hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴88K及途經市中心的沙田區內線客量的討論 ...
開啟左側

[問題] 九巴88K及途經市中心的沙田區內線客量的討論

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-13 22:38 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-7-10 23:27
或者往黃泥頭方向,沙田市中心至黃泥頭依83S,好似好d, 而且都叫停到威院外圍
當然,82K咁疏,估計82K就算入市 ...

65A來回經富豪、麗豪

83K可唔可以來回都行源禾路,集中做源禾學生/行街/買餸客?當然有得有失,咁就等同將富豪麗豪客拱手相讓俾小巴
 樓主| S3bl430 發表於 2019-7-13 23:30 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-13 22:38
65A來回經富豪、麗豪

83K可唔可以來回都行源禾路,集中做源禾學生/行街/買餸客?當然有得有失,咁就等同 ...

65A小巴比83K巴士貴1元以上,
這一點已足夠成為唔改路線的理由
錯字連篇
THomas20010808 發表於 2019-7-14 00:46 來自手機 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2019-7-10 22:10
如果82K唔經沙角改經沙市
之後照樣田園角、聖羅撒(威記)返黃泥頭
有無用?

這樣82k便會與282重疊

如果這樣82k不入第一城及隆亨圈,之後282減一車給82K加密至20分鐘一班,對新田圍及廣黃一帶居民整體效益更大
mopdat 發表於 2019-7-14 21:38 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-10 20:10
86K客量唔算出色,但總有一班穩定嘅乘客。畢竟大半個馬鞍山出沙市都靠佢,810又要兜海皮。當然,沙市返新 ...

馬鞍山>富豪多數搭803,(馬鞍山市中心)分段之後淨係比86K貴兩毫,但係快5-8分鐘 (17:32上車,上17:45嘅堂岩岩好vs86K要17:23上車
係回程803難上車,我會搭86K/C
利申:喺燈塔補過4科,已考完dse
在你走的那個晚上
T277 發表於 2019-7-17 16:59 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-7-13 23:30
65A小巴比83K巴士貴1元以上,
這一點已足夠成為唔改路線的理由

D人寧願等65A都唔等83K, 仲要貴1蚊, 可想而知巴士幾低吸引力

83K落山都只係執廣源/愉翠客 & 轉馬鐵客而已 (80K/89X慢)

但回程因為83K站位靚過65K, 所以83K客多

同埋83S係過時線, Keep上繁就得, 下繁加密番83K仲好, 搶下小巴客, 反正小巴服務都係差
 樓主| S3bl430 發表於 2019-7-17 23:29 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-7-17 16:59
D人寧願等65A都唔等83K, 仲要貴1蚊, 可想而知巴士幾低吸引力

83K落山都只係執廣源/愉翠客 & 轉馬鐵客而 ...

咁新模式是?黃泥頭/廣源搭落第一城站轉馬鐵?
錯字連篇
tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-17 23:46 來自手機 | 顯示全部樓層

T277 發表於 2019-7-17 16:59

83K落山都只係執廣源/愉翠客 & 轉馬鐵客而 ...

講起就有趣,點解當年馬鐵通車,運署唔招標條小巴線,做黃廣<>第一城站(循環),方便居民駁鐵呢?
T277 發表於 2019-7-18 10:18 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-17 23:46
講起就有趣,點解當年馬鐵通車,運署唔招標條小巴線,做黃廣第一城站(循環),方便居民駁鐵呢? ...

你當804死架咩
唔係有轉鐵客
威記去顯徑永世都無得上
tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-18 10:29 來自手機 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-7-18 10:18
你當804死架咩
唔係有轉鐵客
威記去顯徑永世都無得上

咩啊
如果冇咗呢批轉鐵客
咁黃廣咪冇咁多人上804囉
咁威記咪照上到804囉

我宜家構思緊一條新小巴線,做黃泥頭<>石門站(循環),畢竟第一城站已有其他接駁路線,而石門除左駁鐵客外,仲有返工/行街/學生客
T277 發表於 2019-7-18 11:14 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-18 10:29
咩啊
如果冇咗呢批轉鐵客
咁黃廣咪冇咁多人上804囉

其實好多804客都坐大半程, 秦石打後先落架, 雖然有82K但實在太繞, 如果拉直到的話, 會吸引多D人坐。

而家一城都有人等82K番廣源, 因為比其他線/小巴來得直接