hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 地區人士建議改善新田圍交通
開啟左側

[路線計劃/RPP] 地區人士建議改善新田圍交通

安東尼 發表於 2019-6-10 13:39 | 顯示全部樓層

或者可以拉埋38A落水?

將38A、85B同281M嘅部份資源, 開46A (新田圍←→海濱花園), 經四美、城隧、象山、梨木樹、葵芳、葵福路
以及開辦238A,海濱花園經仁濟醫院及悅來酒店來往荃灣站,每小時1班

另一部份資源用作加車比46X同87B

87B加入大量轉乘優惠, 補差價/免費轉乘其他獅隧線(80、81C、85、86、86A)及青沙線(286X及287X), 作為282以外另一逃生門
stanleyhss 發表於 2019-6-10 14:27 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-6-9 23:12
新田圍最大嘅交通問題係總站之後個分站頂住後面啲車出入呀!解決左呢個問題先得嗎
...

本來解決左,之前試過將282同前面站對調黎擺,但有個唔守規矩的人追282,由邨內通道直跑出馬路追車,俾其他私家車炒低左,
跟住站位就回復原位喇,要嘈就嘈果條友啦,係佢攪出呢個亂局的.
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-10 14:47 來自手機 | 顯示全部樓層
荒山孤村一條,住得耐變山人
ccchhhuuunnn 發表於 2019-6-10 23:27 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-10 11:46
都係個句啦
47X拉上山根本無咩作用
轉城隧車最快方法點都係搭282轉車

純技術分析
今時今日282仲唔錯就係因為其他對外綫廢
即使拎281M之流換其他對外綫
282唔使主動,但難免會被動地要交數

區內市中心轉乘相對公路轉乘,一向唔太討好
一般區內接駁班次疏又兜又幾乎尾站先到轉乘點
接駁車又未必可即使上公路,例如當初好天真嘅70K<>277X華明轉車站
相反,282算係例外,起碼新城市堅接實城隧出口

先唔考慮282會被搶客及總站空間問題
基於空間問題,獅隧唔係一個理想轉乘點
變相其實要兩條綫,一條大老山,一條青沙或城隧先覆蓋大部份地區

大老山似乎80X係不二之選,車唔太密本身區內站亦不多
延長可能只需加0-1架車,加上沙中綫點都被搶少少客,延長成本唔高都可載多幾個可吊下命先

至於85B真係好難救,個人估計沙中綫通車後85系全日綫可能死剩一條
延長都冇用

如果當初青沙搞得成,多幾條葵青、長深荔、油尖旺甚至全日過海綫
協同效應下,281M+87B變287B都算唔錯選擇
miklcct 發表於 2019-6-11 12:06 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2019-6-10 23:27
純技術分析

對新田圍來講,獅隧先係最理想嘅轉乘點。只要將所有全日獅隧線全部停哂獅隧口,兼做差價轉乘,然後靠條萬能嘅89去轉車就可以啦。
進智公交
S3bl430 發表於 2019-6-11 12:28 | 顯示全部樓層

我諗可唔可以用88延長至新田圍,取代82K 大圍往返新田圍的服務
在美林邨設一個單向雙向收費3.7元至新田圍,
基本已經可以抵消往中秀方向收費和現在82K($5.6)的價格差(3.7+7.5=5.6*2=11.2)
另外,新田圍都算老人邨, 好多2蚊客會因此重組節省了車錢(因其中一程價格低過4元)

班次方面,88都算密車,就算收車都唔會有82K的30分鐘+班次

進取一點
往中秀方向可繞經火車站,甚至增加新田圍至大圍站八達通收費優惠3.7元,順便解決新田圍接駁大圍站的問題,
(大圍站有月票機,有正式的站長室,就算要增加八達通收費回饋系統,難度也不高)
資源方面,加一部車已經足夠延長服務,
而82K縮短至新田圍至黃泥頭,至少可以節省一部車

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 1 亦可行

查看全部評分

錯字連篇
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-11 12:56 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2019-6-10 23:27
純技術分析

新田圍既情況本身就唔上唔落
想供直出線又供唔起
條線一兜路好多人就選擇後山/秦石搭車
唔想行既大把人282轉車

就算放條80X上去
去東九後山有89
老隧轉車站亦無咩車好轉
只可以講聊勝於無

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ccchhhuuunnn 發表於 2019-6-11 14:36 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-6-11 12:06
對新田圍來講,獅隧先係最理想嘅轉乘點。只要將所有全日獅隧線全部停哂獅隧口,兼做差價轉乘,然後靠條萬 ...

如果空間許可,獅隧當然最理想
可惜唔係
gu9434@24 發表於 2019-6-11 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層
純好奇一問: 其實985B有沒有可能延長到新田圍開 不停站直達田心村??
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-11 15:07 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-6-11 12:06
對新田圍來講,獅隧先係最理想嘅轉乘點。只要將所有全日獅隧線全部停哂獅隧口,兼做差價轉乘,然後靠條萬 ...

其實知唔知獅隧兩邊嘅站幾細,候車環境幾惡劣,又容納到好少人

甚至其實北行嘅「新田圍邨」站都好差,等車嗰陣啲車係隔離高速經過,好大塵,而且超多蚊