hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 感情問題:自己已經對佢有好感,但佢有左男朋友 ...
開啟左側

感情問題:自己已經對佢有好感,但佢有左男朋友

fokck 發表於 2006-7-5 10:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

感情問題:自己已經對佢有好感,但佢有左男朋友

大家好!好耐無上過黎呢度問野喇 =)

話說我響去年某個由某大學搞既 summer camp 識左位 A 小姐,
佢同我同年,但唔同學校,佢讀左十幾年女校,同我今年都要考
A-Level 岩岩放左榜,個 summer camp 五日四夜,有十一個組
仔,另加「組爸」及「組媽」各一個,該名組爸讀緊大學大我地
兩年

本身響個 summer camp 都無乜野既,不過響個 camp 之後我地
成班都仲有互相 contact,包括我同 A 小姐,原來我都俾左佢一
個幾深刻既印象,之後我地搞過幾次 gathering 成班出返黎玩,
次次都唔齊人,得六七個咁,但我同 A 小姐、組爸就實會出現,
去過唱 K 游水、過中秋、甚至為我慶祝生日、平安夜等等

中間我同 A 小姐都成日 msn 同 icq,我記得八月尾至九月我地差
唔多日日都傾,有時係佢聊我先有時我聊佢先咁,乜都有傾下咁
啦,學校外至屋企野都會,好少 dead air,都算傾得幾開心。

之後 A-Level 就快殺到,相信佢為左讀書佢 uninstall 左個 msn,
但佢仲有睇人 xanga... 佢一見我有乜「依郁」就照 send email 俾我,
見我有一排我因為一件小事搞到幾灰,竟然 email 我問我現況... 之後
件事解決左都仲繼續用 email contact,大家呻下當中發生過既事,直
至考曬試

考曬試之後我地又恢復返用 msn contact 咁,有次我考得唔好,我又
打俾佢吐下苦水.... 其實果陣覺得我對佢已經有種 feel

考緊試果陣,我地之間又有 sms 俾對方支持下大家,放榜前,佢知我
對個成績好大壓力,果朝我都估唔到佢又再 sms 我.... 放出黎好彩我
考得唔錯,佢無我咁好,但都算好喇。

早幾日我睇 A 小姐同「組爸」個 xanga,發現有少少「玄」,其實果
時已經九成肯定佢地兩個有野,不過應該唔係好耐..... 我打電話約 A
小姐單獨出黎食野,佢竟然好快應承.... 結果同佢去左銅鑼灣食,之後又
同佢行下行下去左灣仔某馬會買六合彩,我同佢都係第一次入咋!佢仲叫
我同佢夾錢買一張六合彩添!之後同佢坐叮叮送佢返屋企,沿途有講有笑,
似足我地兩個一齊.....咁。去到差唔多到佢屋企果陣,我先同佢 confirm 左
佢地兩個既事...... 我再問佢我地兩個咁出黎係唔係咁好,佢話佢覺得無問題...

我而家有個疑惑,我真係好想知佢對我係乜野態度......
而家我諗緊,我而家郁手埋去會點?
定還是我地維持現狀做返好朋友?
我唔想失去呢位朋友,但亦唔想錯失機會..
我唔係好清楚佢地兩個之間發生過乜事..... 但肯定佢地兩個既事暫時無乜人知....

多謝各位指點迷津

多啦A夢
KL631 發表於 2006-7-5 12:12 | 顯示全部樓層
小弟提議閣下黎個「放長線釣大魚」,繼續同佢做朋友先,呢d野實在唔好急...
六二叉三虎(龍)﹕ES4192 + ES4799 + FY3145
JX9097 發表於 2006-7-5 13:28 | 顯示全部樓層
咁既然依家A小姐已經有咗男友
咁我覺得樓主現時有兩條路揀:

(1)keep on waiting
(2)give up
 樓主| fokck 發表於 2006-7-5 14:00 | 顯示全部樓層

我唔知係咪咁諗唔岩,只係知人地岩岩開始,
如果等人地感情基礎好穩固果時先再諗就後悔
都黎唔切喇。

佢話佢地兩個既野得兩三個人知
多啦A夢
JX9097 發表於 2006-7-5 14:14 | 顯示全部樓層
原帖由 fokck 於 2006-7-5 14:00 發表

我唔知係咪咁諗唔岩,只係知人地岩岩開始,
如果等人地感情基礎好穩固果時先再諗就後悔
都黎唔切喇。

佢話佢地兩個既野得兩三個人知

我明白您嘅諗法嘅...
但係依家人哋點都好,都係開始咗
如果你真係介入其中,同第三者係冇分別

所以我之前都話,現時您有兩條路揀:
(1)keep on waiting
(2)give up
Ketsu 發表於 2006-7-5 14:49 | 顯示全部樓層
其實如果你係有耐性同仲後生既
咁咪試下等囉
否則真係唔好浪費時間
同埋其他既機會

不過俾我就唔會等喇
就算真係等到你心儀既對象同男友分手
你都未必一定有機
直接d 講句就係就算佢係單身
都唔定要揀你o者
踢波做後備都未必有得出場啦
況且家陣人地都未必俾機會你做後備
Abusing dead rule -> Denial of reality
av220 發表於 2006-7-5 19:30 | 顯示全部樓層

fokck 兄, 先問你一個問題,
A 小姐係咪本身好sociable?

我識到一個女仔同A 小姐既情況一樣.
個個女仔係有男朋友 (但我對佢冇意思, 純粹friend),
佢會周圍同男仔食飯各樣, 得閒又會打電話比男仔.
我甚至試過單獨約佢踩單車, 佢自己都覺得咁樣唔係一個問題.........

因此我想, 其實只不過係個女仔sociable 左一d je,
佢可能對全世界男仔都係咁, 而佢唔覺得有乜野問題.

如果A小姐本身係內向既話, 咁呢, 我解釋唔到啦.
ANYWAY, 希望幫到你.

PS 少少ot, 同呢種女仔拍拖, 真係要習慣下她既sociable.........
ps2 我都係一知道人地有"仔" 就會打退堂鼓個類人

樓主| fokck 發表於 2006-7-5 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 av220 於 2006-7-5 19:30 發表

個個女仔係有男朋友 (但我對佢冇意思, 純粹friend),
我甚至試過 ...

佢唔係特別 sociable 果隻囉
多啦A夢
4056 發表於 2006-7-6 00:57 | 顯示全部樓層
樓主,首先,你係睇佢地xanga先知估佢地有九成機會係一齊...但你肯唔肯定?你應該問清楚先(既然佢係咁sociable),唔好白白錯失機會...

但假如肯定佢有男朋友之後,就真係唔好叉隻腳埋去喇,千祈唔好做第三者...既然佢地已經係相愛既話,係絕對唔應該主動去影響人地既幸福。
N38 發表於 2006-7-6 09:03 | 顯示全部樓層

我甚至試過單獨約佢踩單車, 佢自己都覺得咁樣唔係一個問題.........

因此我想, 其實只不過係個女仔sociable 左一d je,
佢可能對全世界男仔都係咁, 而佢唔覺得有乜野問題.

如果A小姐本身係內向既話, 咁呢, 我解釋唔到啦.
ANYWAY, 希望幫到你.

PS 少少ot, 同呢種女仔拍拖, 真係要習慣下她既sociable.........
ps2 我都係一知道人地有"仔" 就會打退堂鼓個類人

我鐘意果個就係呢類人
有時我認為如果個女仔拍緊拖
唔應該再對佢身邊既異性朋友咁熱情
佢過份到同佢食飯
佢可以一聲唔出用佢隻spoon(中文差,唔記得中文點打)"筆"我碗麵既湯飲

不過,我知佢有男朋友
把口話想轉對象
但個心,就仍然未死,想繼續等
身邊既同事,朋友都勸我死心
可惜,自己做唔得到
我怕有一日佢問我係唔係對佢有意思
因為,佢咁問我我真係唔知點答好