hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 蓮塘口岸巴士路線招標結果 (已正式公佈) ...
開啟左側

[路線消息] 蓮塘口岸巴士路線招標結果 (已正式公佈)

053h4 發表於 2019-5-18 18:26 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-5-18 17:53
今時唔同往日,有車無人渣,假日線開平日要既人手太多

過左過去年超多全日線開既日子,應該都要抖抖 ...

沙中線開又會FREE好多人出離

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2019-5-18 18:30 | 顯示全部樓層
PC6429_JY6516 發表於 2019-5-18 14:55
但係你之前成日都用新巴城巴唔夠車嚟叫春
講到佢哋好委屈
咁委屈咪唔好做囉

你自己講下立場係咩啦

新巴真係唔想做X15, 明明就係無車, 比你拉晒人落去車接車咪就係有2000人排山, 石澳過千人排隊, 石澳有無塞車呢? 早前高峰期因為旅客多, 假日要借城巴15部短雙, 係咪則面反映5.1當日最少要借番呢個數先應付到比平日更高的需求呢
但你話九巴有單層可以做山頂, 本質上同本人係X15開線前, 九巴可以做山頂的立場一致, 我就唔明點解做逃兵

同一條THREAD已經講左新城買左119部車紓緩車隊緊張, 你又視而不見
當然啦, 你又話新巴真係唔夠車, 城巴個15部車唔轉會, 但本身城巴係夠車就抽15部短單比5.1新巴啦, 人地真係安排緊轉會WOR
而家蓮塘只係得一條線全日, 比你扣左28部FLYER, 新城要退個幾十部車, 有遠超蓮塘需求的車加就不証自明

買車好基本, 但投資計劃係運輸署審批的, 有錢就買得?

按你立場, 九巴做唔得, 新城買車做又唔得, 咁係現有招標模式下, 你認為得嶼巴可以做新線?

蓮塘係政府批兩條線比城巴, 當然運吉都係去年因應新城唔夠車的事實, 批新城買共計119部車去擴充車隊, 扣左D舊車有無加配額應該唔難有共識
咁你認為運吉唔啱?

簽名被屏蔽
吳宗錡 發表於 2019-5-18 19:15 | 顯示全部樓層

(直)所以希望無人駕駛巴士快啲引入香港。
jocosben 發表於 2019-5-18 19:34 來自手機 | 顯示全部樓層

可能係運輸署自己揸番正黎做,要求巴士公司要嚴格跟從運署所訂既package去投標?甘樣巴士公司就無得亂黎
kingprowm 發表於 2019-5-18 20:58 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-5-18 16:29
巴士公司入標B8線同埋B9線時都唔申請全日。
睇來蓮塘無生意做喎!

根本 B8 B9 都唔應該有,運吉之前又話邊境線只會在附近地區開線,現在又亂來開沙田和大西北去蓮塘線
仲有又利益輸送大西北,有齊晒所有邊境 B 線
KW2523 發表於 2019-5-18 21:03 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2019-5-18 20:58
根本 B8 B9 都唔應該有,運吉之前又話邊境線只會在附近地區開線,現在又亂來開沙田和大西北去蓮塘線
仲有 ...

隔住個mon都聞到陣酸味

西北B1 B2 B3都好好客,說明過境客往返西北需求大,開多架去蓮塘分流下非常合理

利申 : 住B8沿線

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +18 收起 理由
99MAN + 1 + 3 隔住個mon都聞到陣酸味
cky + 5 沙田有邊境線但青衣冇,梗係酸.
VK4642 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

PC6429_JY6516 發表於 2019-5-18 21:27 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-5-18 18:30
你自己講下立場係咩啦

新巴真係唔想做X15, 明明就係無車, 比你拉晒人落去車接車咪就係有2000人排山, 石澳 ...

新巴真係唔想做 就應該同運輸署講
而唔係你喺論壇度叫春就等於事實
佢唔想做 就唔應該係其他巴士站出指示叫人轉乘X15 加重你認為嘅「負擔」
佢唔想做 佢更加可以將X15收番廿幾三十蚊一位趕客 迫人飛的
更重要嘅係新巴都冇表明想唔想做
點解你會知?

119部車
你都講埋蓮塘
其實可以係新Quota
同車源緊張冇關係

冇車? 今日繼續有38行641 23 42
N680都有啊
唔使再話用細車行大線係維持班次
你講唔夠車
如果用細車去維持大線班次
咁有需要用細車嗰啲咪收咗車?
Port得喇

如果唔係
咁更加證明新巴買得太多細車
搞到細車都要行大線
並唔存在唔夠車
所以你又係錯嘅

至於我話九巴有單層可以做
九巴的而且確係有單層
我只係指出事實 冇表明立場
李嘉誠好有錢相信呢度大家都同意
但你會唔會話李嘉誠就會捐錢幫所有窮人?

投資計劃都係每次專營權招標嘅時候先會有
就算運輸署冇批quota
但面對鐵路競爭 瘋狂買車都只會玩死自己
作為大公司唔會咁做
吳宗錡 發表於 2019-5-19 00:24 | 顯示全部樓層
仲有 ...

啱啱好調返轉,
邊境接駁應該由專利巴士做先啱。

專利巴士相比起「跑狗」,因為唔受過境巴士配額同埋服務詳情表限制影響、班次較頻密、載客量較大、無須買飛、同一地區內車站覆蓋範圍較大等嘅優點。以上同樣都係九廣鐵路相比起直通巴士嘅優點。

所以專利巴士比較適合擔當起疏導火車嘅跨境客流嘅作用。

深圳嗰邊去關外都係由城市巴士做,而香港細過深圳大把都要直通巴做?

你估呢度係澳門,酒店開穿梭巴士送你去深圳吸客吖?(因為好多「跑狗」都係做私人屋苑而唔係酒店)

香港嘅「跑狗」根本係過時。

本身80年代開直通巴士係因為火車或者船太慢,班次又疏,所以畀一個快捷嘅選擇去廣東省,營辦商為咗做多幾轉就開咗「跑狗」做短途。

宜家廣東省有咗高鐵動車(例如廈深鐵路),直通巴士流失大把乘客,淨係可以靠通宵線生存。

真係好彩港珠澳大橋救返直通巴條命咋。

不過到時當地鐵(遲啲地鐵可以直通廣州)同埋鐵路越起越闊,越起越密,直通巴就已經可以say goodbye,所以都肯定係越做越細。

此外,B1-B3都證明咗用專利巴士接駁邊境比文錦渡沙頭角嘅「跑狗」或者落馬洲嘅黃巴有效。

或者蓮塘都可以學羅湖噉,喺關口開長途汽車,密到成個城市巴士噉款,重方便商務客預時間。

反正宜家都係要帶行李落車過關,有時甚至唔係原車坐全程。呢個做法對於乘客來講根本就無分別。

我覺得跑狗唯一存在嘅原因係因為當年文錦渡沙頭角都設計得好有問題,搞到要用直通巴做囉!(本身文錦渡沙頭角都係貨運口岸,客運用火車做,後來先畀客運,所以都能夠理解)

053h4 發表於 2019-5-19 05:30 來自手機 | 顯示全部樓層
PC6429_JY6516 發表於 2019-5-18 21:27
新巴真係唔想做 就應該同運輸署講
而唔係你喺論壇度叫春就等於事實
佢唔想做 就唔應該係其他巴士站出指示 ...

睇怕你早前又忽略左,我係5.1個節一完,就講過一節啖三墟呢樣野

因為需求減少,版友話星期六租三部城巴車夠做,咪即係去番細車行你口中的大線維持番班次lor
你自己明明話九巴資源,一方有難八方支緩都唔知?有站有就叫九巴開山頂油旺分流。
X15佢有心做運吉會招標,你睇曾咀都無指明服務提供者。

九巴有資源選擇做逃兵,出左事只係你過下口引唔係從香港整體利益出發去解決全港交通問題,之前重合理化等得耐。

而家買車支援新界東B線,分擔下大巴哥唔洗應因假日需求抽新界東巴士,紓緩唔夠人的苦況你又唔鐘意。

重有提醒你一樣野,巴士公司會年都要係年中向運吉提交來年的投資計劃及未來五年的預計需求,由運吉決定來年買幾多車及係後年到步。

並唔係好似你所講咁由專利權招標引起。

B
JC8385 發表於 2019-5-19 07:42 來自手機 | 顯示全部樓層

仲有 ...

利益輸送?靠害就有
一條B1都搞成咁,都算啦都叫走線短效益相對高
嚟條B9有免收車金牌,需求成疑嘅我真係唔知需求何在啦