hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019 - 2020 年度中西區落實的巴士路綫計劃 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019 - 2020 年度中西區落實的巴士路綫計劃

Ravenclaw 發表於 2019-6-25 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2019-6-25 07:42
行出隔離英皇道咁困難?

佢地要行既距離同大坑行去皇仁或中圖差不多既距離先有站
kay 發表於 2019-6-25 09:26 | 顯示全部樓層

流水線唔存在服務不足
少條5X隨時1/5B/10客量又好睇D

其實當年運輸署規劃過
田灣-華富-薄扶林/士美菲路-堅尼地城

不過因為要取消43X/46X/M47
而變成
田灣-華貴/華富-域多利道-堅尼地城-石塘咀

依家23/23M繁忙時間唔夠做
第一條線有人拎出黎重提都正常
但非繁根本小巴都夠做

當年43X同23競爭,都係輸,非繁都唔多人西區往返南區
世界很簡單 人類很複雜
wingho_cwh 發表於 2019-6-25 09:37 | 顯示全部樓層

其實就唔係嘅,係佢無心機做
繁忙時間仍然有班次企緊人

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
RA472 發表於 2019-6-25 09:49 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2019-6-25 09:37
其實就唔係嘅,係佢無心機做
繁忙時間仍然有班次企緊人

有心做既應該要改特快去銅鑼灣(照停IFC, 不停灣仔)
回程銅鑼灣、灣仔、中環返西區
neoplan720p 發表於 2019-6-25 09:51 | 顯示全部樓層
如果新城兩年內提出取消5X,咁就心都涼哂。

#禮義廉再次出賣居民實錄
#以為賺左條4X入南區,點知輸返條5X出市區
;P;P;P;P
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
wingho_cwh 發表於 2019-6-25 10:01 | 顯示全部樓層
RA472 發表於 2019-6-25 09:49
有心做既應該要改特快去銅鑼灣(照停IFC, 不停灣仔)
回程銅鑼灣、灣仔、中環返西區
...

唔同意,應該要飛嘅係中環而唔係灣仔
一來西環去碼頭可以搭小巴 (回程天價不在討論範圍)
二來中環距離西環唔夠遠,停中環特快效果極為有限

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
kay 發表於 2019-6-25 10:04 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2019-6-25 09:51
如果新城兩年內提出取消5X,咁就心都涼哂。

#禮義廉再次出賣居民實錄

43M被傳過出返中環
如是者環球大廈有4X/43M中環特快去堅尼地城
世界很簡單 人類很複雜
RA472 發表於 2019-6-25 10:16 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2019-6-25 10:01
唔同意,應該要飛嘅係中環而唔係灣仔
一來西環去碼頭可以搭小巴 (回程天價不在討論範圍)
二來中環距離西 ...

小巴疏車唔定時又疏車,試過兩部5X都未有54
所以維持5X停碼頭附近(即IFC)同康樂廣場之後直達CWB
回覆Kay的貼文
43M落返中環,經港外線碼頭,之後去返香港站、交易港場調頭
之後返高樂花園再去山道(打後跟43M)

可以換5X放棄中環

kay 發表於 2019-6-25 11:13 | 顯示全部樓層
RA472 發表於 2019-6-25 10:16
小巴疏車唔定時又疏車,試過兩部5X都未有54
所以維持5X停碼頭附近(即IFC)同康樂廣場之後直達CWB
回覆Kay的 ...

問題係5X有4X/43M改道下,特快路段有替代
留黎無意思

我諗城巴有諗過銅鑼灣特快
但MTR班次時間贏左8成
剩低係唔近MTR月台既居民,呢班人搭巴士今日都搭晒
唔會再有大幅上升
世界很簡單 人類很複雜
paul2357paul 發表於 2019-6-25 13:14 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-6-25 11:13
問題係5X有4X/43M改道下,特快路段有替代
留黎無意思

621果日咪試玩過雙向龍和道版既5X,就算來往堅城都仲係冇乜特快效果可言,起碼搶多個機鐵站獨市位已經唔同哂:
https://www.youtube.com/watch?v=TeHucWcxTic