hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 三車拖卡,前車走時有客剩,中車應該留比後車上嗎 ...
開啟左側

[其他] 三車拖卡,前車走時有客剩,中車應該留比後車上嗎

Toz 發表於 2019-6-6 18:25 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

三架車接近拖卡,前車上完客開走,未滿但有客剩低
中間架車一開始係想飛站,紅燈車流截停,同個站隔左兩條線,但仲有機會埋站上客,不過咁做會塞住條路同十幾條線
後車可以正常埋站無問題

中間架車應該直接走人嗎?
放工繁忙時間黎

當然執正黎做就會由頭拖卡拖到尾……

最終結果三車輪流埋站,上車都算平均,邊條線就唔講了

qunow 發表於 2019-6-6 18:34 | 顯示全部樓層
規則係應該全部輪流上,至於話規則係咪應該改我就唔評論
另外,即使唔跟規則,都一樣會由頭拖卡拖到尾,因為後面嘅車飛站嘅話就會變咗前車,咁下一個站就冇得飛站會比其他車追返上,始終都會維持拖卡
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
JC8385 發表於 2019-6-6 18:43 | 顯示全部樓層

除非有外勤人員指示
否則後面車根本唔知前面車係咪可以清晒所有客
所以理應根規矩輪流上客
case specifc就你提及嘅情況
就係根本想飛站嘅動作都唔應該有
tommy14D 發表於 2019-6-6 19:34 來自手機 | 顯示全部樓層

有次搭38見到由鑽石山開始拖卡,跟住個司機打手勢,叫後車走先,下一站本身架前車飛站,咁樣兩架車就梅花間竹咁停站
lsc04d11 發表於 2019-6-6 19:47 來自手機 | 顯示全部樓層
我搭112見過啦 前兩架新巴排隊 我搭嗰架係九巴頭班 佢飛  當日我呢個月票客慶幸怡和上唔係鵝頸橋上
T277 發表於 2019-6-6 22:26 | 顯示全部樓層

424模式呢期又興返, 特別係B1線, 上周六下晝4點左右, 開心廣場上, 個個站有督察。我部車中間爬左一架, 到元鐵追前車, 督察截龍, 我架車上左幾十個, 形點無人等。最後三架車前後腳到皇巴站時, 兩架大半滿, 我果架半滿, 效果好理想。
JC8385 發表於 2019-6-6 23:29 | 顯示全部樓層

T277 發表於 2019-6-6 22:26
424模式呢期又興返, 特別係B1線, 上周六下晝4點左右, 開心廣場上, 個個站有督察。我部車中間爬左一架, 到元 ...

B1呢類有駐站人員
甚至乎繁時嘅隧道口當然無問題
但如果無嘅情況之下就絕對不應該
 樓主| Toz 發表於 2019-6-6 23:54 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2019-6-6 18:43
除非有外勤人員指示
否則後面車根本唔知前面車係咪可以清晒所有客
所以理應根規矩輪流上客

就我呢個個別情況, 係可以清晒的, 因為係第二個多人既站. 我就係中間架車睇到坐都未坐滿, 甚至仲有窗口位, 但前車走後站頭居然有幾個人....

跟住三架車卡啦卡啦咁停站.

後來我架車去到中間某站, 前車似乎上唔晒 (其實都未滿),  佢停低上客比前車走.

JC8385 發表於 2019-6-7 00:21 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-6-6 23:54
就我呢個個別情況, 係可以清晒的, 因為係第二個多人既站. 我就係中間架車睇到坐都未坐滿, 甚至仲有窗口位, ...

但始終車長嘅視野同我哋嘅唔同
又點可能未卜先知判斷到呢?

除非有外勤人員指示
否則唔應該無故飛站
咁係最穩妥嘅做法
Breadd18 發表於 2019-6-7 07:28 來自手機 | 顯示全部樓層

我就覺得3架車好難夾,而正常情況下一般返新界嘅車亦冇幾可九龍就已經已經一拖三