hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴連續兩班ETA都係鬼車咁犀利
返回列表 發新帖
開啟左側

九巴連續兩班ETA都係鬼車咁犀利

Mueller 發表於 2019-5-20 21:34 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-5-20 14:28
#6講嘅入data問題
真係要認真處理,有無
可能做到直接連結而不經

九巴如果要顯示公里都唔容易, GPS訊號喺市區唔穩定可能都係次要, 最大問題喺隧道裡面收唔到GPS。
不過講真, 過咗咁多年九巴都唔標示個ETA有冇實時更新, 我諗顯示剩餘距離佢都應該唔會考慮。

叉開少少, 新城嶼都同意開放數據, 而九巴都表示同政府商討緊, 相信九巴都會應大勢所趨, 不過九巴要扚起心肝解決眾多問題先會同意開放數據。
kitarolo 發表於 2019-5-20 21:39 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2019-5-20 21:34
九巴如果要顯示公里都唔容易, GPS訊號喺市區唔穩定可能都係次要, 最大問題喺隧道裡面收唔到GPS。
不過講 ...

咁唔通新城就無市區GPS訊號
不穩,或者新城無經隧道嘅路線?

早排九巴招標緊一套RFID
係設於中途站,同ETA有無關?
Mueller 發表於 2019-5-20 21:56 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-5-20 21:39

新城主要用里程, GPS為輔, GPS訊號不穩問題相對冇九巴咁大。

想知重有冇條招標link? 九巴網頁好似冇。
Mueller 發表於 2019-5-20 21:57 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-5-20 21:39

新城主要用里程, GPS為輔, GPS訊號不穩問題相對冇九巴咁大。

想知重有冇條招標link? 九巴網頁好似冇。
YY487 發表於 2019-5-21 11:11 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Lawliet 發表於 2019-5-21 14:17 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2019-5-21 11:11
我覺得你講嘅現象,問題根源係狗巴 ETA 每到一個站先更新一次
而一架塞住咗嘅巴士要幾個站都遲到先會轉塞 ...

遲出行車受阻都易明白D
當佢ETA數據更新得慢

問題耐唔耐就會見
自己坐緊架車係正常速度 + 無塞車下
ETA都會無喇喇出行車受阻@某個站
結果打後堆站都睇唔到架車ETA 濟睇到行車受阻
係站等車既變到唔知有無車黎

亦試過ETA全程都係錯
之前等82K去威爾斯
APPS顯示既時間無車到 就轉等85A/182
點知5分零鐘後先見到架82K黎
睇番後面站既ETA 架車都係KEEP住快5分零鐘到站
唔知既重以為走左車
lsc04d11 發表於 2019-5-23 18:32 來自手機 | 顯示全部樓層

今日放工 尚德堆線eta正常到唔正常 20分開296D 35分開296C 24分開296A(每8分鐘)  點知廿四分一盞燈  開足3架車 C,A,D齊晒  ETA可信的嗎? (原因 同將隧條龍長左應該有關)