hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 咩原因令九巴咁唔願意喺屯門區開新全日線/特別線全日化 ...
開啟左側

咩原因令九巴咁唔願意喺屯門區開新全日線/特別線全日化

10897106606 發表於 2019-5-26 16:08 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

樓主| 10897106606 發表於 2019-5-26 16:09 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| 10897106606 發表於 2019-5-26 16:11 來自手機 | 顯示全部樓層
Breadd18 發表於 2019-5-26 16:18 來自手機 | 顯示全部樓層

屯門巴閉極咪起咗個欣田邨、雙寓同御半山囉,都冇一個新區域,我真係唔準你話九巴恰屯門,明明九巴最著緊屯門,新車多班次又密。人地沙田咪又係左收右收用嚟開新線,屯門最多咪架61X有時收啲,果然人係貪心的。屯門車密又多都唔知你嫌棄啲乜

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
kitarolo + 1 + 5 樓主話恰屯門曲直難分

查看全部評分

RyanPun 發表於 2019-5-26 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Breadd18 發表於 2019-5-26 16:18
屯門巴閉極咪起咗個欣田邨、雙寓同御半山囉,都冇一個新區域,我真係唔準你話九巴恰屯門,明明九巴最著緊屯 ...

全日線代價永遠都係收車,資源永遠都唔會無中生有,樓主要識感恩九巴冇改善屯門巴士服務 #直完又曲 #自行理解
cky 發表於 2019-5-26 16:27 | 顯示全部樓層
唔好咁膚淺, 只係用開線數量來決定係唔係恰

屯門區人口變化都唔多
欣田得五座樓, 未駛講到要開條新線服待
果堆微型樓, 入晒伙你估住到好多人?
(有冇人長住都係問題)

眼紅人地區有新線, 最簡單咪走去人地區住咯
流星☆雨 發表於 2019-5-26 16:29 | 顯示全部樓層

屯門有個近乎萬能嘅屯轉,同市區距離又無咁近,自然係轉乘多,班次都算做得唔差呀

但係沙田脫班率奇高,而且近市區、又多隧道,無一個好似屯轉咁嘅轉乘站,自然就係開多啲唔同路線
但代價就係新舊線齊齊脫班
趕客路上 理_得你
kitarolo 發表於 2019-5-26 16:32 | 顯示全部樓層

首先,74D與北區無關。

另外重點樓上已經講,
車款都事少,講班次屯門
完勝其他17區吖嘛? 尤其
新東嗰邊20分鐘或以上仍
收車,西鐵可以話對屯門幫助
有限,我諗就算東鐵停晒本地
服務(即保留直通車,邊境來往
上水至紅磡,但放棄上水至紅磡
之間嘅非邊境乘客)

新東都唔會有屯門嘅巴士待遇。
 樓主| 10897106606 發表於 2019-5-26 16:32 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2019-5-26 16:34 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2019-5-26 16:27
唔好咁膚淺, 只係用開線數量來決定係唔係恰

屯門區人口變化都唔多

其實屯門自從有轉車站之後,由於大量乘客也會用轉車站轉車,加上原有利用M線出荃灣轉車的模式,的確是無須大量開新線的,只須加密原有路線的班次便可。

但沙田出九龍,前往不同區份便要走不同的隧道,便需要不斷加開新線吧!但運載能力便會被打散,以致班次較疏落。

又據了解,「大巴哥」的新聘車長,大多乃居於屯門廠轄區範圍,變成其他廠的路線也會容易出現無人揸車的情況。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!