hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 蓮塘口岸巴士路線招標結果 (已正式公佈) ...
開啟左側

[路線消息] 蓮塘口岸巴士路線招標結果 (已正式公佈)

FBI2 發表於 2019-5-19 08:43 來自手機 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2019-5-19 00:24
啱啱好調返轉,
邊境接駁應該由專利巴士做先啱。

直巴廣州線和新會線仲係好好客,中山線都仲好好客但客量有因為大橋通車而跌左。不過,高鐵通車後,皇崗跑狗客量的確有大幅下跌情況。

另外,俾高鐵打死左既直巴係潮汕惠州
PC6429_JY6516 發表於 2019-5-19 12:47 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-5-19 05:30
睇怕你早前又忽略左,我係5.1個節一完,就講過一節啖三墟呢樣野

因為需求減少,版友話星期六租三部城巴車 ...

點解而家唔用嗰660部車去叫春? 你最鍾意㗎喎
係你講到口臭 定係再冇利用價值?

睇怕你都係馬後炮 乜嘢我一早講咗乜乜乜
求其搬個龍門就當講咗

而家見到你日日都要同你報告下38行大線嘅盛況
今日繼續有38行601
N線都有份
睇嚟 「維持班次」同你所講有冇租城巴冇乜大關係啦

我都係繼續講
如果你話唔夠車 咁細車應該留返喺必須用細車嘅線
但佢冇喎

你未回應我新巴點解唔想做X15嘅原因
佢唔收天價又整一大堆宣傳品 其實目的何在
我提出咗你都冇回應我

有冇心做同有冇招標冇乜大關係
你最討厭嘅九巴嘅290同你最愛嘅新城嘅608都有收車嘅情況出現
608有時段已經係開緊半個鐘一班 都夠膽收車
真係好有心做

同樣道理 R11 R22 只係A線嘅特別班次唔係招標線
但城巴都為演唱會整咗特別嘅電牌data 又有唔同宣傳品
派車海
所以又係冇心做?

你都有講過呢度有板友要求九巴做山頂線
但你只係提出呢樣嘢 冇提出數據
呢度都有板友要求你講少啲無謂說話
咁我又係咪可以要求你收聲先?
如果你話你自己識飛
咁你係咪真係飛到先?

山頂嘅事件唔涉及香港整體交通利益
好多人要日日返工 但極少人會日日去山頂
山頂路線嘅客量亦都會隨著好多外在因素所影響
例如纜車有冇開 天氣情況
但其他巴士線唔係
用山頂去騎劫香港整體交通利益實屬誇張

一方有難八方支援?
你忘記咗香港嘅巴士公司唔係政府經營了
何況人哋都冇話要支援

我都講咗就算政府冇做審批 巴士公司都唔會亂買車
而家唔係20年前 新城已經係同一集團旗下
買太多車會蝕死自己
PC6429_JY6516 發表於 2019-5-19 12:48 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2019-5-18 20:58
根本 B8 B9 都唔應該有,運吉之前又話邊境線只會在附近地區開線,現在又亂來開沙田和大西北去蓮塘線
仲有 ...

好酸
我好想睇如果係開去青衣
唔知你會有咩反應

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
KW2523 + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

吳宗錡 發表於 2019-5-19 14:38 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2019-5-19 08:43
直巴廣州線和新會線仲係好好客,中山線都仲好好客但客量有因為大橋通車而跌左。不過,高鐵通車後,皇崗跑 ...

點解直巴廣州線重會有人搭嘅?
唔通KTT同埋廣深動車組真係垃圾?

至於新會線同埋中山線唔係應該全部都改曬去珠海線套票乜?

(珠海線受到大陸方限制淨係可以去到珠海口岸,所以老冠同埋永東都係同大陸合作,以套票形式提供轉乘去長隆中山江門嘅服務)

不過,既然你都話跑狗係眾多直通巴之中跌得最多嘅,即係話專利巴士比跑狗好啦!
jaclam 發表於 2019-5-19 15:09 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-5-19 14:38
點解直巴廣州線重會有人搭嘅?
唔通KTT同埋廣深動車組真係垃圾?

廣州南站喺幾乎最南嘅番禺
咁唔係個個都去番禺㗎嘛
053h4 發表於 2019-5-19 15:19 來自手機 | 顯示全部樓層
jaclam 發表於 2019-5-19 15:09
廣州南站喺幾乎最南嘅番禺
咁唔係個個都去番禺㗎嘛

價錢係最重要因素
kingprowm 發表於 2019-5-19 16:25 | 顯示全部樓層

PC6429_JY6516 發表於 2019-5-19 12:48
好酸
我好想睇如果係開去青衣
唔知你會有咩反應

根本青衣有必要開多一兩條直達邊境的巴士線(即使只做星期六日和紅日便可),無理由吓吓要人靠 279X 去上水轉火車

成日上完大陸返落黎搭 279X 要等多班車才有位坐
053h4 發表於 2019-5-19 16:33 | 顯示全部樓層
其實沙關文關都有跨境白牌走散客去機場

屯門元朗條線九巴係屯赤開後SALES 轉乘去機場未必無得做
簽名被屏蔽
JF6839@88K 發表於 2019-5-19 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2019-5-17 18:01
985新巴經常派12.8米巴士行走

顯徑巴總
s3bl469@73a 發表於 2019-5-19 18:25 來自手機 | 顯示全部樓層

就算B7開辦都好,對79K客量反而有利,因為B7全日路線,佢係以特快招徠,不過佢嘅價錢座底都要收10蚊,相反79K全程收費收6蚊,雖然比起B7係慢好多,但係佢都可以幫幫B7做清客作用,順便佢都有坪輋,軍地及龍躍頭一帶嘅市區轉乘客,因此79K只係多咗少少客,都有加車空間。