hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 開辦 690X 黃昏特快,經中環灣仔繞道
開啟左側

開辦 690X 黃昏特快,經中環灣仔繞道

3ASV174 發表於 2019-6-27 23:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[此建議於 7 月 2 日修改]

建議城巴新增路線 690X
金鐘東 -> 將軍澳康盛花園

建議背景:
善用新建道路,為中環下班一族提供特快前往將軍澳的服務。另因應港島區行車時間縮短,考慮繞經坑口,提供中環直達坑口的服務。

服務時間:

金鐘東開:
星期一至五:1805、1835(兩班)

車費:
全程車費:$14.30
過東區海底隧道後往將軍澳康盛花園:$6.10
欣景路起往將軍澳康盛花園:$5.50

行車路線:
金鐘東開出:
途經金鐘東總站、樂禮街、德立街、金鐘西總站、紅棉路、調頭、紅棉路、琳寶徑、遮打道、昃臣道、干諾道中、民耀街、港景街、中環交易廣場總站、干諾道中、調頭、干諾道中、民吉街、民照街、中環灣仔繞道、東區走廊*、東區海底隧道、鯉魚門道、將軍澳道、將軍澳隧道公路#、將軍澳隧道、將軍澳隧道公路、環保大道、昭信路、銀澳路、培成路、常寧路、寶寧路、寶琳北路、佳景路、欣景路、寶豐路、寶琳北路、林盛路及康盛花園總站。

*車長可因應交通情況,改經糖水道、渣華道、民康街後返回東區走廊前往東區海底隧道。
#建議於將軍澳隧道轉車站啟用後維持不停站安排。

沿途分站:
金鐘東開出:
1. 金鐘東總站
2. 金鐘西總站
3. 皇后像廣場
4. 中環交易廣場總站
5. 域多利皇后街
6. 租庇利街
7. 林士街
8. 銀澳路
9. 培成路
10. 厚德邨
11. 景林邨
12. 欣景路
13. 英明苑
14. 寶林邨寶仁樓
15. 翠林邨
16. 康盛花園總站

如要討論,請先自貼差餉單一次
miklcct 發表於 2019-6-28 09:21 | 顯示全部樓層
改翠林開,行山好過啦
進智公交
 樓主| 3ASV174 發表於 2019-7-2 21:38 | 顯示全部樓層
已修改建議,撤回早上取代 690P 部分班次及途經將藍隧道之建議,
回程改為不停北角(但保留渣華道後備路線)及繞經坑口。
ky927 發表於 2019-7-3 13:58 | 顯示全部樓層

用返交易廣場開,金鐘西尾站出返添美道上中灣繞好似順啲喎

1)中區路線同690唔同,唔係好吸到690客;
2)金鐘開屈返中環對金鐘客個感覺唔會同690P分別很多

甚至交易廣場開,淨做中環,情願將軍澳區內兜都會吸引少少。

不過大方向我係讚成開條路線行中灣繞嘅
tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-3 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層
我嘅X690更乾淨俐落,中上環只得三站就經龍和道入半條繞道,尾站係ifc mall。其實最理想係民耀街至耀星街一段龍和道東行有一組新巴士站,俾中環放工客經天橋抵達,搭車直入半條繞道。
 樓主| 3ASV174 發表於 2019-7-3 22:52 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-7-3 13:58
用返交易廣場開,金鐘西尾站出返添美道上中灣繞好似順啲喎

1)中區路線同690唔同,唔係好吸到690客;

建議時有諗過金鐘開逆走唔順路問題,
但始終想行全條繞道,等中環客一上車就直衝過海。如果金鐘後先去灣北落繞道,無站都始終要兜一輪先到入口。
同時一直覺得 690 縮短之後中環其實好多客去搭佢都唔算方便,希望架車可以盡量停近永安o個邊。

建議中 690X 同 690 原線行車時間差太遠喇,交廣上車 690X 隨時入東隧 690 都未到灣仔,相信係唔會有人叫兩飛,
相信唔同站影響不大,不過我同意更大膽的話金鐘至交易廣場一段可以考慮 cut 走,直接交廣開車跟遊行改道入中灣繞。

另外下繁 690P 已取消很久,
不過取消前 690P 其實都快唔過 690,淨車程稍短但不足以過到前一班 690,因為當時東廊塞車,依家係更塞,所以我都建議太塞車 690X 可以落一落渣華道,
寧願民康街上返去打尖。
363330hx 發表於 2019-7-5 14:44 來自手機 | 顯示全部樓層

Too expensive la,麻煩樓主對比下MTR都會票的售價。
miklcct 發表於 2019-7-5 20:26 | 顯示全部樓層
363330hx 發表於 2019-7-5 14:44
Too expensive la,麻煩樓主對比下MTR都會票的售價。

都會票限死40日內搭40程,一般人點會搭到咁多地鐵過海?尤其係好多位有收10.4嘅特快隧巴。好似我一個星期過足7日海,都唔會走去買都會票啦,來回14程視乎唔同目的地有幾程904、幾程905、幾程970(X)、再加下荃灣線、171、971等唔同交通工具,全部都係特快直達,搭特快巴士又平又快重搭條龜鐵咩?

唔通真係日日過海都係中環返將軍澳咩?有時返下觀塘嘅話已經唔同講法啦。

同埋$14.3係合理價,因為正線690都係一樣價。
進智公交
ViviTse 發表於 2020-5-11 04:10 | 顯示全部樓層
363330hx 發表於 2019-7-5 14:44

貴係貴嘅,但當690、690P都係收緊$14.3果陣,690X快咗又平咗又無咩可能嘅......
個問題應該係將軍澳過海一直收緊新界價,如果可以降一級到觀塘價多少少吸引力應該差好遠。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-5-11 04:11 | 顯示全部樓層

大方向開條690X經中灣繞道都係好事,但會唔會試埋早繁(早繁、晚繁各2班)會更好呢?(雖然早繁可能塞將隧
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆