hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 269M 部份特別車字軌將改派 12 米車
開啟左側

[路線消息] 269M 部份特別車字軌將改派 12 米車

cz9328 發表於 2019-6-29 18:02 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-6-29 17:24
技術上要搵部12米試路
先至知批唔批,10米限制
265M都係照入聯接街,因

假設幅圖試路過關...大不了葵涌區一段改為循環線, 祖堯轉番落荔景山路停番晒 D 站亦無不可。
cz9328 發表於 2019-6-29 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2019-6-29 16:52
首先麗祖路好像係禁止行重型10米車行走而且走線咪仲衰現有走線.

剛搭完 91A綠van睇過. 麗祖路...感覺上同穗禾苑通道/敬祖路南面出入口上山至祖堯商場一段差唔多。

實地睇完嘅感覺...呢個方案在祖堯邨比較難搵位停站, 除非念祖路近啟廉樓有位可以停一停。擺街做總站比較難...
cobalt174 發表於 2019-6-29 19:48 | 顯示全部樓層
主線縮去葵翠邨,開269E天恩-(原路)-天慈-元朗大馬路-葵芳-祖堯 30分鐘一班,用特快同元朗直車換取半個鐘一班
cobalt174 發表於 2019-6-29 19:56 | 顯示全部樓層

kl9327 發表於 2019-6-26 23:49
荔景站祖堯客唔洗搭?

又唔係全日移走,唔明樓上班人做乜咁興
clivetock 發表於 2019-6-29 20:54 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2019-6-29 17:18
我諗住避開敬祖路北端出口那個樣衰彎...

其實敬祖路具體係fail邊一個彎位?如果淨係fail北面,總站出站右轉走咪得,又或者可唔可以改善fail嗰個彎位?
cz9328 發表於 2019-6-29 22:03 來自手機 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2019-6-29 20:54
其實敬祖路具體係fail邊一個彎位?如果淨係fail北面,總站出站右轉走咪得,又或者可唔可以改善fail嗰個彎 ...

即係由祖堯巴總出站時轉一個 U 型彎, 好似咁樣離開敬祖路?!

如果269M 可以霸晒 30/45/46 嘅闊坑(往麗瑤方向), 然後30/45/46 可以用現時嘅 269M 單坑...其實都可以一試。

另外, 269M 假若可以調坑...轉U 型彎嘅難度估計係好似...中軸驅動12米車經穗禾81K 坑位出站...似係咁上下難度吧.

不過, 如果 U 型出祖堯總站 idea fail...就要諗番改道方案....例如跟 91A小巴咁樣試麗祖路左轉敬祖路?!...但呢個彎用12 米轉難度唔細, 要試過至知, 另外搵邊度停站俾祖堯客上落, 亦須考慮。
clivetock 發表於 2019-6-30 00:15 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2019-6-29 22:03
即係由祖堯巴總出站時轉一個 U 型彎, 好似咁樣離開敬祖路?!

如果269M 可以霸晒 30/45/46 嘅闊坑(往麗瑤方 ...

咁可以有唔同方法嘅,如果真係北面fail而南面ok但係現總站出站唔夠位右轉走,可以考慮用30條坑調頭之後喺南行站灣前方泊街,有資源嘅甚至重新執過個總站都得

所以我先至問究竟係邊個具體位置fail,咁先可以睇吓可以點處理

至於上麗祖路就無謂,麗祖路唔見得容易行12米,同埋沿途可以設站嘅位置不多,總站位更加冇,269M咁長途又不適宜做循環
cz9328 發表於 2019-6-30 00:47 來自手機 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2019-6-30 00:15
咁可以有唔同方法嘅,如果真係北面fail而南面ok但係現總站出站唔夠位右轉走,可以考慮用30條坑調頭之後喺 ...

今日亦都搭埋45/46系ATSE 坐下層導航位...敬祖路北面出入口附近...ATSE 都越線, 甚至12米車行穗禾苑通道其實都冇果度嘅 ATSE 咁嚴重。

南面出口...其實如果 (再) 在轉角彎位加多幾塊鏡俾司機睇對頭車...又唔係太差。

其實下一步可以點諗...亦唔太複雜。
kl9327 發表於 2019-6-30 01:56 | 顯示全部樓層
cobalt174 發表於 2019-6-29 19:48
主線縮去葵翠邨,開269E天恩-(原路)-天慈-元朗大馬路-葵芳-祖堯 30分鐘一班,用特快同元朗直車換取半個鐘 ...

祖堯人拎條269M有一半都係當荃灣大窩口葵興短途返祖堯
你換條特快欖隧線有咩用?
kl9327 發表於 2019-6-30 01:57 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2019-6-29 16:41
其實有冇可能...269M南行...到荔景山路近下葵涌學童牙科...改經麗祖路, 然後如圖所示, 在祖堯邨附近搵位擺 ...

麗祖路右轉念祖街我相信12米係有難度
同埋你咁樣咪飛埋荔景邨班客