hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019-2020 年度荃灣區已落實的巴士路綫計劃 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019-2020 年度荃灣區已落實的巴士路綫計劃

ATENU135 發表於 2019-6-20 14:50 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2019-6-20 14:38
30X 就停如心,230X 係停西站。

上文有板友話 30X 今次咁樣改路係博如心嘅客坐佢出去旺角丫嗎。

如心客真係少過西站客,停西站係好D
AVW28 發表於 2019-6-20 16:14 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-6-19 10:25
首先249X已經冇車加,再抽49X荃灣唔駛上車

然後E42飛青衣唔足以減車,又推長亨康客上(相對E42)慢又疏249X

以同樣是博康去青衣西路長亨邨計,249X其實唔係慢E42好多,
如果大家相差既時間唔多於10分鐘,
我又覺得E42飛青衣唔係做唔過。
始終E42大部分乘客都係搭到去青馬打後。

但如果係青衣西路去機場後勤區,基本上只係E32經青南時段送客比城巴。
去東涌市中心一帶仲有E31。

不過我覺得龍運未必肯比E42飛青衣,
沙田返青衣無得位位比249X收多$4之餘,兼送客比城巴。

另外,上面講到A41和A42,總站問題都幾麻煩。
兩線應該都要執過哂d服務範圍,但兩條線點都要有一條係沙中做尾站直去機場/大橋。
LL3850
T277 發表於 2019-6-22 20:15 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-6-20 14:48
好難啦!荃景圍同老九關係攪到咁差。

30X出市區就係衰在兜荃鐵&大河道, 趕走晒D客。既然佢要兜荃鐵, 我坐39M轉鐵無咁嬲啦, 去埋黃埔都係轉一次車, 仲要兩程都有位坐。

一日都係厹屎忽數, 想用$8.9 (回程$6.4) 食$3.5的客, 先會搞到今日如此結果。

T277 發表於 2019-6-22 20:22 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2019-6-20 16:14
以同樣是博康去青衣西路長亨邨計,249X其實唔係慢E42好多,
如果大家相差既時間唔多於10分鐘,
我又覺得E ...

HZMB開左後, A41已經係非常夠客, 去到A43+A43P級數, 車都加過幾次, 唔適合再亂改了

相反A42可以只做顯徑+四美都一定支持到30分鐘一班 (雖然有E42, 但因為要行出來兼兜青衣&東涌, 所以A42喺美田, 美松直頭可以話係獨市)

不過, A42喺六美要開分段, 如果唔係只會步A33後塵, 因為A42比E42只快20分鐘, 無咩優勢。
HN745 發表於 2019-6-22 22:08 | 顯示全部樓層
講起934
當年唔係兩邊都支持非繁兜埋荃威先上公路咩?
係運吉唔支持 定九巴唔支持?
仲有 如果A31P真係要改名 倒不如改A39 配合返當區原先個number eg 39系
AVD1 發表於 2019-6-23 08:29 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2019-6-22 22:08
講起934
當年唔係兩邊都支持非繁兜埋荃威先上公路咩?
係運吉唔支持 定九巴唔支持?

好似話 TD 唔支持 934 轉全日。
不過呢到有板友向來都有內幕消息,或者搵佢地打探下就知咩一回事 ……

PS. 當年內幕消息就係指城記話想起荃威插旗,之後九巴先搞條 934A 出黎同埋開始做大 934 …
但講真,當年究竟係咩一回事由黃色變金色,相信只係有一少部份人先知詳情 …
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVW28 發表於 2019-6-23 13:04 | 顯示全部樓層

T277 發表於 2019-6-22 20:22
HZMB開左後, A41已經係非常夠客, 去到A43+A43P級數, 車都加過幾次, 唔適合再亂改了

相反A42可以只做顯徑 ...

A41照拉上廣源無問題,我係擔心擺車。

A42加分段應該要落水泉澳山就加,
同樣係乙明,隔離條A41收咩價先得?

A42唔同其他A線既係,現時沿線係完全無酒店和大型商場客支持
(大圍站馬鐵上蓋那個仲有排先起好,仲未計建立形象),差唔多單單只靠住宅區。
麗豪既話,人地A41到門口。
當然唔係話一定要到門口先得,A41P沙田區沿線都做兩間酒店,
萬怡和海澄軒,後者係落車要行一大段路先到。

用其他龍運A線比較(只講較代表性的地方):
A31:熊貓酒店、如心廣場、荃新天地、愉景新城、南豐中心
A31P(A38):愉景新城、深井
A32:新都會廣場
A33:黃金海岸
A33X:屯門市廣場、V City
A36:YOHO TOWN
A37:嘉湖銀座、海逸酒店
A41:麗豪酒店、新城市廣場、帝都酒店
A41P:萬怡酒店、新港城中心
A43/P:上水廣場
A47X:大埔超級城一帶

A42:兩類都無,最多都係一個麗豪酒店,但人地都搭哂A41。
我諗A42係宣傳上要諗下點落功夫。
預計A42既客量會好似A41P咁,得繁時、長假期和旅遊旺季多人。

LL3850
HN745 發表於 2019-6-23 17:53 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2019-6-23 08:29
不過呢到有板友向來都有內幕消息,或者搵佢地打探下就知咩一回事 ……

睇怕可能係運吉唔想搞亂自己 同 城巴既關係

呢啲野真係_出聲

好既唔做 差既就搶住做
好符合現時某班子既風格

唔知特工兄知唔知啲內幕呢? 有冇機爆少少出黎比人家聽下?

leungky0528 發表於 2019-6-23 18:32 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2019-6-23 08:29

家陣934繁時返灣景都已經夠做
下一步要改兜荃威嘅
肯定牽涉拆埋下繁快線返灣景
就唔一定要全日車源就食哂市場而言
又難怪運吉唔想俾城巴覺得佢偏心