hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區巴士及小巴服務工作小組討論E43進展 ...
開啟左側

[其他] 北區巴士及小巴服務工作小組討論E43進展

kitarolo 發表於 2019-5-19 14:41 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2019-5-19 12:55
其實開條e43就是為了
有平車由上水去東涌

天后以東、南區
馬鞍山、洪水橋
無提出類似E線嘅
要求,全因無優惠嘅轉乘
到最接近E線尚算合理。

有人話北區轉E41最便宜
首先E41無邊個站近太和/
大埔墟站,二來亦唔係個個
住近上水或粉嶺站。

再者假設似290系轉E32
咁合共十幾蚊嘅組合(此乃
舉例,龍運保A43唔會咁做)
老實講有邊啲線有得轉呢?
276系/279X 轉 E34系?
粉嶺 278X 轉 E31/E32?
jocosben 發表於 2019-5-19 14:44 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2019-5-19 14:30
冇話過要有平車,只話過冇車。

點會無提過要平車?
當年rpp E43呢條線既建議係源於劉天王呢個提案:
https://www.districtcouncils.gov.hk/north/doc/2012_2015/tc/committee_meetings_doc/ttc/3823/n_ttc_2015_020_ch.pdf
入面都提到A43車費昂貴,希望開辦E線減輕乘客交通費負擔。
Choi 發表於 2019-5-19 15:37 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-5-19 14:38
員接專利化係好事。

由於市場PSL貴,冠忠而家機場區員接好多都機場放草,如果冠忠可以專利化,係可以增 ...

咁麻煩不如直接E43比嶼巴
新造的人、如鷹展翅上騰。
Sita1004-1017 發表於 2019-5-19 16:08 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-5-19 14:26
咁我都幾肯定答你E41
馬場慢車時段一轉係足
兩小時,因為唔塞車而正常

E41 正常75-90分鐘內
JC8385 發表於 2019-5-19 16:08 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2019-5-19 15:37
咁麻煩不如直接E43比嶼巴

我又咁諗嘅,其實都唔爭在拖到屯赤開
到時直接招標,聯和墟開北區跟A43
停屯公三站之後行屯赤先停國泰城
再跟通宵N線行法鏟落東涌

全程收19/20,屯門分段去上水定東涌都係12蚊
呢個條件之下有人入紙做全日線都有份
隨時殺埋條261X都仲得
TuNg''=) 發表於 2019-5-19 16:11 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2019-5-19 10:42
開A43E,收位位30.9去後勤區,保証龍運即刻開線

其實係,我幾次係青馬收費區見到A43都上落唔少,自己同事都有住北區既。
就算不忍比咁貴
E32/E34A/B轉279X都收多你唔少錢

其實E22C仲貴過員工優惠既A29
係E43好似點拉,收到點頂都貼唔到A43員工價。

就算拉到 飛機維修區 - 沙頭角 都做唔到呢個價。

PC6429_JY6516 發表於 2019-5-19 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-5-19 17:01 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2019-5-19 17:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2019-5-19 17:11 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽