hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 蓮塘口岸巴士路線招標結果 (已正式公佈) ...
開啟左側

[路線消息] 蓮塘口岸巴士路線招標結果 (已正式公佈)

053h4 發表於 2019-5-20 17:49 來自手機 | 顯示全部樓層

PC6429_JY6516 發表於 2019-5-20 17:42
你最愛嘅城巴
B5先$5.8
使唔使cut咗佢??

你自己唔妥城巴就唔好屈人愛城巴。

重有,港珠澳做路線咨詢我係話東涌唔應該用巴士做。欣澳個條邊間公司做都無所謂。

重有,資源方面,79K 你話九巴大把單層,唔好沙廠脫班重抽沙廠車,位位6蚊蓮塘上水咁好做九巴記得做車縺啦,記著唔好搞到盡途乘客無得搭。

或者79K係口岸打爆晒成車行李,搞到中途無客上就得。75小巴就係例子。你睇人地嘈得幾勁?嘈到上會啦。

補充一點,收6蚊計龍運做咩唔係6蚊投滿東,路程短過79K wor.
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1064942-1-1.html

PC6429_JY6516 發表於 2019-5-20 19:14 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-5-20 17:49
你自己唔妥城巴就唔好屈人愛城巴。

重有,港珠澳做路線咨詢我係話東涌唔應該用巴士做。欣澳個條邊間公司 ...

我唔係唔妥城巴
我係唔妥你搬龍門
都有唔少版友叫你港島首相 新城打手
唔使點諗都知原因
你成日都用有人提出就等於係事實嘅邏輯
咁都可以冇錯嘅

「B線收咁平有咩意義?我睇唔出LOR」
你都講過B線唔可以收得太平
最好就十蚊以上
B5 正正就係一個例子
搞東涌唔得 搞欣澳就得
係呀 欣澳係冇人住
不過佢哋要轉東涌線
影響嘅係去迪士尼嘅人同愉景灣居民
但係間接影響你係直接當睇唔到

至於沙廠脫班係事實
不過同79K冇乜大關係
因為79K係水廠派車
同埋呢 79K已經全線換曬12米雙層
仲停留喺單層嘅年代 可能你真係啱啱放監
053h4 發表於 2019-5-20 19:23 | 顯示全部樓層
PC6429_JY6516 發表於 2019-5-20 19:14
我唔係唔妥城巴
我係唔妥你搬龍門
都有唔少版友叫你港島首相 新城打手

你扯咩港島首相都無用啦。
搬龍門?唔洗講咩,你咪數我港珠太平立場,引埋低質客
欣澳有位可以轉東涌負荷能力不足
等等,有無嶼巴老細啊,政府啊,學者証實lor
重有啊,叫人去欣澳做中轉係政府,只係我一早咁提議而已。政府政策就係叫政乘客欣澳轉減少封居民影響。你唔同意可以向政府反映ga. 迪士尼係旅遊點,迪士尼唔介意wor

話講島首相個post呢,係聲討城巴5B曾有脫班問題,N8X 全晚下城巴可能服務受影響。
老實啊,數城巴脫班叫撐城巴wor, 似係有人唔鐘意城巴就凡是不滿九巴的就叫城巴打手lor
最後呢,係閣下話九巴大把單層多,咁快就唔記得?你唔係諗著滿足你個6蚊 79K大計係抽新界東車,而唔係開足九巴沙前題下,用佢多多餘的單層支援掛?
講野唔好思維混亂。我唔會好似你咁加咁多形容詞lor, 改變唔到件事ga

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2019-5-20 19:36 | 顯示全部樓層

重有啊, B5係幫政府執屎JAR, 又有人話B5比居民要去大嶼山各地 明明立場一路係A車直出, 唔應該鐵路做轉乘

你問我B5收幾錢, 咩公司做, 無所謂GA WOR
你估 $5.8 真係有得做?
我未開線睇死佢要蝕, 係你覺得我認為城巴做B5收 $5.8係合理JAR, 唔係我咁覺得GA
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... age=3&authorid=3528

HM3044 發表於 2018-10-19 23:29
收5.8都係跟X1啫 雖然真係低咗啲,但唔使出島慳咗橋費都唔會好蝕吧

X1集中做開場散場,B5開全日

當然,唔蝕點加價啊。
簽名被屏蔽
PC6429_JY6516 發表於 2019-5-20 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-5-20 19:23
你扯咩港島首相都無用啦。
搬龍門?唔洗講咩,你咪數我港珠太平立場,引埋低質客
欣澳有位可以轉東涌負荷 ...

唔使講咩 搬龍門唔係得我一個講
你實話有人要求開山頂油尖旺線
我夠可以話有人叫你搬龍門 港島首相
都係有人話咋嘛
嚴人寬己果然係0生嘅特色

引埋啲低質客 咁高質嘅又點樣?
冇明文規定港珠澳大橋一定要分乜嘢質素嘅客先用
種族歧視吖? 平機會見

唔好做逃兵啦 你的而且且確話B線唔值得收咁平
我唔明點解你要做逃兵
B5正正就係收得太平
你淨係識迪士尼 咁愉景灣呢??
迪士尼唔介意不過愉景灣一定介意

原來呢個世界得真好可以做中轉
咁B6不如唔好傾東涌地鐵站喇
經得地鐵站 就唔可以排除有人用嚟做轉乘嘅可能性
你話真正嘅香港人有同理心唔會用B6轉乘
不過對唔住 你冇證據可以證實

我係話九巴有好多單層
九巴有四千幾部車
但我冇話過九巴有四千幾部單層
你點解唔話九巴所有線都係用單層嘅?
驚有人話你?

PC6429_JY6516 發表於 2019-5-20 20:02 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-5-20 19:36
重有啊, B5係幫政府執屎JAR, 又有人話B5比居民要去大嶼山各地 明明立場一路係A車直出, 唔應該鐵路做轉乘
...

又做城巴代言人 其實人哋係咪真係會畀人工你

香港係自由嘅城市
你唔能夠限制旅客用咩方法去港珠澳
當然啦 而家新開嘅路線好多都同本身原意不符
你睇W3

你嘅立場我就唔知喇 無時無刻都可以變
加幾個一早就乜乜乜 就等於自己好勁
咁係人都識
下任TD阿頭係咪你?
053h4 發表於 2019-5-20 20:05 | 顯示全部樓層

PC6429_JY6516 發表於 2019-5-20 19:57
唔使講咩 搬龍門唔係得我一個講
你實話有人要求開山頂油尖旺線
我夠可以話有人叫你搬龍門 港島首相

提醒你一句,現法例下,係唔包同族歧視

重有,做高質客唔係歧視。

另外一樣野,又係你自己以我我同意城巴用5.8?做B5, 回答你方式就係我立場唔係咁以前就咁講,B1-B3現收費水平已經好公道。

你自己搬龍門就唔該唔好話我搬龍門。

另外,75問題拎上區議會亦都係你提出,正正引証左太平會出事,唔係做居民呢樣野。
到最後,九巴你話有車,唔該改善全港性脫班問題啦,唔好脫班率高過同行,詳見其他人討論。

最後,據本人了解,係高登係南區第一水減車,有人認為本人立場傾向城巴減車,因為預視鐵路影響南區唔洗咁多車,被講成打手。
但事實上往後已經指出,再減班係無道理可言。我三間公司都覺得有佢唔好地方。

人要獨立分析ga, 屈人打手前好好google 下先啦
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2019-5-20 20:12 | 顯示全部樓層
PC6429_JY6516 發表於 2019-5-20 20:02
又做城巴代言人 其實人哋係咪真係會畀人工你

香港係自由嘅城市

我口岸服務立場無變過wor
有關港珠澳討論全部鎖晒post, 無得改,睇下係咪未招標就唔應該開B6
公佈收費係係咪覺得太平

本人早就提過,我做過直巴ga, 正常人常行情,出入得皇崗福田多,都預視到港珠澳問題

簽名被屏蔽
PC6429_JY6516 發表於 2019-5-20 20:58 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-5-20 20:05
提醒你一句,現法例下,係唔包同族歧視

重有,做高質客唔係歧視。

提醒你 中國係有56個民族
小心踩界

高唔高質 好主觀
衣衫破爛 冇文化可言但係畀得起錢
你都吹佢唔脹

你話B5唔係執屎
但人哋又肯開加班車
我又真係未見過人執屎會執到咁踴躍
有趣有趣

你話75上唔到車係因為收得太平
B1 收貴兩倍都上唔到車
好明顯唔在於價錢問題
人哋係要落嚟 你收佢幾多錢佢都係會落
除非唔畀佢入境

你一直都好重視版友嘅聲音
其他版友要求開山頂油尖旺線咁detail你都留意到
咁我照板煮碗用你呢個邏輯就話有聲音話你係打手
你就話冇獨立思考
大佬我都係學你咋喎 你咁樣係咪話你自己都冇獨立思考?
你係打手就唔係我第一個話嘅
去到連登都有人話你
呢度都大把人話 根據你嘅語言偽術 即係好多「聲音」
053h4 發表於 2019-5-20 21:13 來自手機 | 顯示全部樓層

PC6429_JY6516 發表於 2019-5-20 20:58
提醒你 中國係有56個民族
小心踩界

政府叫到咪拉A車行B5,咁都唔明?社會責任離wor, 巴士公司係公營機構,東涌轉車政府叫分流唔照做?

係咪其他公司想做B5啊?據政府資料,一日唔夠一萬客,平均計埋長者,大約每日收入4萬,平日班次6-15/20分鐘一班,即係大約要5部車行全日, 朝早旅行團多拉多5部車。

你計下連埋油錢有多落袋lor, 條線係幫政府執屎,又唔比全部A車直出又要有車轉港鐵。

你覺得咁好做話拎條線去做,睇怕好城巴都無所謂
重有啊,做生意係可以選擇客,你無聽過北京要減少低端人口?你幾時上京上訪話北京市政府唔好同族歧視自己公民啊?另外,補番條link先,你無睇開新聞,例如呢段都指港珠澳大媽團低質啦
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... F%E5%8F%A3%E8%A7%92
最後,係你誤會以為我做山頂獨市,提左你一早就話九巴應該做山頂,你自己提出相同論點支持你又唔得。提左你話我反新城措施你都重話打手,我都好佩服你。話大巴哥做得差引入競爭就係打手。

都係個句啦,你唔好搬龍門我係認為B線唔應該咁平。

我係話城巴B7唔應該平過10蚊,九巴城巴實際點做唔關我事,你自己收得平就叫你D心愛巴士公司做飽佢。我係唔認同咁做,亦唔同意現去大團條線得假日,要客轉鐵同鐵路通勤客搶資源

你鐘意搬龍門就搬飽佢啦。呢兩日新聞已經有粉嶺居民擔心迫爆粉嶺。