hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議招標小巴線來往百勝角至茅湖仔
開啟左側

建議招標小巴線來往百勝角至茅湖仔

10598C 發表於 2019-6-25 18:41 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

配合未來茅湖仔、百勝角發展紀律部隊宿舍,為方便宿舍居民出入,以及改善沿線交通網絡,方便清水灣半島及山上居民往返將軍澳市中心,建議招標小巴線,循環往返百勝角至茅湖仔
途經 清水灣半島、將軍澳站、尚德、調景嶺,去程經靈實醫院,回程經康盛、翠林

詳細路線如下:
百勝角路、環保大道、蓬萊路、環保大道、寶邑路、迴旋處、寶邑路、唐俊街、將軍澳站 PTI、唐德街、唐俊街、唐明街、迴旋處、寶順路、翠嶺路、景嶺路、調景嶺站 PTI、景嶺路、迴旋處、寶順路、靈康路、靈實路、寶琳南路、寶琳北路、迴旋處、寶順路、翠嶺路、景嶺路、調景嶺站 PTI、景嶺路、迴旋處、唐明街、唐俊街、寶邑路、迴旋處、寶邑路、迴旋處、環保大道、百勝角路

來回程約 16.3 公里
預計行車時間約 45 分鐘
最少派車 6 部
基本班次 10~15 分鐘一班
最高全程車費 $8.8 (建議設有雙向分段收費)
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-25 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層
經靈實直剷上山,nice
JX9097 發表於 2019-6-26 11:47 | 顯示全部樓層
條線拖得太長, 寶林站點唔會食到客
山上需求唔高, 結果只會搞到條線夠客都搵唔到食

反建議唔上山, 去到將軍澳站算數
定線: 百勝角<>清半<>將軍澳站
務求以最短距離做到最大量嘅客
從而降低回本門檻
 樓主| 10598C 發表於 2019-6-26 14:11 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-6-26 11:47
條線拖得太長, 寶林站點唔會食到客
山上需求唔高, 結果只會搞到條線夠客都搵唔到食

茅湖仔遲啲都會有紀律部隊宿舍,都會有需求

另外,回程經寶林北路其實唔係主打做寶林客,只係行寶林北路去調景嶺係最快 (BTW遲啲魷魚灣附近都會起公屋)

呢條線主打係
1. 百勝角、清半去將軍澳市中心 (購物日常需要同轉地鐵)
2. 山上客落調景嶺轉地鐵
3. 區內穿梭 靈實、山上 (包括茅湖仔宿舍) 來往將軍澳市中心
尤其是而家山上來往將軍澳南算唔上方便,偏偏落調景嶺站轉地鐵係最快,加上而家將軍澳市中心發展越嚟越多,應該有條密啲嘅區內穿梭線
JX9097 發表於 2019-6-26 15:28 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-6-26 14:11
茅湖仔遲啲都會有紀律部隊宿舍,都會有需求

另外,回程經寶林北路其實唔係主打做寶林客,只係行寶林北路 ...

同意有需求但寶林段顯得無用武之地, 令到用車增加
https://goo.gl/maps/S55kZandypvFBq7w7

若然想一條線做哂百勝角同茅湖仔的話
可以考慮咁改
https://goo.gl/maps/kuydhrm6XmEmK6Lm9

咁改可以慳到3公里左右
同時回程入到寶林站(新都城)
亦唔刻意兜入去調景嶺(真係太兜...)

P.S. 其實不如連調景嶺都唔好去
       因為格硬入調景嶺完全唔順路
       (尤其是回程)
 樓主| 10598C 發表於 2019-6-26 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-6-26 15:28
同意有需求但寶林段顯得無用武之地, 令到用車增加
https://goo.gl/maps/S55kZandypvFBq7w7

其實我呢條線嘅其中一個重心,係在於調景嶺站接駁客,一如隔離NR216討論,去調景嶺站接駁係最直接
而如果回程要入調景嶺,行寶林北路已經係最直接,所以冇辦法

至於經新都城,有機會15、17系列因為構成直接競爭而反對,所以我冇劃條線入新都城
佢地唔反對的話,入寶林當然會多D客,但我會屬意跟105走線落寶康路
不過如果入寶林,又唔入調景嶺,會同大半條296M重疊,亦都做唔到我想做嘅調景嶺區內/駁鐵客...
所以我仍然屬意一條線做

但如果真係唔得,可以考慮分做兩條線做

一條調景嶺至茅湖仔循環,專做山上同靈實,甚至可以考慮取代107駁鐵角色
https://goo.gl/maps/DpzXEYtnVoc5qrxS6

一條百勝角至茅湖仔 (青年營外面掉頭),入寶林,主做兩邊來往將軍澳市心同尚德,順便取消296M
https://goo.gl/maps/ryCRAhW1MUZwq2oP7

但未來會有一條將軍澳工業邨至寶林嘅小巴線 (招標中),百勝角至茅湖仔線可能會有競爭
JX9097 發表於 2019-6-27 10:46 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-6-26 17:52
其實我呢條線嘅其中一個重心,係在於調景嶺站接駁客,一如隔離NR216討論,去調景嶺站接駁係最直接
而如果 ...

百勝角茅湖仔定線唔錯亦盡可能同現有路線避開
(唯一係上山方向同105喺寶林會堂站位撞咗)

至於茅湖仔至調景嶺路線
個人兜得不如放棄寶林, 來回直接經靈實上落
繁時靠茅湖仔, 非繁靠靈實撐住
至於107, 相信馬生好願意放手

以最短距離往返調景嶺, 用車亦希望控制到喺2-3架車

定線: https://goo.gl/maps/yFPf1JDUfFkBjsXV8
EX-TL 發表於 2019-6-27 11:39 | 顯示全部樓層
茅湖仔宿舍座落孤島, 除左要駁車轉鐵, 日常所需都要靠接駁.

返屋企可以靠茅湖仔巴士站, 但去程落將軍澳唔係咁方便, 有你建議呢條小巴照顧區內客, 我覺得有需要加經寶琳.

如果唔想同現有小巴路線直接競爭, 可以考慮入佳景路停浩明苑, 之後即調頭出返去寶琳北路, 慳車程得嚟唔會同其他路線有太大競爭.

班客回程可以搭93A.
JX9097 發表於 2019-6-27 11:46 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-6-27 11:39
茅湖仔宿舍座落孤島, 除左要駁車轉鐵, 日常所需都要靠接駁.

返屋企可以靠茅湖仔巴士站, 但去程落將軍澳唔 ...

佳景路調頭閒日就得
假日大把車等入停車場
依家巴士入寶林總站都畀佢哋頂住
隨時等5分鐘唔係閒事
EX-TL 發表於 2019-6-27 12:38 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-6-27 11:46
佳景路調頭閒日就得
假日大把車等入停車場
依家巴士入寶林總站都畀佢哋頂住

咁假日行欣景路