hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討NA線及後勤區區員接專利化招標的可能性 ...
開啟左側

探討NA線及後勤區區員接專利化招標的可能性

053h4 發表於 2019-5-21 15:35 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

JC8385 發表於 2019-5-21 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得情況又兩睇
其他地方NA斂財還斂財,都叫改善吓現存N線嘅不足之處
NA10 NA12就真係純粹假期特車改早幾分鐘開咁就掠水
直接比較並不公道

E21A 發表於 2019-5-21 16:40 | 顯示全部樓層
機場有咁多員工,各自有唔同既山頭同組織,究竟邊個負責做招標審批、決策等既事務?
所謂NA線第一係為機場員工只不過係NA開線藉口:N線係後勤區服務範圍更廣、除咗N11/21/31外同樣係客運大樓後直上公路,呢3條線既NA版本更係比較後期階段先開辦。
szeto993 發表於 2019-5-21 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層

機場員工巴士專利化固然有好處只係每間公司返放工時間唔同
點樣協商係第一個關卡
光係呢點已經有排拗
第二個關卡係巴士公司有冇足夠資源
第三個關卡係係路線定線、設站及定價

GD1570 發表於 2019-5-21 17:15 | 顯示全部樓層
NA線服務後勤區?
我見到除咗部份NA線會停國泰城外
仲有咩後勤區會經呢?

真係要搞後勤區嘅
唔該搞搞啲N線先啦!
你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| 053h4 發表於 2019-5-21 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| 053h4 發表於 2019-5-21 18:39 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2019-5-21 21:13 | 顯示全部樓層

「民用航空事業職工總會」
以前就可能活躍啲嘅,而家……

講NA線係得NA33,NA34
班次較多,但仍未達全個凌晨
時段雙向服務,其他區班次更少
甚至屬旅遊旺季限定。

冠忠於2014年開出條件
要維持員接就要3000蚊
月費,後來透過縮減路線而
平均每程與稍貴於日間A線
(註: 城巴員工價/龍運A線計)

有一段長時間由啟德過檔
新機場嘅員工係有由僱主
付嘅車資津貼,但表明後來
入職者已明知機場地理位置
而無份,後來因為流失/退休等
理由先統一待遇。

本來員接專利化對巴士
公司有好處,客量穩定唔似
旅客咁飄忽,但前題係資助
由機管局提供,僱主提供嘅
等於左手交右手、巴士公司
直接做員工價,無幾多位收正價。

非專做仲有一大好處
係坐位問題,而家方向
係除咗不同返放工時間,
我有聯絡過專利巴士公司,
佢哋嘅回覆通常都係話已有
非專服務,將我嘅意見備案而已。

TuNg''=) 發表於 2019-5-21 22:02 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2019-5-21 17:15
NA線服務後勤區?
我見到除咗部份NA線會停國泰城外
仲有咩後勤區會經呢?

N35
其實佢係A35個價加上去。
只不過當年未出現NA字頭咁解。

我識得有夜班反映過
而家3,4點呢d時間返新界住家
坐N31真係兜到天光,仲有d大西北既再轉又係勁兜線
咁不如係T1/自己位訓陣坐頭班A/E仲好!
kitarolo 發表於 2019-5-22 08:50 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2019-5-21 22:02
我識得有夜班反映過
而家3,4點呢d時間返新界住家

坐N31真係兜到天光,仲有
d大西北既再轉又係勁兜線

HZMB都係24小時運作
NA線唔係比常規A線差
十分鐘嚟加價、甚至旅遊
旺季先嚟開已經有問題,要開
就應該全凌晨時段服務。

但我哋應該先搵一個
N線嘅集合點,新東可以
係新城市廣場,西北可以
係美孚,九龍/港島應該係
紅隧或旺角? 由機場各工作
地點直達呢啲地方有無得考慮?

仲有一個頗為荒誕嘅諗法
紅小有無得考慮? 成日喺度
話生存空間因鐵路而縮減,但
司機老化同社團問題又唔見檢討。

只限0000~0600進入
機場島/北大嶼山公路,
好處係成線門檻低,員接
又唔需要諗行李架問題。

需要中型巴士係
員接而唔係峻巒呀。