hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢TTC討論將軍澳至馬鞍山巴士線進展
開啟左側

[其他] 西貢TTC討論將軍澳至馬鞍山巴士線進展

MCMoore 發表於 2019-6-8 10:59 | 顯示全部樓層

難得有個post見到狗咬狗骨都幾好玩
PC6429_JY6516 發表於 2019-6-8 13:20 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2019-6-8 15:27 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-6-8 09:57
梗係你呢個離地將軍澳人啦!係你先不斷企圖劃走將軍澳山上攪"將獨", 挑起紛爭咋。 ...

搞清楚先 唔係我劃走 係當區有人聯同觀塘山外敵去搶自己區資源

再者 「將軍澳隧道」有名比你叫,係開比全將軍澳用,好似 690 E22A 咁樣預左山上份,可惜佢地係都要搞「本土」用寶琳路,仲要寶琳被代表話行山好,實情寶琳個個見到 10M 上 10M 都唔搭 98A 就知咩事啦
咁邊個先係生事者啦?
epsilon 發表於 2019-6-9 00:22 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2019-6-8 15:27
搞清楚先 唔係我劃走 係當區有人聯同觀塘山外敵去搶自己區資源

再者 「將軍澳隧道」有名比你叫,係開比 ...
實情寶琳個個見到 10M 上 10M 都唔搭 98A 就知咩事啦
咁邊個先係生事者啦?
就算大巴小巴行同一條路時,絕大多數情況都係快啲滿座同車速高啲嘅小巴會旺場啲架啦。請問10M旺過98A又如何證明到隧道好過山路呢?要證明就搵返大巴對大巴,小巴對小巴。
Toz 發表於 2019-6-10 00:32 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-6-7 14:16
其實點解傳聞之中運吉會咁反對將埔呢?咁耐以黎唔同板ge discussion都多數睇好將埔客量(甚至遠多過將馬客 ...

兩邊住宅區係難開, 又唔係無得比你轉車. 去大埔又轉唔到東鐵返大陸.

大埔去屯門都得兩班

一係去大埔前停一停石門?

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-10 00:46 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-6-10 00:32
兩邊住宅區係難開, 又唔係無得比你轉車. 去大埔又轉唔到東鐵返大陸.

大埔去屯門都得兩班

將埔點都多客過將馬啦下話
ViviTse 發表於 2019-6-10 02:31 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-6-10 00:32

大埔去屯門都得兩班
兩邊住宅區係難開

其實將埔唔會係兩邊都住宅區咁簡單,仲有兩個工業邨,兩繁客量應該實有保證;而非繁聽聞現時有唔少乘客轉乘74X及296A,再加上將埔線可以停經中文大學(大埔)、教育大學(大埔),
亦可以比乘客有個合理車程ge路線轉乘路線往科技大學(將軍澳)、教育大學分校(將軍澳),
未到兩繁ge放學時間亦相信會有一定客量。
再加上將埔線會停大隧轉乘站、將隧轉乘站(即將啟用),
可以吸納到一d藍田/寶達/秀茂坪/安秀道等等觀塘區未被74X服務ge客源,
將軍澳/觀塘居民亦可以利用將埔線轉乘682往馬鞍山,2條線一齊提供轉乘比現時只有798轉乘682候車時間大大縮短,吸引力亦有所提升。

又唔係無得比你轉車

車唔係冇,但不如望吓果個轉乘網絡先啦..........
大埔中心一帶來往尚德/康盛翠林叫做最好,74X轉296A/98A,平+快靚正,唯一要讚係呢2條線;不過如果上車地點喺大埔工業邨/中大/教大一帶,轉上轉簡直廢咗武功。
大埔中心一帶來往調景嶺/康城都真係趕客,74X轉290X,萬一轉車果時送車尾,再等下一班ge時間分分鐘夠轉地鐵番屋企,更莫論本來如果喺埔工轉車出黎就要轉上轉。
大埔中心一帶來往寶琳/坑口/將軍澳就仲死,74X轉290/290A,一來慢過搭鐵,二來兩繁「必定」企位咁滯都不突止,上到車先好講,更莫論轉102,比貴1倍車費不如保鐵,另外轉上轉問題亦然。

去大埔又轉唔到東鐵返大陸

將埔線同返大陸客係兩個唔同ge對象,將埔線係target將軍澳來往大埔中心一帶/埔工/教大/中大ge通勤客+大埔來往將軍澳/將工ge通勤客,
返大陸ge大可以798轉東鐵,或者由頭至尾都搭鐵,或者真係好鍾意轉車就藍田轉277X轉上轉。

大埔去屯門都得兩班

263C只係做到屯門轉乘站,大隧轉乘站做唔到,將隧轉乘站亦都做唔到,
而263C亦大埔中心止步,未能深入工業區,或者中大、教大等等現時欠缺交通路線ge區域。
263C要唔要加班我唔作評論,但將埔線可以做到ge服務範圍應該係更廣,所以全日行駛都唔係唔可能,
再加上可以提供比將軍澳區內有合理時間上將隧轉乘站的一條路線(現時將軍澳南及坑口唔見得有)。
如果覺得客量真係非常成疑,都可以先開兩繁,按客量再逐步推展至全日,至少叫先踏出第一步。

一係去大埔前停一停石門?

停唔停石門就首先取決於係想「開將埔線」定係「攞將埔線去replace將馬線」先.........
如果係前者,石門可以暫時唔停住,將馬線敲定咗再算,畢竟石門可以89C去觀塘轉,而且客量粗略估計唔及將埔線掛。
如果係後者,咁加停石門我都唔特別反對,但全程路線/行車時間會再加長,同埋行得石門停唔停埋第一城等等亦成問題,
甚至大圍、太和、粉嶺、上水都有可能會有人提議拉線過去(雖然咁拉差好遠),再傾又要搞幾年,
到時觀塘區議會又分分鐘想還掂都改,不如mung呢條將埔線上山/兜埋四順/etc......
所以我唔特別反對,不過條線主打咗將軍澳來往大埔、埔工、兩大先,加站或者拆特別班可以另外考慮。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2019-6-10 02:44 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2019-6-9 00:22
就算大巴小巴行同一條路時,絕大多數情況都係快啲滿座同車速高啲嘅小巴會旺場啲架啦。請問10M旺過98A又如 ...

行隧道一般快過行山路,我估係將軍澳(山下)普遍共識;而車程合理比車程冗長更吸引乘客都係好自然ge事。(當然,出發ge地點係邊都好重要,如果喺將軍澳村/英明苑一帶,98A個站當係吸引過10M。)
至於小巴車速係會有影響,但最重要因素其實係定線如何。
用小巴有用小巴ge好處——車速快d,滿客可以飛站(行過唔停咁解),亦有壞處(客量非常多果時上唔晒令候車時間好長),
巴士有用巴士ge好處——乘載量大d、可能有d乘客覺得唔會咁"chok"、安全d,亦有壞處(班次疏、載客量低、惡性循環)。

所以九巴98A不嬲都係行山,隧道班次亦係疏到唔會有人等咁滯,所以如果要做所謂果d "fair test" 想走線係 "control variable",睇怕難d。
但generally係行隧道定線上會吸引過行山,上繁係會塞,所以差距拉近咗d d,站位重要性提高,但安達臣入伙令秀暉樓更塞,恐怕最後都係一條數。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Toz 發表於 2019-6-10 09:05 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-10 00:46
將埔點都多客過將馬啦下話

好簡單, 將馬做埋石門.
大老山去大埔既班次密度亦遠比去石門高.
另外就係去大埔返工係逆通勤方向, 朝早去大埔, 黃昏從大埔去大隧, 剩餘運力都比較多.
但去石門就唔係.

ricky 發表於 2019-6-10 09:38 | 顯示全部樓層

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-8 13:20
開得去上水都係畀人轉東鐵返大陸
798已經做緊

但行少好多個站。
前荃葵青區居民