hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) [細商埸討論]深の(之)都、e電城、重慶站及嘉誠廣 ...
開啟左側

[細商埸討論]深の(之)都、e電城、重慶站及嘉誠廣場

gordon 發表於 2006-7-5 23:03 | 顯示全部樓層

原帖由 timmylee 於 2006-7-5 21:59 發表
我行過深の都一次,之後已經唔想再行~
走廊太窄,舖位過細,蘋果商場(西九龍中心)好行過佢多多聲~
同埋佢唔識利用自然光,將所有窗口封晒~
如果比我搞,我會將走廊移去最外圍,引入自然光,而中間就間幾 ...

前鴨寮街大快活果度唔係開左鴨寮數碼城咩?
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
3av188 發表於 2006-7-5 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 timmylee 於 2006-7-5 21:59 發表
我行過深都一次,之後已經唔想再行~
走廊太窄,舖位過細,蘋果商場(西九龍中心)好行過佢多多聲~
同埋佢唔識利用自然光,將所有窗口封晒~
如果比我搞,我會將走廊移去最外圍,引入自然光,而中間就間幾 ...

鴨寮數碼城嘛,執左啦

死因我覺得係門口太細,D人唔識點上去
3AV188.HD199
gordon 發表於 2006-7-5 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 ChickenTong 於 2006-7-5 21:21 發表
深之都既鋪位真係好細,可能比大商場既廁格仲細..
賣電腦野要咁細間鋪有鬼用咩..又淺又窄..
條走廊仲衰..幾廿年歷史既黃金都闊過佢啦..
我係客都唔會行入去..

其實深之都個位做超市最好, 或者像大陸那些賣電話的櫃位咁就有得做.
就算係做電腦場, 都要將舖面加大, 舖位數目減少, 再將當年酒樓的入口
還原才可以, 坦白講, 隔離係黃金高登, 人流唔會差, 睇下你點定位同包裝
o者, 看看旺角電腦中心, 前身一樣係酒樓, 依家咪旺足十五年, 家陣深之
都D舖位細過商場殘廁......

唯一深之都不能做的, 係賣女裝, 條街已經咁多平貨執(我指門口廿蚊件
果D), 如果賣女裝, 必死.

始終都係黃金高登最好, 兩個場有不同客路, 賣的東西也集中(高登賣砌機,
黃金賣週邊)
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
bose_hung 發表於 2006-7-5 23:54 | 顯示全部樓層

「深(之)都」、「e電城」、「重慶站」,
三個小弟都有行過,
「深(之)都」舖面細到有如廁格,
走廊容納唔到兩個人行,
都未必足以搞佢「死o下死o下」咁款。
如果可以打通幾間舖,
連走廊都霸埋做舖面一部份的話,
都仲可以等到福華街街邊檔要被迫上樓時,
容納o個一批商販……

「e電城」當初開幕唔係好耐,
人流都唔係好差,
出租率亦有八成左右,
可能同個「海景」有關係啦~~
不過睇返場內貨品,
同「黃金」、「 298 」冇乜分別,
偏偏又係死埋同一樣o野--舖面細!
雖則同一般「精品舖」大細差唔多,
但係對於賣電腦產品o黎講,
始終仲係唔夠大……

「重慶站」,
小弟覺得個死穴係 SaSa !
由地下望上去,
只係望到大大隻「 SaSa 」,
電梯兩邊有防盜裝置,
再加埋個「實Q」,
小弟都好懷疑自己有冇眼花:
「呢個叫『重慶站』?
 叫我死入去 SaSa 就叫『重慶站』?
 玩o野呀?」
上到 SaSa 門口,
先知道再上多一層先係「重慶站」,
SaSa 將唯一出入通道列入營業範圍,
小弟極之討厭呢隻做法喇!
搞到好似幫襯 SaSa 咁……
(註:
 小弟對 SaSa 印象極差,
 感覺上只係一D無知、毫無品德o既「八婆」入去「搶呀!搶呀!」。)

講到呢D細商場,
小弟想講多兩個:
一個係位於彌敦道、甘肅街交界o既「數碼講」,
同埋位於觀塘牛頭角道裕民中心上層o既同類型細商場,
(唔記得叫乜名

先講「數碼講」,
小弟上過去一次咁大把,
大概係開張之後半年左右。
半年喇~~
成個商場竟然只係租得出一個舖位!
仲可以俾佢o係地下入口處開張檯仔賣o野喎!
即係叫人唔使上去行啦!
咁樣搞商場,
小弟都係第一次見~~

觀塘牛頭角道裕民中心上層o既同類型細商場,
開張都只係幾個月,
(記唔清係「未夠半年」定「上年年尾」,
 有錯請指正。)
開張時搵「影視紅星」安德尊做抽獎o架!
都唔好話冇宣傳~~
小弟上個月入過去,
發覺出租率都高達八成,
其中有廿幾個相連舖位係打通做特賣場;
場內亦有個細細o地o既「美食廣場」,
(好似得一間舖~~)
主要食車仔麵。

其實呢D「細商場」點先至可以做得起,
小弟都唔知有乜o野法則,
但係小弟諗到「觀塘廣場」呢個「豆泥商場」,
舖面大細都係唔算大,
冇乜裝修之餘,
仲要「烏燈黑火」、衰過「先達」同「信和」,
但係入面有機舖、有快餐店,
就連投注站都有!
雖則依家已經冇乜「老翻碟」舖,
得返一、兩間「四仔」,
但係都可以做得住,
唔知其他「死o下死o下」咁款o既細商場,
又係咪可以借鏡呢?
3av188 發表於 2006-7-6 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 bose_hung 於 2006-7-5 23:54 發表
舖面大細都係唔算大,
冇乜裝修之餘,
就連投注站都有!
得返一、兩間「四仔」,
但係都可以做得住,
又係咪可以借鏡呢?

觀塘廣場呢個例子好特別...

場內有電腦耗材店,賣CD-R/DVD-R同黃金差唔多價(原因主要係部分貨源近貨倉,運費可以省小小),
所以東九龍既人有部分都會去觀塘廣場買電腦耗材,節省車費....
而且係地鐵站旁邊,入面食野又大眾化,點都有人流...
3AV188.HD199
ML29 發表於 2006-7-6 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 bose_hung 於 2006-7-5 23:54 發表
舖面大細都係唔算大,
冇乜裝修之餘,
就連投注站都有!
得返一、兩間「四仔」,
但係都可以做得住,
又係咪可以借鏡呢?

北角的柏麗購物大道也差不多,沒有特別裝修,舖位、走廊窄,
雖然出租率也不是很高,但靠那些電腦用品店、電腦遊戲店、影
印店、「老翻」/「四仔」店,也算不錯,人流還可以;
反觀它樓上的新時代廣場就一直在發霉,出租率長期維持在低水
平,即使在大門口裝了大型屏幕,也不能轉運。

北角區還有很多商場都是同一命運,如馬寶33商場、英皇道888商場、
華滙中心商場、國賓廣場,全都長期有大量空舖位,國賓廣場最後更
要將二、三樓租給老人院救亡。
We're part of The Go-Ahead Group
komodo 發表於 2006-7-6 09:07 | 顯示全部樓層

舖面大細都係唔算大,
冇乜裝修之餘,

其實,好多好多年之前,觀塘廣場曾經係一個區內的高檔商場,除了有食肆,還有幾多CD舖、時裝、AV產品及漫畫精品舖。

不過,管理方面就麻麻地,先天的就係唔夠扶手電梯,食肆又整到個場好邋遢。再之後翻版舖入侵,東港城與新都城開張,個場就係咁先。
傘外的世界有一片蔚藍
exspeed 發表於 2006-7-6 11:40 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2006-7-6 01:03 發表

北角區還有很多商場都是同一命運,如馬寶33商場、英皇道888商場、
華滙中心商場、國賓廣場,全都長期有大量空舖位,國賓廣場最後更
要將二、三樓租給老人院救亡。

講起國賓廣場就好笑, 地庫連住北角地鐵站
個層長年空置, 樓上二三樓有大家樂同萬寧
個陣都旺過一排, 但到最後.......
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
exspeed 發表於 2006-7-6 11:44 | 顯示全部樓層
尖沙咀仲有個細場 - 數碼都市

開幕個陣係威係勢, 但之後
次次搭車經過, 都淨係得近門口
間賣 tie 定乜野既鋪頭做生意
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
ChickenTong 發表於 2006-7-6 21:58 | 顯示全部樓層