hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 馬鞍山青沙走線攻略+發展潛力
開啟左側

[問題] 馬鞍山青沙走線攻略+發展潛力

S3bl430 發表於 2019-7-10 12:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

T4尚未動工, 但已有不小版友希望馬鞍山能夠有一條真全日深水埗青沙線(286C, or 青沙深水埗大角咀線), 論點讓人嘖嘖稱奇. 先不說論點是否言之成理, 只想簡單討論幾個問題

1. 由馬鞍山路恒康街迴處出發至九龍/新界各地
a. 那條路線往返青沙公路行車時間最快?
b. 相對城隧和獅隧, 那些是城隧和獅隧的優勢區域, 那些是青沙的優勢區域?

2. 馬鞍山如果有一條青沙路線,你認為以下那組定線行車時間合理而覆蓋乘客面較廣?
a. 恒耀直出
b. 不停亞公角,但停濱景一城
c. 286C路線(火炭入公路)

3. 假設86C/87D開設恒耀直出版 青沙路線, 相對現有路線,
你們覺得車程優勢是否顯著? 86C/87D提速能否解決上述問題?

4. 有版友說青沙馬鞍山線能開發大學站客源, 你在多大程度同意這個觀點?
(開發大學站客源,意味放石門客源)

5.青沙線的潛在發展路線方向
港島 : 中環特快繁忙時段效果明顯, 但非繁時段681車程亦不差
西九龍 : 永恒的深水埗vs長沙灣問題, 馬鞍山需要一條非繁西九龍線嗎?
油尖旺 : 大角咀/填海區或有發展潛力, 尖沙咀晚上看似足夠支持一條直接返回馬鞍山路線, 但東西線通車後,南昌,尖沙咀能直達馬鞍山,路線何去何從
葵青 : 能沿著公路網直接抵達, 但一方面行車里數較長, 另外城隧轉乘發展亦成熟, 40X/43X 是不能動的乳酪嗎?
機場 : 不用上城隧大斜路, 但青沙+昂橋行車里數較長

如果馬鞍山要有一條青沙路線,你認為上述那一個地區會有較大的發潛力?

討論

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
mopdat + 1 + 10 “多大程度”
99MAN + 1 + 10 該版友論點讓人嘖嘖稱奇

查看全部評分

錯字連篇
AV296 發表於 2019-7-10 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層
唔知Ching係咪讀緊DSE?
因工作關係,有幸接觸教局通識syllabus
當中說明了多角度思考的重要性及方法
(應該S4已經學咗?)
套用落去巴士討論/馬鞍山青沙的討論其實好容易理解

當分析馬鞍山青沙快線是否可行時,可考慮:
車程(定線、停站數目、燈位數目)
車費
方便程度(站位是否方便、是否一程過)
舒適度
(潛在)客源
對其他交通影響(好影響如轉車站、壞影響如搶客)
營辦商利益/損失
對其他方面的影響(如可令某住宅交通配套改善,增加吸引力)
持續性
迫切性
仲有好多好多...

如果只是單以定線角度便去下定任何路線的優劣,相信italk可以執得

1. 由馬鞍山路恒康街迴路處出發至九龍/新界各地…
a. 那條路線往返青沙公路行車時間最快?
老公+吐公,或老公+沙瀝+紅梅谷路,兩者差不大
b. 相對城隧和獅隧, 那些是城隧和獅隧的優勢區域, 那些是青沙的優勢區域?
深水埗、中西區、彌敦道以西、青衣、大嶼山、葵芳

2. 馬鞍山如果有一條青沙路線,你認為以下那組定線行車時間合理而覆蓋乘客面較廣?
首先可以做下資料搜集,286C根據巴典,司機可合法行走不同路線
三條走線中,a行車時間最合理,唔使特登兜入任何地方停站,定線彈性亦最大(980X有3種走線)
而覆蓋面來說,c最大

3. 假設86C/87D開設恒耀直出版 青沙路線, 相對現有路線,
你們覺得車程優勢是否顯著? 將86C/87D提速能否解決上述問題?

如去86C/87D較多人的地方,如旺角/深水埗/太子,明顯青沙快得多,因為青沙連接西九龍公路,而西九龍公路直接連接深水埗/旺角,不像獅隧般,被迫在九龍塘/石峽尾停站
如去九龍塘/石峽尾,則86C/87D好好多
將86C/87D提速不能解決上述問題,因為獅隧不能直達旺角/深水埗

4. 有版友說青沙馬鞍山線能開發大學站客源, 你在多大程度同意這個觀點?
如在不新增資源的前提下,我在極大程度同意。隨著白石角/科學園/中大的發展,把272A/272K作接駁線,實為英明之舉。

5. 如果馬鞍山要有一條青沙路線,你認為上述那一個地區會有較大的發展潛力?
首先澄清返先
西九龍 : 永恒的深水埗vs長沙灣問題其實有得解決,呢到有不止一位板友講咗點樣解決,係少數人無理會
油尖旺 : 您漏咗旺角呢個大客,淨係旺角+油佐,已經可以撐到非繁15的287X

其實對於呢個提議,我已經有一個好詳細的建議,完全解決您的疑慮。可否解釋比我聽,咁多論點中,您點睇?如果您唔理人地的顧慮,一味重覆講自已論點(仲要全部論點都被證實無理),咁你仲適合在italk嗎?
 樓主| S3bl430 發表於 2019-7-10 12:56 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2019-7-10 12:43
唔知Ching係咪讀緊DSE?
因工作關係,有幸接觸教局通識syllabus
當中說明了多角度思考的重要性及方法

不論你的意見如何,我還是會尊重你的建議,至少,恒耀直出經青沙去深水埗,理論上會比86C原線快15分鐘(雖然你誇大效果),這點我是同意的.
另外,我高考通識考C,我知考得唔好,版友有心了
我覺得版友是可造之材,唔考政府AO就真的浪費你的多角度思維和辯才
你讓我看到近期某姓林風雲人物的身影,想必你定會青出於藍

補充番
至於287X走線,出佐敦係好快,不過旺角入沙田就好慢
(山東街至大圍站: ETA 25分鐘),就算減去柏景灣一段,至少20分鐘
同時段87B新填地街至隆亨, ETA大約是35分鐘,
同時段87D山東街至第一城, ETA大約是25分鐘,

用青沙線旺角線取代北行的87D,特快效果見仁見智另外,路線過長+脫班問題也不容許87D開條類似的青沙佐敦旺角循環線

當然,青沙版87D可以服務大角咀, 可以開發新客源
錯字連篇
10598C 發表於 2019-7-10 13:27 來自手機 | 顯示全部樓層

第五點:我自己FF過一條烏溪沙至荃灣直達巴士線,經錦英苑、馬鞍山市中心、恆耀、青沙、葵芳、葵福路、沙咀道

另外,該位風雲人物應該係姓鄭...?
 樓主| S3bl430 發表於 2019-7-10 13:37 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-7-10 13:27
第五點:我自己FF過一條烏溪沙至荃灣直達巴士線,經錦英苑、馬鞍山市中心、恆耀、青沙、葵芳、葵福路、沙咀 ...

我自己也FF過類似既馬鞍山荃灣線,我覺得40X路線比86C更不理想,不說源禾路問題, 就連葵青區定線亦只做通勤地區,
現時很多乘客只是焗搭依條線轉荃灣城隧線

P.S.姓林和姓鄭之間有很大的討論空間
錯字連篇
drbean7218 發表於 2019-7-10 14:02 | 顯示全部樓層

1a 大部份時間應該是跟紅梅谷路最快。只是朝早例外, 因為上路塞車, 行下路經大涌橋路及車公廟路反而最快。

2a 睇長遠的, 馬鞍山走線跟980X走線, 當然恒耀直出。但跟981P的在耀安起步, 就要拉埋濱景及第一城。

4. 有機會得不嘗失
5. 要全日我會揀馬鞍山<->青沙<->(跟290, 290A)去荃灣西。油尖旺, 中環唔是唔得, 可能短期焗限了繁忙時間服務。

當然都要九巴醒目先得。好像287D入大角咀是啱, 但它跟701行, 而唔是跟41A行。

咩叫做81C呀 發表於 2019-7-10 14:11 | 顯示全部樓層

Q4 , 沙田污水廠有很大潛力建居屋,預計會有人口增長
 樓主| S3bl430 發表於 2019-7-10 14:16 | 顯示全部樓層
咩叫做81C呀 發表於 2019-7-10 14:11
Q4 , 沙田污水廠有很大潛力建居屋,預計會有人口增長

如果沙田污水廠變住宅,連同白石角發展,
或者另開一條白石角經青沙/獅隧路線會更好
錯字連篇
AV296 發表於 2019-7-10 22:03 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-7-10 12:56
不論你的意見如何,我還是會尊重你的建議,至少,恒耀直出經青沙去深水埗,理論上會比86C原線快15分鐘(雖然你 ...

好對唔住,我諗我講得唔清楚,我其實只係想討論,唔係要辯駁任何野
所以基本上我真係無乜辯才
上面的野,大部分純粹只係分析,極少個人主見
所以對於青沙快線的建議,我並無誇大任何效果
只係對比起各定線的整體利益,行青沙好少少啫,好少好少
但係我覺得,呢個討論單憑咁少角度,名為討論,實為局限討論
如果連咁簡單的馬鞍山青沙線討論,都不能全面、完整、理性地思考,咁只會得出偏頗、不周全、狹窄、主觀的結論。咁,呢個討論的討論價值在那兒呢?
如果有板友只用單一角度、不全面地、不理性地討論,且不聆聽別人的論點,那板友又是否適合上italk呢?
放心,我唔係話緊樓主
再次對不起

回正題
只想補充一樣野
獅隧在沙田端的網絡係方便,可連接很多小區,至少比起城青大好好多
但缺點就在於九龍端同大區之間無高速公路連接
譬如去深水埗焗行石峽尾,去旺角/尖沙咀焗行九龍塘同窩太/窩亞交界,去觀塘焗行龍翔道,去過海焗行沿線塞到爆的1幹,去新界更加唔使講

所以在此消被長情況下,即使新界端去城青大唔方便,都會同獅隧九龍端的缺點相互抵消
所以行青沙定獅隧,根本在定線觀感上,分別唔大
 樓主| S3bl430 發表於 2019-7-10 22:29 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2019-7-10 22:03
好對唔住,我諗我講得唔清楚,我其實只係想討論,唔係要辯駁任何野
所以基本上我真係無乜辯才
上面的野, ...

青沙九龍出口同樣都有這樣的問題,只看地圖,大家可能以為南昌出口和君滙港出口去深水埗/大角咀好快,
填海區果堆交通燈簡直可以用發神經形容,巴士很多時都要停車等交通燈
(同碧海藍天出長沙灣的交通燈問題差不多,只是用的時間較小)

以南昌出口為例,286X由東京街出口至欽州街很多時要停3支燈(1停燈就要等1-2分鐘先過到),
得海壇街交界果支燈係可以順過, 搞到南昌出口至西九龍廣場要5分鐘以上

當然,我不是明示/暗示行青沙慢過獅隧
龍翔道落深水埗的南昌街同樣都面對燈陣,
至少巴士同時連過1-2個燈位,感覺政府有優化南昌街交通燈系統,感覺會好小小

錯字連篇