hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 若港鐵站出現暴亂,乘客應如何做?
開啟左側

若港鐵站出現暴亂,乘客應如何做?

Toz 發表於 2019-7-23 12:03 | 顯示全部樓層

Busways 發表於 2019-7-22 17:28
對付黑社會易如反掌啦!攞真槍去射殺就得!

人地刀都無把, 用真槍射?

按呢個標準, 示威咪好危險, 你拎把遮衝警察已經可以射你, 真槍wor

Toz 發表於 2019-7-23 12:04 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2019-7-22 18:47
叫警察?30分鐘啦起碼
成班人去唒中上環金鐘灣仔搞示威者,鬼得閑理元朗咩,咪搞我後面,明唔明?
報警? ...

點解你認為巴士會更安全?
以前有劫匪渣槍脅持一部載緊客既巴士

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-23 12:08 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-7-23 11:37
琴晚仲見到天水圍站有開,應該只係區內穿梭列車?
反正天水圍站有側線。
...

今次件事政府同港鐵都要成立獨立調查委員會,等公眾了解嗰兩個幾鐘到底發生咩事
tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-23 12:10 來自手機 | 顯示全部樓層

有傳部出事列車嘅車長叫乘客落車(嗰時已打緊),呢個做法又係咪合適?
Toz 發表於 2019-7-23 12:14 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-23 12:10
有傳部出事列車嘅車長叫乘客落車(嗰時已打緊),呢個做法又係咪合適?

疏散係無法掌握情況既正常反應

車長點知黑社會衝左入去未?
萬一幾十個黑社會衝左入去, 佢關門開車, 係車廂入面困獸鬥, 會點?

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-23 12:24 | 顯示全部樓層
sancouve 發表於 2019-7-22 14:52
應該問仲可以做乜就眞

成村人自己曉爬欄杆上月台㩒停埋部車見人就打,職員已經落咗鐵閘都可以畀佢哋開返 ...

呢件事警方要負最大責任,但港鐵都難辭其咎

件事發生兩個幾鐘,睇返咁多段片,我一個港鐵職員都見唔到,成個元朗站好似變咗玩wargame嘅開片場所,甚至有喪屍片喺冇人嘅地鐵站開戰嘅感覺

我知港鐵職員有報警,但除此之外,港鐵仲做咗啲咩去保障乘客安全?

我唔怪前線職員,遇到呢啲場面,俾我都驚到震

但我唔信前線職員冇搵過總部求救,咁港鐵上層做咗啲咩?有冇緊急情況應變小組處理?

件事發生兩個幾鐘,最基本嘅派人去元朗站增援,有冇做到?人呢?點解全程港鐵好似一個「場地提供者」咁,任開片唔嬲?

叫其他列車唔停元朗站,呢個只係最基本嘅處理,實質上係不得不咁做,因為已有列車喺元朗站開唔走

除此之外呢?兩個幾鐘,除咗報警,港鐵仲做咗咩去保障元朗站乘客同前線職員安全?

如果冇,咁係咪即刻表示港鐵自己冇方法同能力保護到乘客安全,只能靠警力?

呢條問題唔解釋清楚,我要慎重考慮短期內仲搭唔搭港鐵

雖然警黑係事件嘅眾矢之的,但希望大家都留意下,港鐵呢件事度一樣有好多欠咗嘅交代
洗手、洗手、洗手!
tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-23 12:32 來自手機 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-7-23 12:14
疏散係無法掌握情況既正常反應

車長點知黑社會衝左入去未?

架車度門壞咗,部車一定開唔走

但既然知道站內已有打鬥,點解要叫人落車,而唔可以叫乘客先留喺車上?有冇諗過乘客出咗月台更易成為目標?網上已經傳緊有人聽咗車長廣播走出車廂,結果同白衫人碰面,之後被打

屍殺列車有一幕咪就係車長叫乘客喺某個站落車,結果咪同班喪屍碰面,被追殺囉

Toz 發表於 2019-7-23 12:45 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-23 12:32
架車度門壞咗,部車一定開唔走

但既然知道站內已有打鬥,點解要叫人落車,而唔可以叫乘客先留喺車上?有 ...

下次你有時光機再講野啦.

事後孔明好容易, 你可以咁去訂個指引?

萬一下次人地帶火水上黎放火, 你係咪上身負責?

上次港鐵緃火案, 如果車長叫人留係車廂...
tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-23 12:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-7-23 12:45
下次你有時光機再講野啦.

事後孔明好容易, 你可以咁去訂個指引?

所以咪話要徹查囉

睇睇今次處理嘅不足

下次有同類事件要處理得更好
Toz 發表於 2019-7-23 13:06 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-23 12:57
所以咪話要徹查囉

睇睇今次處理嘅不足

再徹查都好
疏散都係正路既做法
你要指責車長的話, 唔該先發明時光機