hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新巴796P線不經將軍澳市中心南至尚德一帶 ...
開啟左側

建議新巴796P線不經將軍澳市中心南至尚德一帶

吳宗錡 發表於 2019-5-25 14:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於新巴796P線多年來都未能吸納九巴296D線、地鐵、以至同公司嘅796X線來往將軍澳市中心、調景嶺及尚德至尖沙嘴嘅客流,因此建議新巴796P線:
  • 撤出將軍澳市中心南至尚德一帶,改為日出康城至尖沙嘴特快,同九巴98D康城站特別班次競爭;
  • 漆咸道北後,改為經漆咸道南及廣東道前往九龍站(同215X線),重新提供來往尖沙嘴東特快服務。
詳細建議路線:
796P 日出康城—尖沙嘴(機場鐵路九龍車站)
往尖沙嘴(機場鐵路九龍車站)方向:
途徑街道:康城路、環保大道(南行)、環澳路(西行)、迴旋處、環澳路(東行)、環保大道(北行)、將軍澳隧道公路、將軍澳隧道、將軍澳道、觀塘繞道、啟福道、啟德隧道、東九龍走廊、漆咸道北、漆咸道南、梳士巴利道、九龍公園徑、廣東道、匯民道、柯士甸道西、雅翔道、迴旋處、佐敦道、雅翔道及車站環迴路北
途徑車站:
  • 康城地鐵站巴士總站,康城路
  • 峻瀅,環保大道
  • 日出康城領凱,環保大道
  • 日出康城首都,環保大道
  • 百勝角,環保大道
  • 清水灣半島,環保大道
  • 將軍澳隧道收費廣場,將軍澳道(未開放)(近鹹田)(建議分段收費起點站)
  • 九龍灣國際展貿中心,啟福道(建議分段收費起點站)
  • 香港理工大學,漆咸道南
  • 香港科學館,漆咸道南
  • 麼地道,漆咸道南
  • 尖東站,梳士巴利道
  • 九龍公園徑
  • 中港城,廣東道
  • 柯士甸站,廣東道
  • 西九龍站,匯民道
  • 擎天半島,佐敦道
  • 天璽,雅翔道(九巴NG06-S-1000-0「雅翔道(西區海底隧道)」)(近西區海底隧道收費廣場。只供落客)
  • 機場鐵路九龍車站巴士總站,連翔道

往日出康城方向:
途徑街道:車站環迴路南、雅翔道、柯士甸道西、廣東道、梳士巴利道、漆咸道南、暢運道、康莊道、漆咸道北、東九龍走廊、啟德隧道、啟福道、觀塘繞道、將軍澳道、將軍澳隧道、將軍澳隧道公路、環保大道(南行)、環澳路(西行)、迴旋處、環澳路(東行)、環保大道(北行)及康城路
途徑車站:
  • 機場鐵路九龍車站巴士總站,連翔道
  • 環球貿易廣場,柯士甸道
  • 港景峯,廣東道(「柯士甸道」)
  • 新港中心,廣東道
  • 馬哥孛羅香港酒店,廣東道(「北京道」)
  • 尖東站,梳士巴利道
  • 麼地道,漆咸道南
  • 加連威老道,漆咸道南
  • 金德大廈,漆咸道南
  • 香港科學館,漆咸道南
  • 香港理工大學第八期,漆咸道南(建議分段收費起點站)
  • 山谷道,漆咸道北
  • 九龍灣國際展貿中心,啟福道(建議分段收費起點站)
  • 將軍澳隧道收費廣場,將軍澳道(未開放)(近秀茂坪)
  • 啟思中學,環保大道(近清水灣半島)(建議分段收費起點站)
  • 邵氏影城,環保大道(近消防及救護學院)
  • 峻瀅,環保大道
  • MEGA Plus數據中心,環保大道
  • 日出康城領都,環保大道
  • 康城地鐵站巴士總站,康城路
服務時間及班次:
  往尖沙嘴(機場鐵路九龍車站)方向
  服務時間
  班次(分鐘)
  星期一至六
  05:30-07:00
  07:00-08:30
  08:00-13:00
  12:00-24:00
  星期日及公眾假期
  06:00-13:00
  13:00-24:00

往日出康城方向
  服務時間
  班次(分鐘)
  星期一至六
  06:00-12:00
  12:00-17:00
  17:00-19:30
  19:30-24:00
  星期日及公眾假期
  06:00-24:00
  00:00-01:00

收費:
  全程收費:
  減價至$7.2(與九巴1A線全程收費相同)
  分段收費(往尖沙嘴(機場鐵路九龍車站)方向):
  新增將軍澳道「將軍澳隧道收費廣場」起分段收費
  $6.9(與九巴1A線往尖沙嘴(天星碼頭)方向裕民坊起分段收費相同)
  原佐敦道「九龍佑寧堂」起分段收費
  (提早至啟福道「九龍灣國際展貿中心」起實施)
  $4.8(不變)
  分段收費(往日出康城方向):
  新增漆咸道南「香港理工大學第八期」起分段收費
  $6.9
  新增啟福道「九龍灣國際展貿中心」起分段收費
  $4.8
  原寶康路「富康花園」起分段收費
  (改為環保大道「啟思中學」起實施)
  $3.6(不變)

受影響搭客:
將軍澳市中心南至尚德來往尖沙嘴:請改搭地鐵、九巴296D線或新巴796X線;
日出康城來往彌敦道:(將軍澳隧道轉車站啟用後)請於將軍澳道「將軍澳隧道收費廣場」轉搭九巴98D線或296D線。
地圖:

KW2523 發表於 2019-5-25 14:16 | 顯示全部樓層

796X太慢先會存在796P,你趕返將南班客返796X,佢地冇可能接受

而且淨做康城仲要5分鐘一班,全線行七人車可能會有大半滿嘅

認同康城可以有特快上公路,不過肯定冇咁多班,唔係而家,唔係去尖咀
 樓主| 吳宗錡 發表於 2019-5-25 14:27 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-5-25 14:16
796X太慢先會存在796P,你趕返將南班客返796X,佢地冇可能接受

而且淨做康城仲要5分鐘一班,全線行小巴都唔會 ...

因為宜家區議員爭取緊九巴296D線將會加經將軍澳市中心同埋調景嶺,所以呢度唔多提296D線。
就算爭取失敗都唔緊要,因為可以等將軍澳隧道轉車站落成,或者自己行商場,邊嘆冷氣邊行去尚德搭296D。
同埋聽Facebook留言講796X線都係有大把客搭去尖沙嘴嘅。
至於5分鐘一班,
因為如果繁忙時間班次唔密驚會畀地鐵搶客。
重有日出康城發展規模將會大過愉景灣。

KW2523 發表於 2019-5-25 14:44 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2019-5-25 14:27
因為宜家區議員爭取緊九巴296D線將會加經將軍澳市中心同埋調景嶺,所以呢度唔多提296D線。就算爭取失敗都 ...

我相信有都係冇796P時段焗搭,同埋九龍段都有人搭出去嘅,將軍澳有796P時段唔搭搭X出尖咀,我只諗到一個可能性 : 想遊河

行去隔離區係萬能呢句真係萬能key

K18取消啦,可以直接行出大埔墟站
273B取消啦,可以直接行出上水站
961取消啦,可以行去良田/屯公搭960

睇地圖近唔代表行過去仲有吸引力嘅,何況行去地鐵站近過尚德,舒適度同就腳優勢都冇埋

康城計劃發展後人口得63,000人,何德何能獨佔繁時5分鐘一班尖咀線?

如果冇個位數班次=被地鐵搶好多客,277E等路線應該已經行緊單層
 樓主| 吳宗錡 發表於 2019-5-25 15:22 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-5-25 14:44
我相信有都係冇796P時段焗搭,同埋九龍段都有人搭出去嘅,將軍澳有796P時段唔搭搭X出尖咀,我只諗到一個可能 ...

所以咪話等九巴296D線加經將軍澳市中心同埋調景嶺囉!我覺得如果796P線撤出咗將軍澳市中心南至尚德嘅話,296D線加經嘅阻力應該會細好多。
至於班次問題,
繁忙時間10分鐘一班又得唔得?
KW2523 發表於 2019-5-25 15:28 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-5-25 15:22
所以咪話等九巴296D線加經將軍澳市中心同埋調景嶺囉!我覺得如果796P線撤出咗將軍澳市中心南至尚德嘅話, ...

我認為直出線去尖咀咁遠真係唔夠客

可以去觀塘,由九做加埋BBI俾人轉車去各區效果應該會好唔少

296D加經其他地方就唔駛諗喇,尚德唔會俾,新記亦唔會俾
 樓主| 吳宗錡 發表於 2019-5-25 17:27 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2019-5-25 15:28

宜家區議員唔係大曬乜?
W3加停粉嶺都畀啦!
做乜事296D唔畀?
 樓主| 吳宗錡 發表於 2019-5-25 17:28 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-5-25 15:28

宜家日出康城就係地鐵班次少,
巴士兜大圈,
所以需要由直接班次又頻密嘅對外交通。
KW2523 發表於 2019-5-25 20:22 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-5-25 17:28
宜家日出康城就係地鐵班次少,
巴士兜大圈,
所以需要由直接班次又頻密嘅對外交通。

有需求先值得有直接嘅車,不妨睇下現有路線康城客量係咩樣
將來就算要全日密車我都相當肯定唔係出尖咀咁遠

296系一直以來冇擴展過服務範圍一來尚德反對冇咗頭站+尾站,二來有796系新記同TD都肯定會ban
 樓主| 吳宗錡 發表於 2019-5-25 20:29 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2019-5-25 20:22
有需求先值得有直接嘅車,不妨睇下現有路線康城客量係咩樣
將來就算要全日密車我都相當肯定唔係出尖咀咁遠
...

如果796P撤出咗將軍澳市中心嘅話,
296D加停市中心嘅建議重ban到?