hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 地區人士建議改善新田圍交通
開啟左側

[路線計劃/RPP] 地區人士建議改善新田圍交通

Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-18 12:48 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-6-15 10:07
(Sorry遲咗覆)
運輸署成鬼日都話雙向分段唔好,所以要睇下係咪真係咁大決心要零補償取消281M

始終新田圍-顯徑客量唔係多
未至於要用多條區內線專門處理

我覺得一條循環線夾一條雙向線
兼且中間走線可能唔同既話
要做到聯合班次難度會好高

至於隆亨圈<>威院
其實對上一次話想改82K做82A時
地區好似冇咩concern

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HM3044 發表於 2019-6-18 13:31 | 顯示全部樓層
87B離唔開流水命

80K加經美林總站
換走82K算啦

一直都話應該整
82A 六美-顯田-新田圍 來回
82B就改 六美-新田圍來回

82A@30;82B@30;聯合@15
10598C 發表於 2019-6-18 15:41 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-18 12:48
始終新田圍-顯徑客量唔係多
未至於要用多條區內線專門處理

或者簡單少少,82K縮短去顯徑,82B加經美林,需要時82B延長埋上去新田圍

我覺得區內線唔係嚴重塞車的話,要夾班次難度唔高
S3bl430 發表於 2019-6-18 16:34 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-6-15 10:07
(Sorry遲咗覆)
運輸署成鬼日都話雙向分段唔好,所以要睇下係咪真係咁大決心要零補償取消281M

我覺得82K唔經田心/隆亨之後可以唔保償醫院客
隆亨客去威爾斯醫院主要搭小巴804(又快,又停正門口),
只有極小數人會搭82K(又唔停正醫院入口,又兜路)

輪椅客方面,80K新翠總站行入隆亨邨亦非常方便(路線兜路另計),唔算没有替代服務

============================

我覺得零補償取消281M絕對唔出奇, 新田圍往返顯徑擺明係小巴客量,
而且取消281M後仲有87B
(事實上, 2013年前顯徑往返新田圍本來就只有87B, 281M的出現只是81M和88M合併後的附加產物)
我唔覺得九巴會開辦如"82B二世"的全日線,
我覺得九巴最多會上下課時段開幾班特別班次處理新田圍往返顯徑的乘客需求

87B本身客量也不太理想, 就當施捨多幾個區內客幫佢吊住條命囉
87B表訂班次也不算疏,開齊車的話, 87B服務水平又唔算好惡頂
(相反,我試過晚上等281M由30分鐘一班變成40分鐘+一班,仲要ETA顯示錯誤資訊)

如果87B唔搞沙田區內雙向分段,
87B過獅隧後往新田圍整個3.4元的分段已足夠抵消87B和281M區內的差價
覺得3.4元價格太低,仲有即日來回合共10.2元等方案可以選擇

錯字連篇
cz9328 發表於 2019-6-19 00:16 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-6-13 22:37
留意新田圍没有80和286X...你仲建議82K唔繞經新田圍,咁新田圍就得翻87B去大圍除非開新路線啦(i.e. 82A),  ...

其實圍邨往南九龍都係用一號幹線中途站直出市區最直接。

用最少資源去做...始終都係80M三枚車然後搵多兩枚車...
砌條火炭 - 一幹新田圍站 - 九龍塘 - 油麻地 - 西九龍站 路線。

由於擔心81K, 280x 繞經駿洋邨會加重火炭工業區部份內街嘅負荷, 地區意見反對上述兩線繞經, 而不反對每三十分鐘一班嘅 80M 繞經火炭駿洋邨。

以上延長80M方案則可視為駿洋邨往返南九龍嘅邨巴服務。併埋新田圍就最岩。

如果彌敦道爆quota, 延長方案可以參照...當年280P (加經駿洋邨) 到窩打老道後跟10 號線駛至上海街交界左轉後跟36B回西九龍站。

返沙田方向如果彌敦道爆 quota 就唯有採取佐敦道 > 廣東道 > 甘肅街 > 渡船街北行 > 窩打老道 > 280P 反方向 (繞經駿洋邨).

即使30分鐘一班...就算返沙田要行去廣東道...駿洋邨與新田圍基本上獨市生意...居民會裝 ETA 同埋肯行去唔太靚嘅站位搭條邨巴。

擺穗禾&西九龍站, 前者減低原本80M線反對聲浪, 後者方便車輛調配。主要目標客群始終係新田圍與駿洋邨, 另外執多幾個280x 不能服務的 "火炭 <-> 廣華醫院/登打士街" 乘客。

如果駿洋邨完成入伙夾得岩沙中線 "顯徑-鑽石山站" 通車, 用呢個80M 延長方案+顯徑站啟用換取281M取消...就算行政指令風險亦極低。新田圍往一幹嘅lift 塔起好後, 相信佢地會想要直出油麻地嘅服務 (同時保留九龍塘服務) 遠大於一條勁繞路的281M.

不過呢個諗法係較易在議會通過...亦可能要等一等到駿洋邨入伙及顯徑港鐵站開通...一併處理281M 才具成本效益。
S3bl430 發表於 2019-6-19 00:33 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2019-6-19 00:16
其實圍邨往南九龍都係用一號幹線中途站直出市區最直接。

用最少資源去做...始終都係80M三枚車然後搵多兩 ...

關於依條想像中的80M延長版(下稱"新80M"), 諗下諗下其實幾多想像空間, 視乎九龍段點行
如果...
a.九龍段依72X到大角咀, 咁會方便72X和272X重組,
b.九龍段依87B到維港灣, 即依條線能夠提供源禾路/沙田往返石硤尾的服務, 可能會幫到72/86/86A/86C重組(包括86唔經市中心,專心服務河東地區)
c.九龍段依前70到西九龍站,或依3C至佐敦並以西九龍為總站, 即可以輔助81,合理化81減班的事情,甚至可以將W3踢出沙田

就算唔考慮新80M產生的潛在重組空間
考慮到新80M潛在的九龍總站(維港灣/柏景灣/西九龍站/九龍站)應該接近連翔道,
經青沙公路私牌往返沙田效率幾高(30分鐘內)
如果以類似948的方式全日,
在新80M只有單向服務的時段內,分分鐘用5部車就巳經足夠開20分鐘一班

收費上,google map 初步估算新80M全長約15-18公里,可以收高一級車資(7.8元),
先天會比81更容易賺錢

錯字連篇
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-19 11:05 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-6-18 15:41
或者簡單少少,82K縮短去顯徑,82B加經美林,需要時82B延長埋上去新田圍

我覺得區內線唔係嚴重塞車的話 ...

其實只要郁87B既時候
顯徑-新田圍冇斷到既話
真係無咩需要搵多條區內線補

另一方面要同804打既話
寧願做美林<>沙乙獨市仲好

S3bl430 發表於 2019-6-19 11:20 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-19 11:05
其實只要郁87B既時候
顯徑-新田圍冇斷到既話
真係無咩需要搵多條區內線補

美林<>沙乙 唔係82K獨市
至小仲有72A,路線更直接, 雙向分段5.8元,另外,88都經美林和沙田圍...
錯字連篇
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-19 11:59 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-6-19 11:20
美林沙乙 唔係82K獨市
至小仲有72A,路線更直接, 雙向分段5.8元,另外,88都經美林和沙田圍...
...

咁我講得精確少少
兩邊內圍既獨市位
以我觀察而家lee批客好多都係流左去小巴<>鐵

hardplastic 發表於 2019-6-19 12:16 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-6-18 16:34
我覺得82K唔經田心/隆亨之後可以唔保償醫院客
隆亨客去威爾斯醫院主要搭小巴804(又快,又停正門口),
只有 ...

87B本身客量也不太理想, 就當施捨多幾個區內客幫佢吊住條命囉
87B表訂班次也不算疏,開齊車的話, 87B服務水平又唔算好惡頂

87B有邊日開齊車? 日日都係15變25
87B客量都叫「不太理想」的話,咁84M/286M/289K果D叫乜?

不過,學九巴沙田廠林X里話齋,新田圍都唔係人,得馬鞍山係人,會搭巴士
要求九巴改善圍村服務,簡直係天方夜譚。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
mckhgc + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分