hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 多部64K巴士懷疑在林錦公路發生連環撞樹意外 ...
開啟左側

[突發!] 多部64K巴士懷疑在林錦公路發生連環撞樹意外

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-28 12:28 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2019-6-28 12:19
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1130385-1-1.html

一方面叫政府晒錢起垃圾

啲工程係咪垃圾就見仁見智啦,唔係你一句話係就係嘅

如果你話擴建林錦係方便到其他道路使用者,咁當然唔同講法
但似乎呢度大部份人都只係由九巴角度出發
由頭到尾我留意到嘅主要論點都係話因為要俾九巴用12米車,所以要擴闊

咁就住呢點我當然反對

唔代表我盲目反對擴闊道路

唔好嘗試喺到混淆視聽
洗手、洗手、洗手!
YY487 發表於 2019-6-28 12:30 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-28 12:28
啲工程係咪垃圾就見仁見智啦,唔係你一句話係就係嘅

如果你話擴建林錦係方便到其他道路使用者,咁當然唔 ...

https://news.mingpao.com/pns/%E6 ... A%E5%8B%95%E5%B7%A5

運輸署回覆本報記者查詢時稱,錦田東匯路和林錦公路段,在2014 至17 年「年均交通意外率」高於香港同期整體公路的年均意外率,車禍傷亡人數由2014 年的48,增至去年的61。
理大土木及環境工程系助理教授施能藝接受本報查詢時說,有關路段除了行車道窄,另有部分斜坡位無足夠護欄,車輛失事容易墜坡。立法會新界西議員朱凱廸亦批評政府多年來拖延工程。

咩叫“其他車一啲問題都冇”?
意外率高唔係問題?
安全隱患唔係問題?
簽名被屏蔽
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-28 12:34 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2019-6-28 12:30
https://news.mingpao.com/pns/%E6 ... A%E5%8B%95%E5%B7%A5

運輸署回覆本報記者查詢時稱,錦田東匯路和 ...

咪斷章取義

我全句:
問:宜家其他車行唔到呢條路?答:其他車一啲問題
都冇

我講嘅係可行性,宜家事實係啲車行唔行到呢條路方面係完全冇問題

至於安全性當然就係另一回事

有安全風險就代表條路行唔到?我又冇聽過咁有趣嘅講法

你提供嘅係新資訊,如果林錦對其他車構成意外風險,咁改善下當然好

但如果係為方便巴士公司自己去搞,我當然反對

就係咁簡單嘛

ATENU135 發表於 2019-6-28 12:36 | 顯示全部樓層

個人認為64K留後問題會更嚴重,皆因未來主力用車E400載客量僅得90人,建議九巴買11.3,比埋其他路線用都好 例269M

當然政府若能擴闊林錦公路仲好,64K可以用12米
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-28 12:49 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-28 12:24
要啲人上到車,首先64K唔可以收車先啦

第二你由頭到尾都淨係紙上談兵,話人口增加,所以就要整路俾12米 ...

你紙上談兵我就唔得?

不過好可惜既係唔係我紙上談兵
林錦公路由90年代開始做擴闊
94年4月完成到嘉道理段
剩返段路冇做到直到07年政府提出改埋餘下路段
包埋部分錦田公路

再拖到17年重新上馬
https://www.epd.gov.hk/eia/chi/r ... cesb310/cesb310.pdf

07年既時候成個工程初步估用2億
而家畀盡你貴5倍好未?
都平過起條天橋
仲有當年report提到有唔少重型車輛都會用林錦公路
夠public interest 啦?

話說11.3都唔可以入林錦
論安全
不如用返AM最穩陣
夠短兼單層減少反車機會

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2019-6-28 12:50 | 顯示全部樓層
由於鄉郊路線多灣路窄加上樹木的特殊環境, 出於打完風希望可以盡快提供有限度服務的角度

適量單層同後備短車都係必須的, 如果全線12米, 可能要較長時間先會提供到有限度服務
簽名被屏蔽
PC6429_JY6516 發表於 2019-6-28 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2019-6-28 12:36
個人認為64K留後問題會更嚴重,皆因未來主力用車E400載客量僅得90人,建議九巴買11.3,比埋其他路線用都好  ...

林錦公路本身就唔用得11米車
所以買嚟都係行唔到64K

如果唔係以前AV AD一早行曬啦
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-28 12:53 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-28 12:49
你紙上談兵我就唔得?

不過好可惜既係唔係我紙上談兵

條路令11.3車行到 VS 令12米車行到

邊樣易啲?
洗手、洗手、洗手!
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-28 12:54 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-28 12:53
條路令11.3車行到 VS 令12米車行到

邊樣易啲?

如果都要做擴闊工程既
真係差好遠?

同埋而家一做得就最少上到去標準闊度
唔會做一個繼續唔啱標準既工程掛

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2019-6-28 12:55 | 顯示全部樓層

改善工程最多只係提高安全性, 但如果要比12米車高密度咁行,  我睇當年2億個PLAN都搞唔掂
簽名被屏蔽