hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議員要求W3經天平和聯和墟、76K重返華明 ...
開啟左側

[其他] 北區區議員要求W3經天平和聯和墟、76K重返華明

leo_ku 發表於 2019-7-1 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2019-7-1 10:48 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-7-1 10:35
青山公路,粉錦公路有幾窄你知唔知? 開60? 不如你話開足70。

遊河搭過76/7K,非繁日間都好少車而且揸得唔慢,不過有機會有咸魚截就唔會踩盡,所以等10分鐘以上都可能慢兩三個字左右,假設沿途冇站70唔難
不過唔係個個都知後備路線,出事照搭276系甚至搭269D轉278X同鐵都唔出奇
lsc04d11 發表於 2019-7-1 11:17 | 顯示全部樓層
唔明拗咩?根本冇元朗人/北區人當76K/77K係來往元朗及上水既線,只係當佢地係駁青公/粉錦沿線往來上水/元朗既線。
就算276/276P點中招都唔會吸到幾多客改搭,分分鐘改搭港鐵O係紅磡轉西鐵綫既客仲多過轉搭76K/77K
(貪平既,一早就已經76K/77K, O個個係我)

仲有76K/77K兜入博愛醫院,轉出黎要去番YOHO時,其實都同O個堆欖隧出黎元朗既線一齊塞,塞短百幾米,但其實都係耐。有時架想轉去錦田既車被困車龍,都要等成分鐘,等前面兩架阻住左既巴士入番元朗條線,先至可以出到……
T277 發表於 2019-7-1 13:30 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2019-7-1 10:48
遊河搭過76/7K,非繁日間都好少車而且揸得唔慢,不過有機會有咸魚截就唔會踩盡,所以等10分鐘以上都可能慢兩 ...

1. 如果紅Van(青公/粉錦)與276系同時出發, 行車時間絕對有可能相近, 如果去上水內街更有優勢, 小巴一樣可以開到70 Km/h。

2. 其實用64K去太和轉都唔慢, 都係1小時左右, 但就唔洗預/夾時間等76K/77K (今日今日仲有天價264R添, 半粒鐘一架, 次次見佢上公路都至少雙向大半滿)

3. 269D轉278X係怪雞搭法, 同你西鐵轉東鐵無咩分別, 仲有可能塞埔公 & 吐公, 又兜華明圈

4. 西鐵轉東鐵來講, 錦上路以南搭去羅湖的行車時間算合理

5. 76K/77K/64K番大埔/上水可以唔停博愛圈, 只要喺東成里前面公路邊加多個站就得
leo_ku 發表於 2019-7-1 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2019-7-1 14:10 來自手機 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-7-1 13:30
1. 如果紅Van(青公/粉錦)與276系同時出發, 行車時間絕對有可能相近, 如果去上水內街更有優勢, 小巴一樣可 ...

269D轉278X 怪主要是車資問題
jocosben 發表於 2019-7-1 14:35 來自手機 | 顯示全部樓層

T277 發表於 2019-7-1 10:19
1. 70X兜少個清河已經省10分鐘, 唔入華明圈再省10分鐘, 全程起碼少20分鐘。如果大窩西都唔經, 用74D解決, ...

一次過回你,你講既野真係何不食肉糜,完全唔理唔夠客又唔夠車既問題
用車方面,原本70X用13車,你話用一半搞掂
你話唔兜清河、華明、大窩西可以慳30分鐘,行車時間縮到60分鐘內,有無離地到甘?
277X作為特快線都要比70分鐘,你同我講70x可以60分鐘搞掂?快277X甘多?正常諗都知無可能啦。
其實你熟唔熟北區路況?兜華明圈只係用多5分鐘,清河一樣,大窩西好多時非繁都只係行多5分鐘,因為真係無咩上落,之後整好條路路況更穩定
70X如果跟你甘拉直,再減班,最少仍要比75分鐘行,計埋休息非繁30分鐘一班點都要比番7車,繁忙如果學你甘講行20分鐘一班,再加上北區南行甘塞車,繁時比十部車係好合理
講需求,根據當年北區重組文件,70X唔計執277X客同上水客,北區去黃大仙同百和路去九龍東獨市客其實只係2000個多d, 呢個數根本唔足以支付一條全日線
你如果打算執277E/X既客,執得幾多客?你睇香港一眾靠執雞為生既線係夠客唔使蝕?
如果九巴係有車甘同你玩,270B就唔會行30分鐘一班啦。亦唔會一再對旗下路線減班減車啦。就算有車都唔會投資10部車落一條執雞線
如果真係有車的話其實擺2,3架車比277E同270B加班已經好理想,解決左最急需既情況。
0q9w8e 發表於 2019-7-1 14:51 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2019-6-29 20:24
根本唔夠車比277X, 277E同70X三線都行全日

而家北區要拎新資源唔難啦
jocosben 發表於 2019-7-1 15:52 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-7-1 14:51
而家北區要拎新資源唔難啦

上面都講左啦,有新資源會重開條蝕錢既70X?
PC6429_JY6516 發表於 2019-7-1 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層