hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道轉車站服務安排
開啟左側

[路線計劃/RPP] 將軍澳隧道轉車站服務安排

kay 發表於 2019-5-27 14:59 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2019-5-27 14:49
最少有左粉嶺公路轉車站之後係可以補差價轉乘優惠,咁即係尚德客以後可以搭98d轉乘296a或者296c唔洗補錢 ...

呢D只係轉車站設立目的同要求
但要MORE THAN BBI
其實係諗多左
世界很簡單 人類很複雜
miklcct 發表於 2019-5-27 15:27 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-5-27 14:31
你搵交通環境唔同既地方有咩意思?坑口大部分人口集中地方都近鐵

番工時間你都係平均12分鐘一班, 一追唔到 ...

當巴士明顯快過兼平過地鐵,而且唔會頂閘又唔需要轉車嗰陣,正常都唔會走去搭地鐵啦。好似旺角去西環咁樣,西隧入口唔塞嘅話搭904唔使15分鐘就由旺角去到西環落車,唔通重走去逼鐵咩?
進智公交
10598C 發表於 2019-5-27 16:02 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2019-5-27 14:56
將98c,98a什至95加入將軍隧道轉車站轉乘優惠入面,然後響秀暉樓行落轉車站搭會唔會仲好過開新線呀,有秀茂 ...

你行埋我嗰份啦,我就真係冇興趣行
再講,98A、98C、93K(夜晚東行)部部都咁難上車,加完BBI唔加班都係托
呀仲有,條轉乘線開得疏一樣係冇人有興趣用佢嚟轉車

算吧啦,起個將軍澳隧道轉乘站,只不過係再一次比觀塘山可以搭將軍澳嘅巴士,美其名比將軍澳有得轉乘
講真,將軍澳巴士一係疏 (即係冇人搭),一係好難上車,我就真係唔知將軍澳有乜興趣去轉車
咩坑口、康城,乃至山上轉乘線,根本得個講字,實際用途極低
kc_loo 發表於 2019-5-27 16:02 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-5-27 15:27
當巴士明顯快過兼平過地鐵,而且唔會頂閘又唔需要轉車嗰陣,正常都唔會走去搭地鐵啦。好似旺角去西環咁樣 ...

時間係一個原因, 尤其交通情況最差, 而又係準時最緊要既時間
但如果唔係最趕時間, 乘客就可能會用部分時間換取舒適度, 唔駛轉車
所以有時唔可以只用最籠統 "繁忙", 非繁忙" 最估計巴士客量,
如果中環路線還可, 但旺角, 尖沙咀等娛樂, 遊客區就唔準確

poondriver 發表於 2019-5-27 16:24 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-5-27 16:02
時間係一個原因, 尤其交通情況最差, 而又係準時最緊要既時間
但如果唔係最趕時間, 乘客就可能會用部分時 ...

油尖旺幾時變左純遊客區?商廈多到爆喎

定你自已唔會去旺角尖咀返工=所有人唔會去?
98C290 發表於 2019-5-27 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2019-5-27 14:55
而家係同時間有直出同唔直出(98d 同98d坑口特)
直出得50% 同唔直出加埋寶林爆車

其實你自己望吓坑口堆線似乜, 就明點解坑口人唔鐘意搭巴士

98A 98C 世界級走線唔使講,但其實繁時都有大概20-30個人上落。而 98S 坑口上落嘅人又真係比 98C 嘅多,可惜定線唔算好吸引,好多時坑寶加埋都只係企幾個。

98D 絕大部分時間坑口上落嘅人佔全條線三分一左右,拍得住 (更可能嘅係超過) 296D 嘅客量。而特車其實比落地底仲要慢,兩者好多時都要用超過50分鐘,仲未計好大機會會塞好耐車。放工搭耐少少車 + 時間唔穩定都未必有所謂,但係返工就唔同講法,試問有幾多人真係會為咗個位而犧牲瞓覺時間。而 98P (回程) 啲人都係當 98D 咁撘,不過當然會少啲。

290 290A 方面,其實坑口只係比成個將南上嘅人少啲,加上又幾密,車程可以接受 (290),個人唔覺得有咩問題。

694 就真係靠坑口撐起個場,寶琳嘅垃圾站位 + 頂唔順兜坑寶嘅將南已經令到成條線攪到半死狀態。如果以相對少人返工嘅港島東都撐得起全日住宅區過海線,個人覺得已經算係咁。

798 坑口幾好生意,寶琳上唔到車 + 又係頂唔順兜坑寶嘅將南其實真係阻礙咗呢條線嘅發展,如果可以加返密少少就最好。而 798B 開車時間咁奇怪,真係的士式走線都冇用。

A29 加停觀塘前,好多時坑口已經可以頂閘,而家加咗班好咗好多。而 E22A 自從開咗 A29 之後唔見咗唔少客,尤其過咗將廣之後真係吉車咁濟。

睇曬咁多條線,其實又真係咁差咩?
kc_loo 發表於 2019-5-27 16:32 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2019-5-27 16:24
油尖旺幾時變左純遊客區?商廈多到爆喎

定你自已唔會去旺角尖咀返工=所有人唔會去?

我幾時有話"油尖旺係純遊客區"?我幾時有話唔可以去油尖旺番工, 去商廈?
好似你理解有問題

anyway, 即係你都認同去油尖旺唔一定係番工, 放假, 非繁都可以去玩了咁唔好再成日用果45% 來講
無衝突

poondriver 發表於 2019-5-27 16:35 | 顯示全部樓層
98C290 發表於 2019-5-27 16:28
其實你自己望吓坑口堆線似乜, 就明點解坑口人唔鐘意搭巴士

98A 98C 世界級走線唔使講,但其實繁時都有大 ...

即係:
行山=世界級走線 唔坐(98a 98c)
行隧道=塞好耐車 唔坐(98d 98d特)

兜晒成個將軍澳既 就做得最好(290 694 798)
咁樣?

btw 798又係將南衰?將南尾站喎 衰咩?淨係用坑寶個客量計都夠佢加班啦 你唔會覺得因為將南少人先唔比加掛
poondriver 發表於 2019-5-27 16:36 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-5-27 16:32
我幾時有話"油尖旺係純遊客區"?我幾時有話唔可以去油尖旺番工, 去商廈?
好似你理解有問題

但旺角, 尖沙咀等娛樂, 遊客區就唔準確<<

??????????????
kc_loo 發表於 2019-5-27 16:44 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2019-5-27 16:36
但旺角, 尖沙咀等娛樂, 遊客區就唔準確<<

你好似理解能力有多少問題...同埋思維好窄...
好, 我再用另一個方法解一次, 其實之前都已經講過
50%係以平日上午繁忙時間, 上班時間特車去計算出來
而上班正正係最要準時, 但亦係路面交通情況最壞, 最唔穩定情況
而且班次都係平均12分鐘, 所以市民可能會選擇最安全, 最快既MTR, 35分鐘轉埋車都到TST

但98C/ D 去既係油尖旺, 除左去你講"多到爆"既"商廈", 亦可以去消費娛樂, 亦好正常
即係最多人既時段除上/下班, 亦可以係星期6/日放假日子,
人家因為舒適, 唔趕時間, 交通情況較好, 較多人會以巴士去以上地方
你仲明唔明?  定選擇唔明?