hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 269M 部份特別車字軌將改派 12 米車
開啟左側

[路線消息] 269M 部份特別車字軌將改派 12 米車

EX-TL 發表於 2019-6-28 14:23 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2019-6-28 08:44
雙層巴士可以駛入峻巒總站?

如果268M延長需要加幾多部車?

疏忽沒有留意峻巒總站不許雙層進入.

如果全部轉晒短單層, 應該加兩部車就可以.

想再加少D車, 我有諗過屯門公路-祖堯一段行荃灣路 荃灣西站 大河道 沙咀道 大涌道 荃灣路(來回程相同) 葵涌道 葵涌交匯處 荔景山路 敬祖路, 只需加一車, 亦可避免與小巴93A重疊.

荃葵上落祖堯搭番30.

但係輪到荔景站一帶冇左欖隧車, 呢點我成日覺得冇所謂, 荔景南取消之後, 69M縮左落葵芳, 幾年之後先出現番269M, 真空左幾年, 居民生活如常.

講開單層車, 往後九巴買車策略應該唔再需要買長單, 單層全部入短單, 以應付51 211 14S呢類路線已經足夠, 長單quota變晒做雙層, 免造成無謂浪費.
053h4 發表於 2019-6-28 14:55 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-6-28 14:23

峻巒係運吉角度無有任何用車限制。
據了解,個交匯處係批地條款一部分,而且要運輸署長滿意先可以啟用,運輸署長當然要個站可以用雙層。
但係,九巴可以用唔夠客為由派車。

~~Knysna~~ 發表於 2019-6-28 15:58 | 顯示全部樓層

睇過google 街景,cut走敬祖路西行一則行人路,只留一邊行人路,可能解決到
JC8385 發表於 2019-6-28 21:24 | 顯示全部樓層

長遠嚟講點都要解決架啦
他日ATS ASV全退之後換ATSE
等同於條線嘅載客量直接無咗兩成
現有路線下呢個係唔加返車解決唔到嘅事

同57M對調以現況而言係最厚道嘅做法
起碼保得住荃灣返祖堯一段,元天咪荃灣BBI囉
你真係要死攬條欖隧線嘅咁就好辦事
269P全日,擺落葵翠邨,269M保留
cut到一粒鐘一班聯合班次囉
kitarolo 發表於 2019-6-28 21:31 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2019-6-28 21:24
長遠嚟講點都要解決架啦

就算計埋StreetDeck都好似
唔夠補返ATS/ASV條數,而家
再落單嘅亦無咁快交貨。

樣版車加單似乎都係唔存在?
KG1428 發表於 2019-6-28 22:31 | 顯示全部樓層
91M/92的平日有D班次用12米車
但特別班比較多

可能九巴為左解決短車不足問題
會在短車線多開特別班
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
KG1428 發表於 2019-6-28 22:33 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-6-28 14:23

只要把269M拉去荔枝角即可解決問題
(不經敬祖路)
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
shakugan2005 發表於 2019-6-28 22:34 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2019-6-28 21:24
長遠嚟講點都要解決架啦

91M已經由AV變做ATS/ASV載客量冇左兩成, 再減落去真係開多多小巴都唔夠載! 另外, 唔該沙廠出到除64K/77K外唔出短車先好話真係唔夠短車, 明明火炭都解禁左, 280X日日出ATE但點解80M/81K仲要日日短車? 大沙廠拎一兩架短車行幾日U廠64K/276/269M後又會返返去80M/81K咁叫做唔夠用?
JC8385 發表於 2019-6-28 22:48 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2019-6-28 22:34
91M已經由AV變做ATS/ASV載客量冇左兩成, 再減落去真係開多多小巴都唔夠載! 另外, 唔該沙廠出到除64K/77K外 ...

AV變ATS ASV就無得講啦
AV又水塘位而且本身非SLF車都高載D

其實keep太多短車後備明顯唔係好事
對面海爛橙有版你睇架喇日日細車行大線
係咪日日又整部ATSE落269C靠害先安樂?
shakugan2005 發表於 2019-6-28 23:04 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2019-6-28 22:48
AV變ATS ASV就無得講啦
AV又水塘位而且本身非SLF車都高載D

今日已經整左架落269D, 依幾日都有ATSE行58X, 晚晚下繁都有269M用短車柯打269P/69M, 朝朝上繁都有269M用短車柯打265M/269A, 唔係短車唔夠而係已經HOLD一堆短車剩係做一單半單64K/65K之後就全日拎住架短車行其他根本唔洗用短車既線, 比架車當後備休息下都唔得! 如果話係將果堆要柯打265M/269A/269P/69M既269M換返哂唔出短車咁都OK, 但如果話要269M變左架12米車只往荔景北, 咁企係祖堯/荔景站等車豈不是冇左班車? 依家269M又唔係密閒閒地都廿分鐘一班, 係唔係會有指示話下班車荔景北開請前往荔景北乘車?