hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員為爭取九巴雙向分段收集意見 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 荃灣區議員為爭取九巴雙向分段收集意見

Lokmanlok 發表於 2019-6-20 22:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

深井、浪翠園本身有條有巨量雙向收費嘅53
不過出唔到市區同班次有等於無
九巴會唔會選擇同運輸署夾埋以53「已有相關服務選擇」來抗拒加多啲短程分段呢?
不過加短程分段九巴喺兩蚊客呢方面就會少咗補貼,應該係幾抗拒嘅

資料來源:伍顯龍 Ng Hin Lung Facebook
JU2541 發表於 2019-6-20 22:57 | 顯示全部樓層
叫佢算吧啦

人一九,腦便殘
3asv166@w3 發表於 2019-6-20 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層
非常支持ヾ(@^▽^@)ノ
99MAN 發表於 2019-6-20 23:13 | 顯示全部樓層

捉蟲入〇〇,請善用屯轉/53。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
shakugan2005 發表於 2019-6-21 06:44 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2019-6-20 23:13
捉蟲入〇〇,請善用屯轉/53。

第一, 唔好話去到深井, 即使34M, 234B全程及麗城花園往荃灣西站分段, 53深井來往荃灣雙向分段都唔同價; 第二, 要叫人用53咁唔該最起碼53變返全日30分鐘一班先, 而且依家轉乘優惠上屯門區就只有53冇234A/234B, 市區巴士線轉乘如48X/234X就只有234A/234B冇53; 第三, 根本52X全程收費就只值$11.5, 係當初延長去旺角扮哂野要加價, 60X收高一級係因為去到佐敦道, 以屯門市中心起計去到旺角係唔夠行車里數同58X/59X/60X同級!
kitarolo 發表於 2019-6-21 07:19 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2019-6-21 06:44
第一, 唔好話去到深井, 即使34M, 234B全程及麗城花園往荃灣西站分段, 53深井來往荃灣雙向分段都唔同價;  ...

藉機將53分拆
避免被迫用短巴士
及全程行車時間太長
仲實際,至於有無客橫跨
新嘅「分割點」可以參考
北區改動76K/77K嘅做法。

即是說兩蚊客可合併做
一程計算而不收兩程車資
lsc04d11 發表於 2019-6-21 08:46 來自手機 | 顯示全部樓層

兩蚊客都唔會落車拍卡既  點會少左補貼?
ky927 發表於 2019-6-21 09:24 | 顯示全部樓層
巴士公司唔夠人,其實雙向分段係幫到手。

其實落車拍卡唔會好阻時間,同埋宜家嘅支付方法,數據定位落車回贈無難度
JX9097 發表於 2019-6-21 15:50 | 顯示全部樓層
運吉一定係答只規管全程收費
分段收費由巴士公司決定
運吉會鼓勵巴士公司提供優惠/ 分段予乘客
shakugan2005 發表於 2019-6-22 12:55 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-6-21 15:50
運吉一定係答只規管全程收費
分段收費由巴士公司決定
運吉會鼓勵巴士公司提供優惠/ 分段予乘客 ...

全程收費都有問題, 53全程收$10.8, 68A全程收$11.2, 269M過埋大欖隧道收$11.1, 69P過埋大欖隧道收$10.1, 即係大欖隧道收埋隧道費都平過行屯門公路而唔係同價