hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議E22A改為以康城站為總站
開啟左側

建議E22A改為以康城站為總站

10598C 發表於 2019-6-6 18:52 來自手機 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2019-6-6 10:48
點解議員想將A29P拉入去日出康城而唔係拉E22A或者開新線?

首先,議員明白E22A車程甚長,再增加車程並不合宜
其次,拉E22A入去完全唔順路
再者,議員當時要求要有 “康城直達機場” 巴士線,理所當然城巴會優先選擇A29P特別班次入去
JX9097 發表於 2019-6-6 18:52 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-6-6 17:03
酒店做乜事刻意隱瞞A29P行山?
題外話,
酒店唔係對家嘅乜?

冇人話要隱瞞d乜
只係你問十個員工, 基本上十個都一定叫佢坐A車
(其實, 分分鐘員工都唔知A29P係行山...
唔好當個個員工都係巴士迷先得o架)

一嚟上車位置簡單直接, 同時直達機場離港層
(排除點教遊客行出去上E22A之外, 落車點都隨時要教一大餐)

二嚟價錢, 行車路線, 行車時間完全唔係員工嘅考慮範圍
 樓主| 吳宗錡 發表於 2019-6-6 18:56 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-6-6 18:52
冇人話要隱瞞d乜
只係你問十個員工, 基本上十個都一定叫佢坐A車
(其實, 分分鐘員工都唔知A29P係行山...

你話「一號停車場」嘅年代就可能唔明啫!
呢個係我曾經嘅一個諗法:
坑口之後改為行唐俊街去尚德,然後先調景嶺
 樓主| 吳宗錡 發表於 2019-6-6 18:56 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-6-6 18:52
首先,議員明白E22A車程甚長,再增加車程並不合宜
其次,拉E22A入去完全唔順路
再者,議員當時要求要有  ...

點解唔順路?
796P都唔順路嘅
JX9097 發表於 2019-6-6 19:02 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-6-6 18:56
你話「一號停車場」嘅年代就可能唔明啫!
呢個係我曾經嘅一個諗法:
坑口之後改為行唐俊街去尚德,然後先 ...

都係嗰句
一般市民嘅認知只會係A車直達機場
E車邊度落車, 點行上去離港層?
唔係個個識, 識亦唔等於識教人行

而既有認知係A車一定去到機場嘅時候
何解要搞到件事咁複雜呢?
搭A車咪就係簡單直接囉
JX9097 發表於 2019-6-6 19:02 | 顯示全部樓層
點解唔順路?
796P都唔順路嘅

796P一單幾耐?
E22A一單幾耐?

係咪想整多幾單E21A咁大鑊先安樂?
10598C 發表於 2019-6-6 19:33 來自手機 | 顯示全部樓層

點解唔順路?
796P都唔順路嘅

唔通過左坑口入去康城掉頭去返將軍澳站?
10598C 發表於 2019-6-6 19:45 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-6-6 17:37
因為最應該推介畀旅客嘅係E22A而唔係A29P
所以要提供充足資訊畀旅客,畀旅客自己判斷搭邊條線好,
咪係到 ...

根本係你一廂情願覺得 “搭A29P等於中伏”
其實好多人根本覺得冇問題,尤其是酒店嘅旅客同櫃檯啲人
甚至A29P站位方便,同預到幾時開車,已經值得佢搭

兜山?上車一係訓覺或者當睇風景囉
佢地未必知,甚至唔覺得兜山慢
反正A29P同E22A將軍澳南到機場時間相約,唯一只係價錢差別

你都識講佢地show曬兩條巴士線比你
我自己問過酒店櫃檯,佢地兩條線都有講
事實我識人下榻嗰間酒店,試過推住行李出去搭E22A之後,都話下次搭返A29P來回機場同酒店

貴啲?普遍都唔在乎,又唔係日日搭
日日搭嗰啲普遍都有員工優惠
10598C 發表於 2019-6-6 19:47 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-6-6 17:03
酒店做乜事刻意隱瞞A29P行山?
題外話,
酒店唔係對家嘅乜?

有直車仲要左轉右轉,玩謝班旅客咩?
佢係酒店做櫃檯,唔係做九巴熱線員
 樓主| 吳宗錡 發表於 2019-6-6 20:23 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-6-6 19:33
唔通過左坑口入去康城掉頭去返將軍澳站?

唔去坑口寶琳康城
受影響乘客請用轉車站