hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東區區議員要求加強118P、606X服務
開啟左側

[其他] 東區區議員要求加強118P、606X服務

KW2523 發表於 2019-5-28 00:51 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2019-5-28 00:37
Factcheck:
港鐵中環去彩虹只係 25-30 分鐘,轉埋車上四順絕對仲快過 619X。
港鐵去藍田 25-30 分鐘。

619X 用住官方時間65分鐘到四順先

而個人經驗Trip Planner 27分鐘只係預你車程,行夾埋等車加多5-10分鐘左右視乎有冇得車接車 (30-35)

轉車我當你連等車20分鐘上去 -> 50-55

快得唔太明顯已經令三程車吸引力下降,有相當一部份人揀619X理解到
dennis28a 發表於 2019-5-28 01:10 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-5-28 00:48
我 #13 同 #20 亦無指明道姓講緊係邊位,你亦唔需要對號入座,完

#20 篇文開頭咬牙切齒就鬧緊「我」以偏概全,咁為左明哲保身就最好澄清下啦,做人為免不必要既誤會啦。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2019-5-28 01:14 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-5-28 00:51
619X 用住官方時間65分鐘到四順先

而個人經驗Trip Planner 27分鐘只係預你車程,行夾埋等車加多5-10分鐘左 ...

個人經驗,中環經油麻地轉車去牛頭角,落車出門果下剛好 30 分鐘。
而且 Trip Planner 係包括轉車時間在內,而繁忙時間車程會比非繁忙時間更快,依點當年有人證實左。

當 619X 用官方時間,50 分鐘 VS 65 分鐘,快成 15 分鐘,咁都唔算明顯?。
dennis28a 發表於 2019-5-28 01:25 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-5-27 19:02
619X港碼開到北角都要45分鐘或以上, 雖然係定時開出, 但班次同無冇分別, 咪又班班爆過海.

講到延長服務 ...

其實大家都係得個講字,又如果又假設又分分鐘。

明明之前都講左百幾頁啦,我就真係建議佢地一人一信將自己心目中方案寫出黎,
之後發晒比運吉、巴士公司、區議會,何必你要浪費時間同部份人爭論呢?

例如 S3BL100 兄咁有心咁有大志,講到佢自己比我地更了解乘客需求啦,
麻煩搵人推薦佢做 18 區交委會增選委員啦,香港社會好需要佢,佢講到好多板友一早害死晒班乘客(包括我同你)。

我就放長雙眼睇下佢既高見有幾多人欣賞啦。
EX-TL 發表於 2019-5-28 10:19 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-5-28 00:20
中上環同柴小有可比性?

前者你轉車/地底出九東根本快唔到幾多,除非你想搭鐵出北角上返619X

我回緊我樓上呢句"限量班次趕客"用619X做例子, 其實例子仲有好多好多......, 不過板友冇回應番我, 我仲有好多嘢想同佢講!

619X下繁越加越多班次都要好一段時間, 唔係一下子嘅事, 而家板友嫌606X開12分鐘一班密, 其實條link入面議員意思係班次配合唔到乘客放工時間, 18:00放工嘅搭左18:20啟業開嗰班太遲, 18:30放工嘅趕唔切搭18:32啟業開嗰班, 要求延長服務時間, 同開幾多分鐘一班冇關係.

至於我用619X舉例講另一樣嘢, 你get唔到? 我知我平時講嘢都係冇咩人get到, 但你可以諗下, 619長期爆都開唔到特班/特快回程, 你就知道個迫切性.

只計東九路線, 你地想606X延長服務時間/全日就要606交數, 咁你又覺得619X延長時間/全日, 搵671交數啱D, 定係619交數啱D? (註: 671 619都經過銅鑼灣 天后 炮台山 北角-東隧-藍田 觀塘 牛頭角 九龍灣一共八個地鐵站可步行範圍)

我唔會用以前任何例子去回答, 因為以港島-東九的巴士營運情況, 要用邊一條路線交數, 俾另一條特班/特快加班加車都唔啱數, 因為人人都知道東九無論係居住人口, 抑或係外來上班人口都不斷上升, 就係正所謂嘅「塊餅大左」.

巴士公司有車有人剩, 係應該淨加落新服務, 而唔係要犧牲原有其他乘客去成全「大業」!

有特快服務邊個唔想要, 行45分鐘先過海, 中途站上唔到車嘅601 619, 幾年前我就響度開文炮轟巴士公司啦, 但講完又點, 一日冇新發展區, 巴士公司一日唔會投放額外資源, 你吹得佢漲?!

606行車時間唔合理就可以強加罪名俾接近東隧口區域乘客話人有地鐵搭, 唔好阻住重組, 東廊入東隧除左下繁塞得較為嚴重同上繁慢車之外, 其他時間都係衝住入隧道, 又唔見冇可比性嘅中西區+灣仔區有全日東隧特快去東九?!

冇可比性係真嘅, 我就係等緊有人回我, 只係回嘅嗰位唔係樓上嗰位, 而係你!

我要搵一個人口集中度明顯更高的地區去同東區 觀塘區比, 因為當中西區+灣仔區往返東九夠客有突, 都未有一條全日特快嘅時候, 筲柴小-東九會夠客開全日?!

不過我又知道, 有人認為改特快因為可以提高收費, 回車快左, 條線回本門檻會容易左, 變相唔駛理客源基礎有幾大, 唔知有冇人認同?
EX-TL 發表於 2019-5-28 10:34 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-5-28 00:18
619 / 619X 行成個鐘先入隧道唔合理,就代表 606 45 分鐘入隧道係好合理?
計我話,619 直頭應該拆條 119 ...

呢個討論區咁開放, 有人想加入討論冇板友阻止到, 咩「一言堂」, 係你唔知回咩好嘅話人技倆, 我有咩講錯左人地隨時可以指正, 你都有呢個權利.

qunow 發表於 2019-5-28 12:42 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-5-28 10:19
我回緊我樓上呢句"限量班次趕客"用619X做例子, 其實例子仲有好多好多......, 不過板友冇回應番我, 我仲有 ...

。。。所謂班次間隔太短咪即係講緊話淨係做到呢一個短間隔之間走出嚟嘅客囉
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
KW2523 發表於 2019-5-28 13:10 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-5-28 10:19
我回緊我樓上呢句"限量班次趕客"用619X做例子, 其實例子仲有好多好多......, 不過板友冇回應番我, 我仲有 ...

中環灣仔特快吸到嘅客除咗唔想轉兩次車嘅人之外仲有唔少來自619,左手交右手

606X一定吸到606客,不過以其他交通搶到嘅多

夠客有突同另一個區夠唔夠客冇關係,唔明你想講乜,乘客量亦唔係是否優先改善嘅唯一標準

你識講有車有人剩,而家有剩就唔駛日日收車,而潛在新客源足夠前提下,犧牲有其他合理選擇嘅原有乘客一定會有

如果咁就唔得,香港巴士路線應該唔可以再有任何改動
EX-TL 發表於 2019-5-28 14:40 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-5-28 12:42
。。。所謂班次間隔太短咪即係講緊話淨係做到呢一個短間隔之間走出嚟嘅客囉
...

同時間有606服務, 吸走埋部份唔鍾意企街等606X夠鐘開車, 或者想搭平D嘅客, 為左保606X, 呢兩點都好重要.
EX-TL 發表於 2019-5-28 14:41 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2019-5-28 13:10
中環灣仔特快吸到嘅客除咗唔想轉兩次車嘅人之外仲有唔少來自619,左手交右手

606X一定吸到606客,不過以其 ...

何以見得「潛在新客源足夠」?