hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道轉車站服務安排
開啟左側

[路線計劃/RPP] 將軍澳隧道轉車站服務安排

吳宗錡 發表於 2019-5-23 22:02 | 顯示全部樓層

cobalt174 發表於 2019-5-23 07:33
應該直接抄咗九龍方向段文字

出九龍嘅都唔係相同目的地嘅一組啦!應該:
  • 98A將隧特, 296A, 796S一組
  • 98C, 296C, 796C一組
  • 98D, 796P一組
  • 296P, 796E, 297(上繁)一組
  • 297(非繁), 796X一組
  • 690/P, 694一組
  • A29, E22A一組
  • 98D特, 98S, 297P唔停轉車站

10897106606 發表於 2019-5-24 00:56 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-5-24 01:14 來自手機 | 顯示全部樓層
10897106606 發表於 2019-5-24 00:56
成個轉車站當山上d人無到,推前少少已經可以加埋98C

其實係架
呢個轉車站聲稱方便安達臣居民,咁啱收費廣場叫做多啲位擺站

我都想搞返個寶達轉車站,而家嗰到夠曬多車 (當然附送埋塞埋站比你嘆),遲啲石礦場開埋甚至更多車停寶達

唔知近寶達消防通道,或者秀茂坪道落將軍澳道支路有冇機會擺站
但都只係得區區幾條秀茂坪道落將軍澳道嘅巴士線受惠 (而呢幾架車下繁好難上車)
95、95M、93A,乃至全部290系都做唔到

講真,個轉車站美其名就方便將軍澳居民轉車,實質咪又係開多個站比觀塘山居民搭車,等同某人口中觀塘山 “搶野”
Ravenclaw 發表於 2019-5-24 01:17 | 顯示全部樓層

興田開心死

寶達?遠左d喎...
dennis28a 發表於 2019-5-24 03:04 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2019-5-24 01:17
興田開心死

寶達?遠左d喎...

吓?同行上去寶琳路「寶達邨」巴士站差唔多路程都叫遠?
惡意回復是不道德的行為。
74queen 發表於 2019-5-24 03:43 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-5-24 01:14
其實係架
呢個轉車站聲稱方便安達臣居民,咁啱收費廣場叫做多啲位擺站

唔駛咩美其名定實則
成個轉車站都講明係安達臣發展一部份 比安達同寶達啲人用 (理想)

而家隧道口加埋站即係西貢rpp應該除咗94 99果啲9成內容都會擺哂入觀塘區rpp 睇下到時兩區會唔會又鬧交
cobalt174 發表於 2019-5-24 04:41 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-5-23 15:58
102 小巴同有鐵之前比少左好多客,298B都要即時死亡呀!

你連98D特打唔爆,要同康城特合併,你仲要FF太 ...

98D特係將5班坑口特延長去康城開出,冇減過班,唔代表坑口冇客,只係代表康城越嚟越多人
同203+2C變203C呢啲真係因為冇客所以減車合併唔同
合併=/=衰落
閣下真係需要溫一溫中文卷一
102做緊2分鐘一班,即係話15分鐘我可以一架ATENU行298B已經可以打爆
仲未計將隧轉乘
仲未計觀塘道轉乘
仲未計102出去冇接坑口北、明德邨、重華路客
仲未計最重要巴士公司可以同價請小巴七分之一咁多個司機接載一樣咁多人,用小巴起碼7-8折營運

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

cobalt174 發表於 2019-5-24 04:53 | 顯示全部樓層
MyTiF 發表於 2019-5-23 21:09
有議員要求統一相同路線收費,新巴條條線都平九巴一截,唔知最後迫唔迫到九巴減價同新巴睇齊 ...

結果又咪係新城玩將南快啲去到798/694/A29
九巴仲慘,搞尚德-尖東/九商/土瓜灣(冇可能贏)同坑寶-廣東道/快啲去旺深(繁忙時間結果都係98C快)之外咩都做唔到
除非有大重組50年後將軍澳嘅交通都仲係亂
KW2523 發表於 2019-5-24 07:56 | 顯示全部樓層
cobalt174 發表於 2019-5-24 04:41
98D特係將5班坑口特延長去康城開出,冇減過班,唔代表坑口冇客,只係代表康城越嚟越多人
同203+2C變203C ...

咁康城特嗰49%,直出特嗰44%載客率係咩料呀?
li1872903 發表於 2019-5-24 08:26 | 顯示全部樓層

10897106606 發表於 2019-5-24 00:56
成個轉車站當山上d人無到,推前少少已經可以加埋98C

爭取98c加返出九龍方向曉光街個站好過啦