hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦過海巴士路線698P
開啟左側

建議開辦過海巴士路線698P

LauCT 發表於 2019-6-18 13:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:繼698R結束服務後,西貢缺乏來往港島區的路線,隨著西貢市人口增長,往港島交通需求增加。因此建議開辦698P 線,為西貢居民提供直達港島的巴士路線,由城巴經營。
698P只於星期一至五繁忙時間服務
西貢市中心至金鐘(東)總站
班次:06:50
收費:$15.1
1西貢市中心
2西貢警署, 福民路
3西貢大會堂, 西貢公路
4翠塘花園, 西貢公路
5菠蘿輋, 西貢公路
6北港, 西貢公路
7大涌口, 西貢公路
8白沙臺, 西貢公路
9白沙灣, 西貢公路
10漁民新村, 西貢公路
11北圍, 西貢公路
12匡湖居, 西貢公路
13南邊圍, 西貢公路
14響鐘村, 西貢公路
15窩美, 西貢公路
16南圍, 西貢公路
17大埔仔坳, 清水灣道
18大埔仔村, 清水灣道
19銀影路, 清水灣道
20水邊村, 坑口道
21半見村, 坑口道
22昭信路煜明苑, 環保大道
(將軍澳隧道)
23藍田站
24東區海底隧道收費廣場
25清風街, 英皇道
26怡和街
27寶靈頓道, 軒尼詩道
28北海中心, 軒尼詩道
29柯布連道, 軒尼詩道
30太古廣場, 金鐘道
31畢打街
32金鐘(東)總站

金鐘(東)總站至西貢市中心
班次:18:30
1金鐘(東)總站
2熙信大廈, 軒尼詩道
3灣仔站, 軒尼詩道
4杜老誌道, 軒尼詩道
5 灣仔消防局, 軒尼詩道
6 香港大廈, 怡和街
7香港中央圖書館, 高士威道
8摩頓台, 高士威道
9東區海底隧道收費廣場
10藍田站, 鯉魚門道
(將軍澳隧道)
11煜明苑,  昭信路         
12將軍澳醫院,   坑口道   
13聖雲仙天主堂,  坑口道      
14水邊村,   坑口道  
15影業路,  清水灣道   
16銀影路,  清水灣道
17大埔仔村, 清水灣道   
18大埔仔坳, 清水灣道            
19窩美,  新西貢公路                 
20南圍, 新西貢公路
21蠔涌, 西貢公路
22北圍, 西貢公路
23漁民新村, 西貢公路
24白沙灣, 西貢公路
25白沙臺, 西貢公路
26大涌口, 西貢公路
27北港, 西貢公路
28菠蘿輋, 西貢公路
29翠塘花園, 西貢公路
30西貢大會堂, 普通道
31西貢市中心總站

分段收費
往西貢方向
清風街往西貢市中心:$9.5
東區海底隧道收費廣場往西貢市中心:$7.9
藍田站往西貢市中心:$7.2
煜明苑往西貢市中心:$6.9

往金鐘方向
煜明苑往金鐘(東)總站:$9.5
藍田站往金鐘(東)總站:$7.9
東區海底隧道收費廣場往金鐘(東)總站:$7.2
清風街往金鐘(東)總站:$6.9

miklcct 發表於 2019-6-19 10:52 | 顯示全部樓層

收費唔合理。

我會建議以下收費:
往港島:
西貢:$17.0
水邊村:$14.3
藍田站:$10.4
過海後:$6.1
往西貢:
金鐘:$17.0
東隧口:$10.4
將軍澳:$7.2
大埔仔坳:$6.6
窩美:$5.0

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
LauCT + 2 好提議

查看全部評分

進智公交
363330hx 發表於 2019-6-19 14:28 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主,早繁將隧塞到呢...
 樓主| LauCT 發表於 2019-6-19 16:49 | 顯示全部樓層

363330hx 發表於 2019-6-19 14:28

塞到怎麼樣? 很好嚴重嗎?常常聽交通消息說將隧早上塞到環保大道迴旋處或香港單車館。將南隧道通車後有望改善塞車問題。
 樓主| LauCT 發表於 2019-6-25 20:56 | 顯示全部樓層
其實可以經安達、安泰去東隧而不經將軍澳,跟92走線然後轉入安秀道,跟613走線過海,這樣好不好?
castanopsis 發表於 2019-6-26 00:36 | 顯示全部樓層
363330hx 發表於 2019-6-19 14:28

未來幾年將藍隧道/跨灣大橋會相繼落成
到時候應該可以避開將隧同東隧車龍

我會建議用影業路落山
做埋半圈坑口,再停埋百勝角康城入跨灣大橋/將藍隧道
參考返以前692,坑口有能力上到二三十個客,加埋康城,分分鐘夠客做半日
時間唔會差好遠,但基本盤穩陣好多
嫌慢既,繁時可以再開飛站特別班(西貢市後只停 白沙灣/匡湖居/大埔仔/峻瀅/領都 五站)

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
LauCT + 2 精闢見解

查看全部評分

castanopsis 發表於 2019-6-26 00:54 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2019-6-25 20:56
其實可以經安達、安泰去東隧而不經將軍澳,跟92走線然後轉入安秀道,跟613走線過海,這樣好不好? ...

咁行等同兜大圈,上壁屋大斜已經慢
而安秀道落將軍澳道其實一樣係塞車,無補於事
(跟613兜到落油塘就更加無眼睇)

你都識講,將藍隧道就通,到時經將軍澳走最正路
如上面所講,做埋坑口+康城 或者 坑口+將南,去程開半日都唔係問題

另外港島走線,既然係繁時線,應該集中做好灣仔北、中上環
建議往港島方向跟307、回程跟373,直飛灣北去中上環

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
LauCT + 1 精闢見解

查看全部評分

tonychow 發表於 2019-6-27 08:27 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主令我諗起呢個:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1112787&extra=page%3D4&mobile=2
 樓主| LauCT 發表於 2019-6-27 12:00 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-6-27 08:27
樓主令我諗起呢個:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1112787&extra=page%3 ...

你個建議和我的差不多,但是彩虹已經有111去中環,而且西貢區沒有過海巴士路線去金鐘,所以開辦去金鐘的路線較吸引乘客和適合。
但是可以把你建議的 608、682及694轉乘優惠套用到698P上。
castanopsis 發表於 2019-6-27 18:08 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2019-6-27 12:00
你個建議和我的差不多,但是彩虹已經有111去中環,而且西貢區沒有過海巴士路線去金鐘,所以開辦去金鐘的 ...

做中上環唔代表一定要飛金鐘
可以參考返720P/722/601P/692P點行
一程車過係條線既一大賣點,要人轉111不如轉地鐵

相對中環,銅鑼灣/天后其實唔值得做
興發街落橋係塞車黑點,朝早亦唔係銅鑼灣最多客要返工既地方
我寧願你棄銅鑼灣拉埋入上環