hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 地區人士建議改善新田圍交通
開啟左側

[路線計劃/RPP] 地區人士建議改善新田圍交通

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-11 15:08 來自手機 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2019-6-11 15:00
純好奇一問: 其實985B有沒有可能延長到新田圍開 不停站直達田心村??

新田圍搞982X特班仲好

985B可以拉入翠田街開
gu9434@24 發表於 2019-6-11 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-11 15:08
新田圍搞982X特班仲好

985B可以拉入翠田街開

用982x名義搞 好大機會要加車 而且有機會跟正車特車齊齊拖卡埋田心村..
AVW28 發表於 2019-6-12 09:49 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2019-6-11 15:00
純好奇一問: 其實985B有沒有可能延長到新田圍開 不停站直達田心村??

都可以!
不過到時秦石和新翠又話要加站。
LL3850
 樓主| s20131417 發表於 2019-6-13 19:34 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-6-11 12:28
我諗可唔可以用88延長至新田圍,取代82K 大圍往返新田圍的服務
在美林邨設一個單向雙向收費3.7元至新田圍,
...

82K講緊深入美林、新翠、隆亨一帶
延長88有無可能做到?
至少繁時嘅80已經可以幫手拉到客

轉小巴亦不可行
因為始終要塞住新田圍邨一帶道路

所以最好解決新田圍巴士服務問題嘅方法大致如此—
  • 82K不入新田圍邨
  • 281M取消,由81C、170、182等線加強服務 並 提供與80、286X線等轉乘優惠,取代顯徑、隆亨等未能涵蓋的地方;
  • 保留81K、282線,因上下繁做到頂閘,當中後者可轉12米大車做掛牌,騰出短車服務有需要路線如需行走舊清嘅西貢路線;
  • 47X線新田圍特車可全日化,其中一個方案為平日非繁、假日班次可以做15-25分鐘,因往葵盛東客流於相關時段不大。

以上只為小弟愚見,歡迎討論。

人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
 樓主| s20131417 發表於 2019-6-13 19:36 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2019-6-11 17:36
用982x名義搞 好大機會要加車 而且有機會跟正車特車齊齊拖卡埋田心村..

平日下繁大圍站一帶交通已經非常擠塞
若果開埋982X新田圍特車
恐怕車上所有乘客都唔想見到呢個惡化緊嘅景象…

人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
cz9328 發表於 2019-6-13 20:08 來自手機 | 顯示全部樓層

其實出入南九龍計新田圍人想快速往返圍邨, 論走線最畢直嘅始終都係當年九巴70號線。
就算火車已電氣化, 80年代中後期嘅70號假日可以坐滿一部小多。  

再講80年代圍邨入伙時至96年應該唔會有人話條邨嘅對外交通網絡差:  當年M線出九龍塘班次頻密。

要一程過嘅出市區亦得:
- 東九龍有 74A/89 叫兩飛,  
- 南九龍70號線不繞路往油麻地 (當然禾輋以北嘅就會覺得兜) 班次仍維持15-20分一班(深夜25 分一班)
- 西九龍直達有86. 唔想行上獅隧公路有 87B (但不否認條總站線越搞越兜)  

直至70號在千禧年開始減班然後取消,  加上兩鐵合併後M線車費優勢不再 (70M>80M   減班, 82M取消)
現時往南九龍剩番條去到邊皮嘅87B, 仲要係過時嘅繞路走線, 才使人覺得 該邨公交網絡唔夠理想矣已。

依家南九龍-圍邨, 我認為需要增加嘅轉乘組合係...
85A/89/281M 南行 > 72x/81c/87D/270A南行...... 在沙田區(eg 獅隧口) 轉車可減免85A/89/281M 即第一程車資。
  而72x/81c/87D/270A北行 > 85A/89/281M北行則第二程免費。

有埋以上轉乘組合, 就最理想, 儘管部份路線係貴價, 但亦回復當年70號嘅最直接走線。只可惜81c/85A在若干年後可能保唔住...87D會唔會改/改成點亦未可知。  

最後, 其實280x北行轉282都有人用, 但有時見到D人一到沙市跑去282站頭方向就送車尾...有時仲係夜晚十點幾, 282開十五分一班嘅時候...去圍邨巴士總站那堆最後一程駁腳, 有時都幾惡等...又只可叫單飛(否則搭81K 就好兜路).  

所以感覺上都係 85A / 89 叫雙飛好D. 如果獅隧收費亭附近可以停多幾條線, 其實應該俾圍邨線優先停, 以方便作(圍邨優先用嘅)換乘站。

S3bl430 發表於 2019-6-13 22:37 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2019-6-13 19:34
82K講緊深入美林、新翠、隆亨一帶
延長88有無可能做到?
至少繁時嘅80已經可以幫手拉到客

留意新田圍没有80和286X...你仲建議82K唔繞經新田圍,咁新田圍就得翻87B去大圍除非開新路線啦(i.e. 82A), 但要兜足美田新翠隆亨顯徑,保守估計20分鐘一班要3架車

==========分隔線============
新田圍去大圍的區內交通有點難搞,
新田圍如果只去大圍市或顯徑田心,我好肯定唔夠客(睇下281M就知),
但如果將兩者合成一條線處理(即新田圍←→田心顯徑←→大圍/美田)
咁就輪到去大圍車程大幅增加到近乎趕客的境地,
條路線最有價值可能是美田往返田心顯徑(即係同286X搶區內客)

其中,我覺得新田圍往返田心顯徑好難處理,
本身肯定唔夠區內客,
(學生時段以外時段頂多10-30個客.話雖如此,我見過非繁87B出九龍方向隆亨落20個客)
加上有87B的存在,額外開一條巴士線又是一種浪費,又冇小巴經營者肯接手

如果用87B一腳踢做曬依班客,
而又要方便新田圍客去隆亨(假設87B新田圍開出經新明樓後改停隆亨顯耀邨,然後返回原線,而不停田心雲疊),
分分鐘87B兜顯徑田心區要20分鐘以上的行車時間
(咦,87B新田圍客有機會駁到上一班87B出市區)
就算現在,新田圍兜20分鐘以上才上獅隧,也不理想

新田圍出大圍方面
之所而想到將88延長至新田圍的想法,係考慮到大圍不是88主力客源,有運力處理依批客
88大部份時段班次唔會太密,延長路線可能只需加1架車
82K充其量只是停美林總站, 由大圍道附近的巴士站行入邨也只是3-5分鐘腳程
相對來說,88延長會做到大部份82K的功能
如果要方便買餸客,88往中秀可以加停積德里

==========分隔線============
如果沒有前70等新田圍直出油尖旺的路線,
新田圍出旺角要方便就要靠巴士轉港鐵(287X旺角返大圍其實都好慢)

(FF mode)其實可唔可以用74A換番條大埔/埔公<>佐敦的路線返黎

錯字連篇
10598C 發表於 2019-6-13 22:50 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-6-13 22:37
留意新田圍没有80和286X...你仲建議82K唔繞經新田圍,咁就得翻87B去大圍

新田圍去大圍有點難搞,

其實有冇考慮 82B 延長上去新田圍,82K 縮短去碩門邨,轉全日 30 分鐘一班,兩者聯合 15 分鐘一班新田圍至大圍?

如果想順手食埋 281M,82B 就新田圍 > 大圍站 PTI > 顯徑圈 > 海福花園 > 六美 > 大圍街市 > 顯徑圈 > 車公廟路大圍站 >新田圍,又得唔得?

80M 唔知道遲啲駿洋邨入夥,有冇機會改經桂地街、火炭路,甚或乎延長去太子站

畢竟現時穗禾去旺角油麻地,80M 可以做到兩程車 (一次轉乘) 就到,論方便程度其實唔錯,延長到太子站連去深水埗都可以更加方便
又可以貴價食區內客

當然要加班,否則同而家 280X 轉乘 286 / 7X 一樣,都係班次唔密而唔吸引轉乘客
S3bl430 發表於 2019-6-13 23:19 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-6-13 22:50
其實有冇考慮 82B 延長上去新田圍,82K 縮短去碩門邨,轉全日 30 分鐘一班,兩者聯合 15 分鐘一班新田圍 ...

最理想當然係加資源做新田圍,
但睇下281M/82K的客量, 新田圍看來養唔起區內線, 點都要同其他路線夾,又或者交比小巴(但無營運商做)

=============分隔線============
我覺得80M值得延長至油尖旺,加2部車應該至少可以延長至佐敦(30分鐘一班)
但九巴的如意算盤應該係直接取消換280X小幅加班,
或者九巴想趕新田圍居民用89去黃大仙接駁鐵路呢~

如果九巴執意要取消80M
我諗到用取消74A加1-2架車換近似於70(大埔至佐敦)的服務
74A由縮短至啟業初期20-30分鐘一班到今日60分鐘一班,已足夠反映沿線需求不足問題,
在我的立場,74A好應該由72/72A和89的八達通轉乘直接取代, 最多只在繁忙時段提供單向服務

近幾年九巴引入八達通雙向分段收費,
我覺得係有條件復辦一條定線與已故70號線接近,往返大埔及佐敦的巴士路線,

用大埔<>佐敦 取代74A的初步構想, 是基於我認為一條去油尖旺的路線會比一條不去觀塘既東九龍線有用的看法

至於定線上存在相當商榷空間
我要強調我的建議不是要將70復活,
而是通過串連幾個沙田/大埔小區的客源支撐一條新田圍直出九龍的油尖旺路線
你們當我FF就算
錯字連篇
10598C 發表於 2019-6-14 00:07 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-6-13 23:19
最理想當然係加資源做新田圍,
但睇下281M/82K的客量, 新田圍看來養唔起區內線, 點都要同其他路線夾,又或者 ...

當取消281M去換82B兜顯徑同上新田圍,同時82K縮短,又唔見得要加資源,最多281M叫做cut少部車

80M我主點出發在於穗禾苑同駿洋邨公屋,新田圍係順便做埋,起碼後者選擇都叫多少少 (起碼多過火炭呢兩個屋苑)

改善新田圍交通我會建議一條青沙線去旺角多啲