hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區議員要求檢討機場巴士線、延長73、開辦富亨至荃葵 ...
開啟左側

[其他] 大埔區議員要求檢討機場巴士線、延長73、開辦富亨至荃葵線

tommylaihc 發表於 2019-7-5 09:15 | 顯示全部樓層

1. A47X其實可以擴大客源, 拆條特別班做A47P改大美督開,經 鳳園,富善,白石角出。
2. 73/73B/W3 其實可以重組下。
3. 加強73P, 兜一兜入富亨巴總, 好過依家經廣褔重疊73X浪費時間。
kitarolo 發表於 2019-7-5 09:38 | 顯示全部樓層
tommylaihc 發表於 2019-7-5 09:15
1. A47X其實可以擴大客源, 拆條特別班做A47P改大美督開,經 鳳園,富善,白石角出。
2. 73/73B/W3 其實可以重 ...

1. 如維持現票價,我都
認同A47X設特別班,也可
考慮設一兩班E22C嘅模式。

問題係A47X都有少量班次
要企位(未致於頂閘)減E41
嘅班之餘又唔見A47X加密。

2. 唔係好明W3可以點參與?
另外73B朝十晚四之外兼單向
經大窩西,仲有票價問題呢?

3. 舉腳支持。

peterkwan 發表於 2019-7-5 09:52 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-7-5 01:41
加埋271轉乘,係俾返個流動性271,等富善易上車啲;搭271轉73X,亦都可以俾乘客係總站上車,多左有位坐機 ...

想總站上 73X , 搭 71K 咪得囉, 有轉乘優惠添.
反而最好加 73X > 71A 荃灣往富亨既轉乘優惠, 唔洗特登等兜富善既 71K.
GM 發表於 2019-7-5 10:42 | 顯示全部樓層

73延長去北區醫院有票價及車隊問題
整個沙田廠缺車問題十分嚴峻
TD應該施壓要求九巴統合其他分廠採取措施解決(依家亂CUT 81,278X班 已經走火入魔)
常備TCU 出行唔洗怕
AVW28 發表於 2019-7-5 12:40 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-7-5 01:19
其實以站位計,富亨富善根本無位擺,富亨又無線上大老山同城隧,
其實簡單地做

雖然廣福道的確是大埔區路線的客量保證,A47X入埋去唔係唔得,
但會再減弱左本身A線個優勢。
尤其E41廣福道後直行,A47X要入一入火車站,觀感上都已經大打折扣。
當然,E41廣福邨後仲要入東涌和後勤區先到客運大樓,A47X廣福邨後就直達。

根本上A47X唔只係客量不足的問題,係本身大埔居民已經習慣左搭E41。
大埔唔同沙田,大埔係2015年前係無A車;
沙田則在大嶼山機場開幕時先後開辦A41和E42,其中後者更在機場開幕前已經開辦。
當同樣沙田市中心出發去機場,
A41和E42既時間相距係好明顯(最少隔20分鐘)。
但E41和A47X同樣大埔中心出發,時間上其實差距不足,
(尤其全部班次行經科學園的年代)
居民會覺得A車唔抵搭,呢個先係根源。

我反而覺得A47X要增加客量,或許可以試下咁:
1. 機場方向改大埔中心做尾站,總站擺大埔墟站,跟住先經富善和富亨(廣福都唔做);
回程大埔第一站係大埔中心(在市中心區做大A線個優勢);
(按:呢點參考自A41和A43,兩者都是市中心區做尾站。
A41P則有少少例外,因為呢條線既沿線無任何E線服務。
A36隔離則有E34B同樣是YOHO TOWN做尾站,所以呢點不能用該線作參考。)

2. 如果放棄唔到廣福邨,和一定要經廣福道,建議佢入港珠澳口岸;
(按:呢點參考自A33X和A36,因為個情況其實同A47X有點似,
都係同E線既差距唔明顯,以致去機場的乘客大都選擇較便宜的E線。)

3. 其實A47X有無得做埋太和?定應該由E41做埋好?
LL3850
kitarolo 發表於 2019-7-5 14:40 | 顯示全部樓層

大中做A47X進/出公路
鄰近嘅站,唔做廣福事少
(嚴格嚟講有廣福球場,而
我一直建議用達運路進出
公路)但維持富亨/大埔墟站,
都難免要走回頭路。

經廣福道唔係唔得,因呢個
年代有ETA,特登做到A線比
每一班E線早到5分鐘都唔夠
票價差一倍咁緊要,所以定線
係減少同E41直接競爭。

入HZMB我不置可否,
另E41勉強叫做緊太和,
如果真係要入埋太和站
要睇屯赤通車後A47X經
寶雅苑進/出公路實唔實際,
順手可飛甩白石角/大學站。

如果瘋狂啲諗A47X同E41
互換大埔區嘅走線又點睇?
HG6729 發表於 2019-7-5 16:54 來自手機 | 顯示全部樓層

其實葵涌線有272P 亦可以半全日好似948咁 只不過要解決白石角 運頭塘先係重點
fatpear 發表於 2019-7-5 17:35 | 顯示全部樓層
A47X 區內走線好難再郁,
要再執不外乎幾個方法:
1. 改經文娛中心、廣福道;但本身A線要兜火車站,咁行不但拖慢本身大中總站嘅客,同埋會倒走新興/富善客,就算對廣福道一帶大埔墟客嚟講,A線兜火車站vs E線兜東涌後勤區,A線時間優勢唔大但貴近一倍,吸客能力成疑
2. 延長總站到太和;太和本身係缺乏機場線(E41只得回程停太和),但俾條要兜上富亨、大中、火車站,中間堆燈位加埋起碼半個鐘先出到吐公,太和客有幾受落?值唔值得加車做一個咁兜路嘅位都係問題

龍運最失預算都應該係條線入唔到港珠澳,
當初肯俾呢條明蝕嘅線全日都係搏港珠澳係大水喉,點知埋門一腳得4條A線入到去,望只望第時另外條連接唔通車後所有A線都入到大橋口岸先會有改善
andy1010 發表於 2019-7-5 18:20 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2019-7-5 01:11
73x拆條273x出嚟得唔得?

師兄, 73X本身已經開唔足車, 非繁15-20一班, 繁時10-15都夠膽死開, 仲點拆?
andy1010 發表於 2019-7-5 18:25 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-7-5 05:11
第九區即鄰近大埔醫院
嘅全康邨、全樂邨。

希望富亨可以受惠於第九區, 可以新資源爭取東九/荃葵線全日線
第九區->那打素(非繁限定)->富亨->新興->廣福邨(非繁限定)