hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 98C又欽州街企人
開啟左側

[經歷分享/報告] 98C又欽州街企人

pccpkl 發表於 2019-5-15 23:03 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

每次見到98C深水埗企人都想講粗口
今日1757九江街果班VN2313@98C
去到欽州街站企人
我1832曉光街落車
見到樓梯全部企人
車頭都是企滿人頂閘

點解九巴對98C咁差
又收車又出3ASV
下繁仲要15分鐘一班咁疏車
明明大部分客收足10.5
又接近全紅掛牌
應該好好賺

欽州街上完見到對面270B部綠蛋
只坐滿窗口位
後面仲有部FL standby

其實98C都好應該開下短程特班
宜家下繁Mikiki 等98C好似買大小咁
睇完ETA心諗
1A/93K/95/213D/11X都就快有車
98C要多幾分鐘先有
等唔等好
萬一98C玩野飛站
之後咪有排等

歡迎大家討論一下

唔知咁解九巴對290A/214特別好
對一條經將軍澳/深水埗
仲要經低排區既
98C就咁差

P.s.特登唔講290
因為見過荃灣西開30分鐘一班
10598C 發表於 2019-5-15 23:08 來自手機 | 顯示全部樓層
98C 通常都太子先會開始企人,深水埗都企就少啲,唔排除塞車、前車有事,或者最大可能:收車

可能 98C 路程長回車慢,加上大部分都係全費客,少流水客,所以未必好好賺?

譽港灣返去秀茂坪/將軍澳,一定係見車就上,下午三點打後去到入夜都唔好預 98C 有得上車
ricky 發表於 2019-5-15 23:12 | 顯示全部樓層
98C客量在214通車後其實無乜跌到,仲要疏車,大客源係秀茂坪同寶達(再加安達臣),梗係頂閘啦﹗
前荃葵青區居民
 樓主| pccpkl 發表於 2019-5-15 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-5-15 23:08
98C 通常都太子先會開始企人,深水埗都企就少啲,唔排除塞車、前車有事,或者最大可能:收車

可能 98C 路 ...

你當我今晚6點上車
ETA平均15分鐘一班
唔知咩野班次
同時間分分鐘214密過佢

朝早8點左右我幾肯定214密98C少少
214次次都10分鐘一班
98C就9/10/12/15都見過
所以我秀暉樓上冇謂咁執著
都係214算
去到深水埗幾乎打和

我上完214
見到對面寶達部98C
長沙灣道下車可以見番同一部98C

可惜新清/龍翔道路況
大部分時間
比觀繞/旺角加埋更差
 樓主| pccpkl 發表於 2019-5-15 23:22 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-5-15 23:12
98C客量在214通車後其實無乜跌到,仲要疏車,大客源係秀茂坪同寶達(再加安達臣),梗係頂閘啦﹗
...

我肯定安達臣
唔會有人睬98C
213D/214平靚正過98C咁多
兼要行最少5-10分鐘

214仁達樓有位坐機會
高過寶達的98C
214深水埗桂林街有窗口位揀
同時98C今日欽州街要企
車程未必快過214兼要行
ricky 發表於 2019-5-15 23:26 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2019-5-15 23:22
我肯定安達臣
唔會有人睬98C
213D/214平靚正過98C咁多

不過自從安達臣入伙後,98C都越來越多坐,214出現後又係頂閘局面,但98C無乜跌過,人口從何來?得安達臣人口有明顯增長啫,其餘可能係將軍澳。
前荃葵青區居民
0q9w8e 發表於 2019-5-15 23:30 來自手機 | 顯示全部樓層

特班經界限街好過
10598C 發表於 2019-5-15 23:35 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2019-5-15 23:16
你當我今晚6點上車
ETA平均15分鐘一班
唔知咩野班次

不過的確安達邨入夥後,98C客量係有明顯上升,寶達邨多左唔少人落車

平日上繁的話,行旺角應該穩定過新清龍翔道,但其餘時間,行龍翔道甚至比旺角黑洞好

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
toyl + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

GW5878 發表於 2019-5-15 23:35 | 顯示全部樓層
98S 得四班車都未出聲就嫌 98C 車疏?究竟漢奸同最鐘意搶野既觀塘山可以幾無恥?
tonychow 發表於 2019-5-15 23:47 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-5-15 23:08

可能 98C 路 ...

無流水其實真係好大問題。
但 98C 做到嘅流水基本上都係左右交右手或者太貴無人搭,無理由俾 $10.5 深長茘上觀繞前落掛。相反 2F 食完 2B 之後,黃大仙之前段流水咪 upgrade 變 214。
講真九記就算係貴過地底嘅線(雖然未計駁腳),都一樣照收車唔會做得好囉。