hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 若港鐵站出現暴亂,乘客應如何做?
開啟左側

若港鐵站出現暴亂,乘客應如何做?

sancouve 發表於 2019-7-23 13:33 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-23 12:24
呢件事警方要負最大責任,但港鐵都難辭其咎

件事發生兩個幾鐘,睇返咁多段片,我一個港鐵職員都見唔到, ...

你話睇好多段片,咁我相信你都聽咗嗰晚錄音,錄音入面都有個職員話佢一上到佢就畀人打埋一份,咁其他職員梗係即刻掉頭走啦,結果咪見唔到職員囉

你話高層可以搵快速應變,龜記嘅快速應變咪鐵路警區囉;香港地唔同歐美,就算做實Q嘅多數都係得碌電筒可以叫做係武器,其餘嘢都係要報警處理,可想而知鐵路公司就更加有心無力

另外你嘅思維有些少特別,負最大責任嘅唔係搞單嘢出嚟嘅白衫而係警察?我唔係話要盲撐警察,只係始作俑者點都應該大罪啲?而家情況等於有人倒瀉嘢但係你淨係怪淸潔工抹地太慢
Ban我啦ban我啦我冇問題㗎我
 樓主| Busways 發表於 2019-7-23 13:43 | 顯示全部樓層
 樓主| Busways 發表於 2019-7-23 13:45 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-7-23 13:58 | 顯示全部樓層

Busways 發表於 2019-7-23 13:45
可能係警察叫白社會暴徒去搞班後生仔,背後大陸可能支持,加上某已完裡應外合。
所以我哋要將呢啲人踢出 ...

到時怕第一個比人打死既係你

唔該唔好借題發揮

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-23 14:09 來自手機 | 顯示全部樓層
sancouve 發表於 2019-7-23 13:33
你話睇好多段片,咁我相信你都聽咗嗰晚錄音,錄音入面都有個職員話佢一上到佢就畀人打埋一份,咁其他職員 ...

件事真係咁突發?

幾日前連普通網民都知道有鄉事派想喺元朗搞事,警方冇可能收唔到相關情報

甚至出事前幾個鐘已有成村白衫人拎住棍喺元朗街頭集結,都冇人理

之後最離譜嘅係出事一刻,999可以成粒鐘打唔通(如果有咩緊急嘢,如有人暈咗,真係可以死人),元朗、天水圍警署落曬閘

喂大佬啊,洗唔洗做到咁明顯啊?

去到凌晨終於入村,成班白衫人拎住棍企喺村入面,過咗幾個鐘,竟然一個人都冇拉,放行埋佢哋搭車走

仲要好衰唔衰俾人影到持棍白衫人同警察「同行」(We Connect?),跟住八鄉指揮官同白衫佬有講有笑、拍埋膀頭

做到呢步,我諗根本唔可以用「縱容」嚟形容警察嘅態度,直頭可以話係「包庇」、「勾結」白衫人

我又想問,如果警察嚴厲執法、會除暴安良,黑社會敢唔敢大肆出動、眾目睽睽下做得出咁惡嘅嘢?

唔好意思,今次件事我睇唔到白衫人同警察係兩個唔同陣營嘅人
Toz 發表於 2019-7-23 14:13 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-23 14:09
件事真係咁突發?

幾日前連普通網民都知道有鄉事派想喺元朗搞事,警方冇可能收唔到相關情報

咁你有無未卜先知佢地會搞元朗站呢?

元朗咁鬼大, 都屬港鐵管?

呢度係鐵路版, 你可以討論港鐵既處理方式
 樓主| Busways 發表於 2019-7-23 14:19 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-7-23 14:23 | 顯示全部樓層
Busways 發表於 2019-7-23 14:19
全世界有 75 億人,講普通話,寫簡體字的中國人只有 13 億,即係要排華的話,全世界每 4.7 個非中國人就 ...

唔該唔好借題發揮

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-23 14:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-7-23 14:13
咁你有無未卜先知佢地會搞元朗站呢?

元朗咁鬼大, 都屬港鐵管?

我知你唔鍾意我鬧港鐵,我宜家冇鬧啦,ok?
Toz 發表於 2019-7-23 14:29 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-23 14:24
我知你唔鍾意我鬧港鐵,我宜家冇鬧啦,ok?

你自己立場蓋過理性, 唔可以假設人地係

我只係話車長不應該為疏散負責, 因為呢個係正常指引
事後孔明係無好處
最弊係, 你話車長有錯, OK, 下次車長好正確咁叫人留係車廂, 點知原來係有人放火或放毒氣
你負責?

事實上有報道話班黑社會用氣槍射BB彈入車廂
如果佢地用既槍勁D, 你估下會點