hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 香港板友見到都會怕怕的香薰產品
開啟左側

香港板友見到都會怕怕的香薰產品

FBI2 發表於 2006-7-4 09:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大家應該聽過呢個牌子在香港幾出名啦,成日有差佬上來查,但得個查字,做唔到任何野,
受害既係一班無知的小市民,以年青人為主.

不過在法國,這是一種舒緩壓力的貴價產品,市面的花店都有呢種產品出售,而呢個牌子
在法國只是用零售方式出售居多.

攝於法國LILLE!

照片 031.jpg
照片 032.jpg
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
fungch 發表於 2006-7-5 01:32 | 顯示全部樓層
Ketsu 發表於 2006-7-5 16:12 | 顯示全部樓層
我有朋友以前先至對呢度
奉獻左五位數字既金錢
好在當時佢冇搵我
否則真係連朋友都冇得估
(但我地就同tum佢入局既「朋友」絕左交)

之後我都問過佢r
「你覺唔覺自己『LB』(Low B)左呀?」
佢都點頭默認
好在佢回頭得早
否則佢損失既唔止係五位數字既金錢
而係一大班朋友既友情、自己既人格同聲譽

我唔敢講做層壓式推銷
一定令到自己變得血本無歸
但我確係見唔少做呢行既人
奉獻左自己既人格同聲譽
同埋令一大班本來信任佢既人失望
甚至感情決裂...

(我都仲未講佢地
究竟有冇搞到自己傾家盪產添呀!)
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| FBI2 發表於 2006-7-5 18:32 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-7-5 16:12 發表
我有朋友以前先至對呢度
奉獻左五位數字既金錢
好在當時佢冇搵我
否則真係連朋友都冇得估
(但我地就同tum佢入局既「朋友」絕左交)

之後我都問過佢r
「你覺唔覺自己『LB』(Low B)左呀?」
佢都點頭默認
好 ...

呢d營商手法,係香港和台灣先做到.LB在法國的營商手法好正當.
近期,我有意用LB這個例子去參加大學一個比賽,所以積極搵緊
証據.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
U-157星之Kelvin 發表於 2006-7-5 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-7-5 16:12 發表

有o的人對LB 走火入魔,勸他「回頭是岸」
竟被鬧「你就唔識o野,咁先賺得多,死x佬」(x代表某H字頭傳銷公司)
真係要寫個「服」字,是非黑白不分

呢類人真正「點極唔化」,唔識他都俾條好路他行,竟然鬧人
係朋友我一定絕交
chrisappear 發表於 2006-7-6 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-7-5 23:09 發表
有o的人對LB 走火入魔,勸他「回頭是岸」
竟被鬧「你就唔識o野,咁先賺得多,死x佬」(x代表某H字頭傳銷公司)
真係要寫個「服」字,是非黑白不分

呢類人真正「點極唔化」,唔識他都俾條好路他行,竟然鬧人
係朋友我一定絕交

個人意見是,層壓式銷售似有魔力,會令參與者覺得外人指摘乃愚昧無知.
唔入肉唔知痛,到他們覺悟時,卻不會感恩於當日勸阻的朋友.
對這種朋友,就算不割蓆,也不得不疏遠一點.
Ketsu 發表於 2006-7-6 09:30 | 顯示全部樓層

原帖由 chrisappear 於 2006-7-6 00:07 發表

個人意見是,層壓式銷售似有魔力,會令參與者覺得外人指摘乃愚昧無知.
唔入肉唔知痛,到他們覺悟時,卻不會感恩於當日勸阻的朋友.
對這種朋友,就算不割蓆,也不得不疏遠一點.

想當日我另一個好朋友
響另一間傳銷公司度做
我見佢確係身光頸靚過以前好多
我亦睇過佢公司果d 「show」(分享會)
見佢d 人係癲到個個渣法拉利、林寶堅尼
仲響錦繡果邊拍左段好似名車展既片
(Benz寶馬已經係cheap車喇!)
有個「高層」仲激到去法國同「谷底王」鬥F3
仲要話請埋佢班下線去埋法國同佢打氣
真係令我覺得誇張到無倫
響裡面好似入左魔教咁

呢間野我都叫做「參與」過六日
響呢d 日子裡面
我覺得呢度好似一個另一個世界咁
響裡面個個人都好似好快樂咁
但我唔知呢d 人係扮出黎
定係根本著左魔
沉醉響呢個「樂園」
(我成日聽見我個好朋友話出埠)
同埋果陣我已經好想跳番出黎囉

最差既係
我係睇住我呢個好朋友
由一個品學兼優既學生
變成一個勢利、虛偽同為求目的而不擇手段既人
成日講大話之餘
就連身邊既人都俾佢出賣
(包括我!)
所以就算做呢行真係有機會賺大錢
我亦都唔會稀罕
因為我唔想犧牲自己既人格黎賺錢囉
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| FBI2 發表於 2006-7-6 12:53 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-7-6 09:30 發表

想當日我另一個好朋友
響另一間傳銷公司度做
我見佢確係身光頸靚過以前好多
我亦睇過佢公司果d 「show」(分享會)
見佢d 人係癲到個個渣法拉利、林寶堅尼
仲響錦繡果邊拍左段好似名車展既片
(Benz寶馬已 ...

我都渣法拉利啦...不過只係車展入面扮渣車俾人影相.
chrisappear 發表於 2006-7-6 14:51 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2006-7-6 12:53 發表
我都渣法拉利啦...不過只係車展入面扮渣車俾人影相.

坦白講,推銷員外表風光,正是引人入職最強而有力的宣傳手段.
做了這些推銷後,人也變得貪慕虛榮,喜愛炫耀身家,物質何等富裕;實際環境如何,他們可能仍然蒙昧不知.
板友扮渣車,當然無傷大雅;但做層壓式推銷,渣真車,扮闊佬,可以影響深遠.
Ketsu 發表於 2006-7-6 16:33 | 顯示全部樓層

原帖由 chrisappear 於 2006-7-6 14:51 發表

坦白講,推銷員外表風光,正是引人入職最強而有力的宣傳手段.
做了這些推銷後,人也變得貪慕虛榮,喜愛炫耀身家,物質何等富裕;實際環境如何,他們可能仍然蒙昧不知.
板友扮渣車,當然無傷大雅;但做層壓式推銷,渣真車 ...

但係炫耀到俾人感覺到
呢d 野要係「It's a Magic!」先做到既
你都咪話唔得人驚...