hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 307九巴班次搵城巴代開?
開啟左側

[其他] 307九巴班次搵城巴代開?

ck1038 發表於 2019-6-5 22:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今個月開始,佢地好似自己改左D 班次
我平時係行出去廣福邨巴士站上車,係坐307 出中環 開09:24的班次,一般09:32就到廣福邨,已經好固定咁坐左4個月
但係今個月開始,依班車原本係由九巴開,變左城巴開
我今日特別早D 到廣福邨巴士站,09:24到左架城巴,09:32又再到城巴,同咁多年都係兩間公司隔住開好唔同
今日投訴九巴,佢就答我09:24係總站開班車,遲左09:36開
但係佢解釋唔到原因,如果係交通問題或者個別問題,就唔會三日都係咁,仲要可以搵到另一間公司代替佢開班次?

我投訴當然係因為買左九巴月票,佢D 班次亂晒,我根本預計唔到
而家每日一到9:30 - 10:00 ,佢地D 班次APP 就會亂到預唔到時間

我其實懷疑係307已經有一個新的班次表改動,但係未公布之前九巴同城巴已經自己執行緊
因為上年年尾,74x 班次改動,九巴都係自己私下早左成個月執行

TankKingEH9697 發表於 2019-6-5 22:23 | 顯示全部樓層
有L凳坐下咪好lo 好過坐頂頭頂腳山寨v

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
Oliver_ME16 + 1 + 10 英雄所見略同
99MAN + 1 + 10 L凳正

查看全部評分

坦克王EH 9697
tonychow 發表於 2019-6-5 22:33 來自手機 | 顯示全部樓層
DEL
FBI2 發表於 2019-6-5 22:33 | 顯示全部樓層

307通常如對家未能在總站準時開車,好大可能搵自己公司拉車提早開,再俾番下一班對家做.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
tonychow 發表於 2019-6-5 22:35 | 顯示全部樓層
離題一講
74X 轉 680 轉 603 唔知幫唔幫到你呢
買咗月票自然有好多古靈精怪搭法
 樓主| ck1038 發表於 2019-6-5 22:44 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-6-5 22:35
離題一講
買咗月票自然有好多古靈精怪搭法 ...

9:32係廣福上車,最快係可以10:05 係灣仔落車....仲邊個會...諗轉車
9:15-30 左右班次係最低機會預到塞車最快出到灣仔,依個時間前後一個鐘都冇依個時間咁快出到去

樓主| ck1038 發表於 2019-6-5 22:45 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2019-6-5 22:33
307通常如對家未能在總站準時開車,好大可能搵自己公司拉車提早開,再俾番下一班對家做.
...

公道D 講,一日半日唔會嘈得咁興...連續三日都係咁,仲要剛好係6月開始,我估佢地內部應該有D野
 樓主| ck1038 發表於 2019-6-5 22:47 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2019-6-5 22:23
有L凳坐下咪好lo 好過坐頂頭頂腳山寨v

老土D 係有左月票先mark死九巴,以前冇買月票...話之佢乜車企定坐都唔理....
JC8385 發表於 2019-6-5 22:59 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-6-5 22:35
離題一講
買咗月票自然有好多古靈精怪搭法 ...

買咗月票其實都係有得有失架咋
搭聯營線更加有少少麻煩

所以自己都希望613早日拉去柴小
起碼有條獨營要入去嘅時候都cover到
tonychow 發表於 2019-6-5 23:12 | 顯示全部樓層

ck1038 發表於 2019-6-5 22:44
9:32係廣福上車,最快係可以10:05 係灣仔落車....仲邊個會...諗轉車
9:15-30 左右班次係最低機會預到塞車 ...

又唔係叫你死等一架車買月票自然要識隨機應變
不論大老山定東隧口你都可以上返 307
除非你怕轉車或者十程用盡或者頂閘上唔到 307,否則唔會慢咗
但你可以 74X 75X 落大老山、680 681 673 678 落東隧、641 603 落灣仔。