hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 18P重組:分拆18S(堅尼地城特快)、18P改為主打西營盤 ...
開啟左側

18P重組:分拆18S(堅尼地城特快)、18P改為主打西營盤

又加價 發表於 2019-6-2 14:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於18P東行行車時間過長,建議分拆新線

18P 北角 - 堅尼地城 (經西營盤)$5.5
18S 北角 - 堅尼地城(堅尼地城特快)$5.5

18P 北角 - 堅尼地城 (經西營盤)$5.5
行車路線
往堅尼地城
往北角

往堅尼地城停站

站名
收費
北角(健康中街)
$5.5
健威花園
$5.5
琴行街
$5.5
新都城大廈
$5.5
長康街
$5.5
炮台山站
$5.5
清風街天橋
$5.5
百德新街
$4.8
舊灣仔警署
$4.8
分域街
$4.8
皇后像廣場
$4.8
砵典乍街
$4.8
威利麻街
(干諾道西118號一洲國際廣場外)
$4.0
正街
$4.0
西邊街
$4.0
朝光街
$4.0
石塘咀街市
$4.0
南里
$4.0
寶翠園
$4.0
山市街
$4.0
經北街、堅彌地城新海旁於士美菲路路口右轉
*需路政署修改地面標示
堅尼地城(卑路乍灣)

往北角停站:
站名
收費
堅尼地城(卑路乍灣)
$5.5
堅尼地城游泳池
(西祥街堅尼地城游泳池外)
$5.5
歌連臣街
$5.5
皇后大道西
$5.5
山道
$5.5
嘉安街
$5.5
西區警署
$5.5
正街
$5.5
中山紀念公園
$5.5
國際金融中心二期
$5.5
政府總部
$5.5
香港演藝學院
$5.5
入境事務大樓
$5.5
銅鑼灣避風塘
$4.3
永興街
$4.3
七海商業中心
$4.3
電廠街
$4.3
糖水道
$4.3
琴行街
$4.3
港運城
$4.3
北角(健康中街)

班次:
北角平日開
0530、50
06 - 0710、25、40、55
0810、20、30、40、50
0900、15、30、50
10 - 1410、30、50
15 - 2210、25、40、55
2310、25、40
北角假日開:
0530、50
06 - 0910、30、50
10 - 2210、25、40、55
2310、25、40

堅尼地城平日開:
06 - 0700、20、40
08 - 2200、15、30、45
2300、20、40

堅尼地城假日開:
06 - 0800、20、40
09 - 2200、15、30、45
2300、20、40

往堅尼地城:40分鐘
往北角:40分鐘

18S 北角 - 堅尼地城(堅尼地城特快)$5.5
行車路線
往堅尼地城
往北角

往堅尼地城停站:

站名
收費
北角(健康中街)
$5.5
健威花園
$5.5
琴行街
$5.5
新都城大廈
$5.5
長康街
$5.5
炮台山站
$5.5
清風街天橋
$5.5
百德新街
$4.8
舊灣仔警署
$4.8
分域街
$4.8
皇后像廣場
$4.8
砵典乍街
$4.8
西祥街
$4.0
山市街
$4.0
北街
$4.0
聯邦新樓
$4.0
加多近街
$4.0
堅尼地城(卑路乍灣)

往北角停站:
站名
收費
堅尼地城(卑路乍灣)
$5.5
堅尼地城游泳池

(西祥街堅尼地城游泳池外)
$5.5
西祥街
$5.5
山市街
$5.5
北街
$5.5
聯邦新樓
$5.5
加多近街
$5.5
國際金融中心二期
$5.5
政府總部
$5.5
香港演藝學院
$5.5
入境事務大樓
$5.5
銅鑼灣避風塘
$4.3
永興街
$4.3
七海商業中心
$4.3
電廠街
$4.3
糖水道
$4.3
琴行街
$4.3
港運城
$4.3
北角(健康中街)

班次:
北角平日開
06 - 0700、15、30、45
0810、20、30、40、50
0900、15、30、50
10 - 1410、30、50
15 - 2210、25、40、55
2310、25、40
北角假日開:
0530、50
06 - 0910、30、50
10 - 2210、25、40、55
2310、25、40

堅尼地城平日開:
06 - 0710、30、50
08 - 2210、25、40、55

堅尼地城假日開:
06 - 0810、30、50
09 - 2210、25、40、55

行車時間:
往堅尼地城:30分鐘
往北角:40分鐘

中文係「改善」,蝗語先叫「優化」。
miklcct 發表於 2019-6-2 16:43 | 顯示全部樓層
你咁搞條線,東行無好過,連西行都搞死埋。

以下係我嘅方案,搵18X去做西營盤:
18P:
$5.5
1 卑路乍灣
2 電車廠
3 中山紀念公園
4 港澳碼頭(互轉18X)
5 海港政府大樓
(畢打街隧道、夏愨道天橋)
6 香港演藝學院
7 入境事務大樓
8 銅鑼灣避風塘
$4.3
9 永興街
10 七海商業中心
11 電廠街
12 糖水道
13 琴行街
14 港運城
15 北角(健康中街)       
全程行車時間34分鐘

18X:
$8.0
1 卑路乍灣
2 聯邦新樓
3 爹核士街
4 西祥街
5 歌連臣街
6 皇后大道西
7 山道
8 嘉安街
9 西區警署
10 正街
11 東邊街
12 修打蘭街
13 港澳碼頭(互轉18X)
(中環灣仔繞道)
14 琴行街
15 電照街
16 健康村
17 模範邨
18 北角官立小學
19 新威園
20 惠安苑
21 太古城中心
22 太安樓
23 海晏街
24 愛秩序灣道
25 南康街
26 筲箕灣
全程行車時間53分鐘
進智公交
 樓主| 又加價 發表於 2019-6-2 18:26 來自手機 | 顯示全部樓層

唔明點解你認為東行冇改善,而且而家行咁樣有個好處係可以藉機執埋5X。

東行而家停埋IFC同政總粗略估計停燈數目冇分別,只停多兩個站,估計最多加四五分鐘行車時間,但堅尼地城出發可以快5-10分鐘,所以時間上最差都係打個和,但做埋半條5X中環同金鐘灣仔,係銅鑼灣做唔到,但冇幾多人會由銅鑼灣貪5X快所以搭佢。

而西行5X大坑獨市位可以用5B梅花間竹改大坑做總站取代,而且灣仔會議道一段會塞,反而告士打道起咗繞道之後我早繁行過都未試過塞,而且停告士打道可以西行都做埋灣仔。

不過我唔係好熟18系早繁西行,所以想請教下點解停告士打道而唔係會議道會令北角炮台山乘客放棄條線?
 樓主| 又加價 發表於 2019-6-2 18:34 來自手機 | 顯示全部樓層

del
miklcct 發表於 2019-6-2 20:07 | 顯示全部樓層
又加價 發表於 2019-6-2 18:26
而家行咁樣有個好處係可以藉機執埋5X。

東行而家停埋IFC同政總粗略估計停多兩枝燈同兩個站,估計要加四五 ...

西行你個問題係停上環趕走哂而家嘅西環客,唔係灣仔嗰邊有問題,另一邊就直飛堅尼地城同5X重複咗,得返20分鐘一班18X落石塘咀重要無得喺炮台山上車去西環,要中環轉疏車線18X。
東行方面停IFC同政總唔係問題(尤其係而家其中一個行法已經要經政總,只不過唔停站,停埋呢兩個站只係加多2分鐘),但係睇落仍然都解決唔到唔夠客嘅問題,尤其係你個計劃明顯地加咗班,變成聯合8-10分鐘一班。行西營盤嗰架仍然係正街出,仍然唔夠地鐵快,仍然同而家一樣唔受歡迎,至於堅尼地城嗰架你玩逆走,兜一個圈返卑路乍灣上4號幹線,其實係勉強可以有得做到15分鐘一班,但係我會建議索性轉做循環線算,慳行車里數。

所以我都係建議完全放棄西營盤算(補個5X BBI IFC轉),如果跟你個建議做基礎,我會建議18P西行唔改線,然後卑路乍灣之後就上4幹直去IFC同政總,然後開10分鐘一班,咁就有希望可以搶返堅尼地城客。
進智公交
 樓主| 又加價 發表於 2019-6-2 21:02 | 顯示全部樓層
[/quote]
[quote]西行你個問題係停上環趕走哂而家嘅西環客,唔係灣仔嗰邊有問題,另一邊就直飛堅尼地城同5X重複咗,得返20分鐘一班18X落石塘咀重要無得喺炮台山上車去西環,要中環轉疏車線18X。

而家咁行無論18P定18S都唔會經上環,兩條都係行干諾道天橋,一條堅尼地城上落橋(18S),一條東邊街上落橋(18P)。兩條都會行炮台山,唯一分別係西邊一條做堅尼地城,一條做西營盤。最大問題係車從何來,而5X會係一個好嘅代價。

18X我唔打算改,因為其實可以做嘅民康街上橋一早應該要做,亦唔明佢西行飛灣仔,東行死都要停灣仔嘅logic係咩,明明舊路東行先塞。當然,亦可以屎忽啲18X拉到上耀東去小西灣(如果筲箕灣唔會有幾多人上),食咗82S去,晏晝放學位位9.5都應該幾和味。

東行方面停IFC同政總唔係問題(尤其係而家其中一個行法已經要經政總,只不過唔停站,停埋呢兩個站只係加多2分鐘),但係睇落仍然都解決唔到唔夠客嘅問題,尤其係你個計劃明顯地加咗班,變成聯合8-10分鐘一班。行西營盤嗰架仍然係正街出,仍然唔夠地鐵快,仍然同而家一樣唔受歡迎,至於堅尼地城嗰架你玩逆走,兜一個圈返卑路乍灣上4號幹線,其實係勉強可以有得做到15分鐘一班,但係我會建議索性轉做循環線算,慳行車里數。

轉做循環線我怕會班次不穩,特別係上繁如果我個班一時0820到一時0830到,我住西區嘅,比我都會坐鐵算,特別係堅尼地城站離地面同半個主要住宅區其實唔遠。

反而西營盤我覺得可以保留正街走,係因為香港大學站同西營盤站月台離出口都遠,無論寶翠園、山道、嘉安街、西區警署同正街都離月台最少5分鐘步程,最所以快都要5分鐘倒先上到車,咁巴士相比之下時間唔會輸太多。特別係修打蘭街咸魚欄一帶開始多商業活動,而該處無論離上環同西營盤站都要行約10分鐘左右,加停此處有助拓展新客,所以其實以雙向客量睇長遠黎講我更睇好嘅會係18P而唔係18S

所以我都係建議完全放棄西營盤算(補個5X BBI IFC轉),如果跟你個建議做基礎,我會建議18P西行唔改線,然後卑路乍灣之後就上4幹直去IFC同政總,然後開10分鐘一班,咁就有希望可以搶返堅尼地城客。

如果停埋IFC同金鐘(政總)而又唔cut5X,咁5X獨市位只有西行大坑呢舊雞肋,我睇法係倒不如用5B做埋佢,又或者5仔復活。

miklcct 發表於 2019-6-2 22:39 | 顯示全部樓層

又加價 發表於 2019-6-2 21:02
而家咁行無論18P定18S都唔會經上環,兩條都係行干諾道天橋,一條堅尼地城上落橋(18S),一條東邊街上落橋( ...

你個西行東邊街落橋埋唔到修打蘭街個站,一定要經上環先得,上咗橋嘅話起碼最快要轉入皇后大道西先可以有站。至於18X西行無問題,東行唔改嘅話就亦同樣係等死。
另外,如果開到非繁10分鐘嘅話,咁繁時8分鐘一班已經唔再係問題,再誇張啲可以將部分18變返做18P循環開返東區,咁嘅班次循環線甩班已經唔再係問題,所以為咗加快回車應該索性做循環。而家18P行正街走基本上已經趕走哂山道以西嘅客,因為出正街個位實在太惡頂,隨時要7分鐘先出到去。

而我嘅諗法係肯定唔使加車做成組18系列,只係靠東行加快回車來加密班次,亦都唔會取消5X水街出嘅特快,同埋返堅尼地城嘅特快(係我嘅改善方案入面,堅尼地城出中環去程18P,回程5X;石塘咀出中環去程5X,回程18P,兩者可以互補,至於西營盤就基本上放棄,最多叫佢哋自己行去水街/行出中山公園上5X)。你如果想取消5X嘅話就連金鐘僅存嘅特快客都趕走埋。
進智公交
 樓主| 又加價 發表於 2019-6-2 23:33 | 顯示全部樓層
你個西行東邊街落橋埋唔到修打蘭街個站,一定要經上環先得,上咗橋嘅話起碼最快要轉入皇后大道西先可以有站。至於18X西行無問題,東行唔改嘅話就亦同樣係等死。

多謝你。我睇真啲地圖先發現個條叫威利麻街,已更正上文。

建議嘅新站"威利麻街"係享圖2藍綠色貨車位置,干諾道西118號一洲國際廣場外。圖一係圖二稍前位置干諾道天橋西營盤出口落橋位。

另外,如果開到非繁10分鐘嘅話,咁繁時8分鐘一班已經唔再係問題,再誇張啲可以將部分18變返做18P循環開返東區,咁嘅班次循環線甩班已經唔再係問題,所以為咗加快回車應該索性做循環。而家18P行正街走基本上已經趕走哂山道以西嘅客,因為出正街個位實在太惡頂,隨時要7分鐘先出到去。

所以建議中18P山道以西嘅客係會比18S做,堅尼地城泳池(另一個建議嘅新站)係比山道以西嘅人用黎叫兩飛,所以時間表都係特登18S開後5分鐘開18P,比人享兩繁選擇等多10分鐘上快車,定係上即班18P,因為時間上應該差唔多,從而比寶翠園一帶嘅人更頻密嘅巴士服務。

正街其實應該同水街兩繁時間上唔差太遠,因為水街至東邊街條天橋有機會比東邊街街口枝燈塞埋一份,而同時電車路並唔塞車。

18我都唔諗住改,因為佢而家做埋上環,而上環同西營盤享唔再拆線之下冇可能以合理時間做到兩者,只能二擇其一。

1. 你如果想取消5X嘅話就連金鐘僅存嘅特快客都趕走埋。
複製代碼

以我所知5X從來都唔係金鐘特快,但佢IFC至怡和大廈嘅時間就真特快。金鐘的話走咗班車的話上即班1/5B/10會同等下一班5X差唔多時間到金鐘,特別上下繁康樂廣場至大會堂條路塞到一個點嘅時候,分分鐘同同時上5B/10相差無幾。所以我嘅建議都會建議新18P/18S停一停IFC 做中環同政總做金鐘(政總經天橋的話我諗同5X經康樂廣場去金鐘廊嘅時間都會打和,係力寶同太古廣場慢少少)做返一啲真特快嘅客。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
miklcct 發表於 2019-6-3 13:50 | 顯示全部樓層
又加價 發表於 2019-6-2 23:33
多謝你。我睇真啲地圖先發現個條叫威利麻街,已更正上文。

建議嘅新站"威利麻街"係享圖2藍綠色貨車位置 ...

正街同水街肯定差得遠,正街出我之前試搭過係非繁7分鐘先塞到出去,再加埋水街去正街嘅時間要10分鐘!水街直出嘅話3分鐘內點都得!

同埋睇而家非繁5X ETA,嘉安街去金鐘要13分鐘(地鐵HKU去金鐘要7分鐘,加埋入站時間5X都重有優勢),5B就要24分鐘,可以話係差得遠,除非5X啱啱走車即刻有流水車,否則大部分時間都係死等5X有着數。
進智公交
 樓主| 又加價 發表於 2019-6-3 15:44 來自手機 | 顯示全部樓層

以我搭5X經驗計,時間好視乎康樂廣場同軍營一帶交通狀況,順燈少車13分鐘冇問題,但一多車唔順燈就要15分鐘,繁時20。而且以1/5B/10嘅密度計,3分鐘內有下一班嘅可能性亦頗高。