hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 甘泉航空最近購入飛機資料:
開啟左側

甘泉航空最近購入飛機資料:

wafoon 發表於 2006-7-5 22:42 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1110 於 2006-7-5 19:43 發表

我睇過Airfleets資料,
NW現時仍有一架744停飛。
http://www.airfleets.net/flottec ... nes-stored-b747.htm

至於UA現時仍有四架744停飛。
http://www.airfleets.net/flottecie/United ...

它們為什麼停飛?
AV385 發表於 2006-7-6 04:06 | 顯示全部樓層
想問下oakland直飛香港開始服務未,因為我一直都搵唔到票價同埋航班既時間表,要飛幾耐?

ps:其實oakland係一個好多好多唐人居住既城市,我相信呢條航線會有得做,當然更係唔會好似三藩市咁好啦,但真係方便好多
shunhei75 發表於 2006-7-6 09:19 | 顯示全部樓層
原帖由 AV385 於 2006-7-5 15:06 發表
想問下oakland直飛香港開始服務未,因為我一直都搵唔到票價同埋航班既時間表,要飛幾耐?

ps:其實oakland係一個好多好多唐人居住既城市,我相信呢條航線會有得做,當然更係唔會好似三藩市咁好啦,但真係方便好多

舊金山海灣有3個機場 SFO(三藩市國際機場) OAK(柯克蘭國際機場) 同SJC(聖荷西國際機場)

海灣成「u」字型 sfo係海灣既左邊 oak係右邊 sjc就係底個到...

所以唔差好多...但係oak同sjc就只有飛加拿大同墨西哥既flight
CO1151@73Y>CO99@772ER>
eric278 發表於 2006-7-6 09:55 | 顯示全部樓層

原帖由 kychung 於 2006-7-5 00:08 發表

Oakland
係加州ge其中一個城市

Oakland也是美國西岸一個重要貨櫃港口。
還看香港公交
AV385 發表於 2006-7-6 19:40 | 顯示全部樓層
原帖由 shunhei75 於 2006-7-5 17:19 發表

舊金山海灣有3個機場 SFO(三藩市國際機場) OAK(柯克蘭國際機場) 同SJC(聖荷西國際機場)

海灣成「u」字型 sfo係海灣既左邊 oak係右邊 sjc就係底個到...

所以唔差好多...但係oak同sjc就只有飛加拿大同墨西 ...

唔知你係唔係住向bay area啦,我就住oakland既,去sfo其實真係唔係咁方便,無論揸車定搭bart都係,而且你都知啦,bay area有三個機場,但係有兩個都好似冇用咁係好浪費,加上向bay area住既唐人,有好多都係去oak方便過sfo,所以有呢條航線係絕對方便向bay area住既人,但當然對黎旅遊既黎講就更係sfo好啦....

ps:永世難忘我第一日黎到美國用左兩個鐘由sfo返到oakland,真係坐到嘔!!
shunhei75 發表於 2006-7-6 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 AV385 於 2006-7-6 06:40 發表

唔知你係唔係住向bay area啦,我就住oakland既,去sfo其實真係唔係咁方便,無論揸車定搭bart都係,而且你都知啦,bay area有三個機場,但係有兩個都好似冇用咁係好浪費,加上向bay area住既唐人,有好多都係去oak ...

我去過SFO一次咁多多...但係記得好清楚....

基本上如果唔係SFO爆QUOTA既話OASIS都唔會去OAK

因為SFO相對OAK或者SJC黎講做CONNECTION會方便D..

事實上住係舊金山既香港人都係住係OAK個邊,所以我覺得有得做既!

P.S.: ANA之前開過NRT>OAK既線...但係最後都仲係去左SFO..自此之後就再冇任何一班PACIFIC FLIGHT到OAK啦
AV385 發表於 2006-7-7 05:02 | 顯示全部樓層

原帖由 shunhei75 於 2006-7-6 07:18 發表

我去過SFO一次咁多多...但係記得好清楚....

基本上如果唔係SFO爆QUOTA既話OASIS都唔會去OAK

因為SFO相對OAK或者SJC黎講做CONNECTION會方便D..

事實上住係舊金山既香港人都係住係OAK個邊,所以我覺得有 ...

SO..我都唔會奢望佢會好似SFO咁日日有一班,始終oakland都唔係一個商業同旅遊既中心,對於一d係長註香港既人黎講,去oakland直航甚至可以話係廢既,但如果向bay area有居住過尤其係向easy and south bay area住既都好渴望有航線直飛東南亞.
一個星期一兩班絕對絕對有得做,尤其係甘泉呢d細公司,係好good,我相信開線後係會有一定既發展空間
shunhei75 發表於 2006-7-7 07:14 | 顯示全部樓層
原帖由 AV385 於 2006-7-6 16:02 發表

SO..我都唔會奢望佢會好似SFO咁日日有一班,始終oakland都唔係一個商業同旅遊既中心,對於一d係長註香港既人黎講,去oakland直航甚至可以話係廢既,但如果向bay area有居住過尤其係向easy and south bay area住既都 ...

最大問題唔係開唔開得成...係機場本身問題...聽講OAK用既唔係普通ILS系統(Instrumental Landing System)而係MLS(Microwave Landing System)

前者係全世界都極力采用既系統,利用係跑道頭既發射器發射訊號「捉住」飛機黎做landing,而後者宜家只有花蓮機場用緊...都係跑道頭既發射器用微波定位再控制飛機降落...]

後者744好似唔十卜..所以好難講...同埋OAK好似冇邊幾個位係入到747...可以landing都分分鐘要「泊街」
kmb~mcw1 發表於 2006-7-7 10:50 | 顯示全部樓層
kychung 發表於 2006-7-7 11:29 | 顯示全部樓層

原帖由 shunhei75 於 2006-7-7 07:14 發表
最大問題唔係開唔開得成...係機場本身問題...聽講OAK用既唔係普通ILS系統(Instrumental Landing System)而係MLS(Microwave Landing System)

前者係全世界都極力采用既系統,利用係跑道頭既發射器發射訊號「 ...

呢D技術問題其實唔係好大
一係就改改架機
再唔係大不了咪人手approach
而其實Oakland ge 11/29/27R都係有ILS
而29仲係CAT III ILS

共和媒體果本講ATC ge書就提及過
MLS ge出現本來就為左想取代ILS
不過直到而家
其實都唔係咁多地方用
(響台灣除左花蓮之外我亦都有理由懷疑清泉崗係咪都係用MLS)

至於去到機場泊乜野位
其實對於甘泉呢D想定位做平價ge公司黎講
就算有橋位都未必泊啦

南粵急行 rail.kychung.com