hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 其實點解依加窄體機航距越黎越長
開啟左側

其實點解依加窄體機航距越黎越長

低地台AD 發表於 2019-6-3 15:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

當初Boeing出現757客機個陣佢既航距成7000公里左右,呢個距離應該係窄體機既極限(以乘客舒適度黎講)
但當757客機停產後,737-max航距越改越長 雖然我都知max某程度上係取代757同737
airbus又睇中呢個時機,將A321航距加長,出現LR,將來仲出埋XLR,航距有成8千幾km
航空公司作為用家,當然可以拎呢批機用黎飛短途線,但個航距咁長,
有冇航空公司會用到佢盡? 諗諗下香港飛歐州用A321真係救命

AVD1 發表於 2019-6-3 16:14 | 顯示全部樓層
窄體機營運成本比寬體機平,
加上而家 LCC 都已經開始比大眾所接受嘅時候,相信會有好多大型 LCC 會嘗試用 narrowbody 開拓長途市場。

同時而家 hub to hub 呢樣野已經開始過氣,好多航空公司為左開拓市場寧願玩點對點。
但係二三線城市去二三線的話,根本 support 唔到架大機,呢啲時候 narrowbody 就自然吸引到航空公司落單。

其實 737 Max 停飛對加拿大兩大航空公司 (AC, WS) 最頭痕就係佢地因為 B38M 出現嘅時候開左唔少跨大西洋嘅東岸二線城市航線。B38M 一話停飛佢地就冇合適機型去飛呢堆線,結果未就係要叫班客去返 YYZ 轉機。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DIH 發表於 2019-6-3 22:08 | 顯示全部樓層
(以下為外行意見)

機師駕駛同一個機型系列唔使再考過牌,廉航手上已有一堆737/A320,加批737Max/A321LR落去飛中長途線,人手培訓都可以慳一筆。另外我唔知航空公司想用新機型是否要另外申請,如果係的話又多一個誘因。
053h4 發表於 2019-6-4 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2019-6-4 16:52 來自手機 | 顯示全部樓層
因為飛機上面多條通道嘅吸引力低過票價平幾舊。你而家想由香港全程窄體飛歐洲都唔係唔可以,e.g.中亞轉機
WHYB630 發表於 2019-6-5 08:18 | 顯示全部樓層
737max本身已經止唔到咳,之後仲搞到一鑊泡....
要真正取代757都係等A321XLR / Boeing NMA
yuenpo 發表於 2019-6-5 08:55 | 顯示全部樓層

現在的航空公司想做多些點對點的務,客人又不想轉機,再加上發動機技術進步了,於是出現多了窄體越洋線
 樓主| 低地台AD 發表於 2019-6-5 11:05 | 顯示全部樓層
WHYB630 發表於 2019-6-5 08:18
737max本身已經止唔到咳,之後仲搞到一鑊泡....
要真正取代757都係等A321XLR / Boeing NMA ...

唯有繼續用住757飛,等到MAX成熟再飛
另外真心覺得MC21/SSJ/TU204 個概念幾好,某程度上係可以取代737舊世代機
英雄 發表於 2019-6-5 11:28 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
bam1a 發表於 2019-6-5 16:08 | 顯示全部樓層

低地台AD 發表於 2019-6-5 11:05
唯有繼續用住757飛,等到MAX成熟再飛
另外真心覺得MC21/SSJ/TU204 個概念幾好,某程度上係可以取代737舊世代 ...

始終俄佬野,作爲技術同商業軸心嘅歐美點都唔會點用
而SSJ目標係搶區域航線,而唔係737/320個窄體幹線
204本身個定位就係757,但技術嗰陣已經老舊而且唔係大部分人肯用嘅蘇聯式操作界面,訓練成本++,除咗冇得揀或者俄佬,大部分公司都唔會肯點掂佢,始終呢個佈局唔係大路野
MC21可能有望解決訓練成本問題,但宜家前途依然係水晶球mode,未飛得未量產得冇人知