層

PC6429_JY6516 發表於 2019-5-15 17:28
不如環遊完成個大嶼山先出青衣啦
唔爭在

不如你建議下條走線?
053h4 發表於 2019-5-15 17:38 來自手機 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2019-5-15 17:36
如果屯門南居民要去曾咀掃墓,
咁咪要兜個圈坐車去屯門站再轉接駁巴士 ?

其實九巴做就算啦,春秋二祭特別線招標實多此一舉。

另外,特別線所有營運商都無責任提供優惠。
HS1588 發表於 2019-5-15 17:42 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-5-15 17:38

另外,特別線所有營運商都無責任提供優惠。 ...

咁又唔一定, 呢度屯門區居民對城巴有情意結
計我話屯轉果條比城巴做就三贏
老九又唔洗比人罵唔 offer 轉車優惠, 仲要賺足全程價唔洗蝕轉乘
咁先夠競爭架嗎

peterkwan 發表於 2019-5-15 17:47 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-5-15 17:38

另外,特別線所有營運商都無責任提供優惠。 ...

係都比城巴做啦,城巴人手充裕車又多, 唔洗由其他路線左調右調或其他路線收車搵車做拜山線,做完拜山線又可以做 B3 系/962 系/930 系 加班車, 一舉兩得。
053h4 發表於 2019-5-15 17:50 來自手機 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2019-5-15 17:42
咁又唔一定, 呢度屯門區居民對城巴有情意結
計我話屯轉果條比城巴做就三贏
老九又唔洗比人罵唔 offer 轉 ...

政府開呢三條線,基本上logic 係
屯元天上水大埔係屯門轉

市區入去可以青衣轉東涌線,青馬轉AE線
或屯門轉車站轉巴士

唔想人流過份集中係某一區。

由於車程長,需要更多額外巴士維持足夠的班次。以新巴加城巴車隊規模,夠人都難安排。
以2萬個位,一個靈位大約平均10人拜山,30%人正日拜計,即係單日最高有6萬人次入去拜山。一部車一轉要80-120分鐘(考慮埋交通繁忙, 單向600架次巴士都要最少150部車先夠。
clivetock 發表於 2019-5-15 17:59 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-5-15 17:24
我都想問,曾咀去屯門站
綠的都要逾百元,近少少
屯門碼頭都90蚊,但中電

除春秋二祭外,其他日子都會有人拜山(生忌、死忌等),如果無恆常交通有機會增加的士+私家車車流,同堆填區貨車爭路,入面無車位/車位不足也會衍生違泊情況;依賴的士出入除咗車費高外,有冇的士願意吉車入去接客亦係問題,郵輪碼頭已是一例
香港好少呢類非常隔涉但長期會有公眾出入嘅設施,同意你所講可以考慮同隔離Tpark一次過搞條綠van增加客源基礎,一係就學Tpark咁自己搞條預約穿梭車,再唔係就綠van淨係去到龍鼓灘比人轉K52就算,希望盡量壓縮成本
kitarolo 發表於 2019-5-15 18:13 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2019-5-15 17:59
除春秋二祭外,其他日子都會有人拜山(生忌、死忌等),如果無恆常交通有機會增加的士+私家車車流,同堆 ...

平日的確都有一定
需求,整部小巴來往
曾咀/K52龍鼓灘總站
成本係最低,弊在K52本身
全程近40分鐘,出到蝴蝶站
用唔到全程一半時間,唔係轉
九巴或綠小去上水就要慢慢碌
到屯門站,但K52做緊嘅範圍難
改走線,喺之前都有建議繁時設
特別班飛住宅區但無果。
半生瓜 發表於 2019-5-15 18:13 | 顯示全部樓層
我反而想問
青衣線行屯赤
跟住又要過青馬
咁咪要比兩次過路費?
不如行返屯公好啲咁
假日唔算慢好多
chak 發表於 2019-5-15 18:13 | 顯示全部樓層
青衣站條路線點解要經青嶼幹線而唔係汀九橋?唔明政府點諗,經青嶼幹線要俾過橋費,但係經汀九橋就唔需要俾過橋費,除非等到豁免專營巴士橋隧收費措施生效,否則本人唔贊成經青嶼幹線
053h4 發表於 2019-5-15 18:18 | 顯示全部樓層

chak 發表於 2019-5-15 18:13
青衣站條路線點解要經青嶼幹線而唔係汀九橋?唔明政府點諗,經青嶼幹線要俾過橋費,但係經汀九橋就唔需要俾過 ...

相關措施已經生效。
簽名被屏蔽