hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線33服務詳情
開啟左側

[路線消息] 九巴新線33服務詳情

clivetock 發表於 2019-7-14 00:50 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2019-7-13 23:45
有關當局眼中小巴公司勢力幾大都好
某巴士公司唔比
有關當局就會聽話...

荃葵青唔少山頭都係小巴獨市,九巴係咪真係搞到我有疑問;就算小巴巴士同場小巴多數佔優,九巴又搞到幾多?

另外,恕我直言,你成日咁樣某公司某路線,又話係檯底嘢,之後又話人發夢,人哋要估估吓好難同你具體討論(甚至根本估唔到),希望你改善;如果唔講得嘅就不如唔好提,咁樣叫人估法其實冇乜意思
ricky 發表於 2019-7-14 11:48 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2019-7-13 23:58
你而家明點解33要飛鑽地同彩虹未丫

都係唔明

根本入大磡道塞,出面龍翔道都會塞,無得避。
前荃葵青區居民
天空之神 發表於 2019-7-14 11:53 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-7-14 11:48
都係唔明

根本入大磡道塞,出面龍翔道都會塞,無得避。

多一條逃生通道姐
反正都唔使停站
反而奇怪無得經新蒲崗落啟德出九龍灣
或者直接入新蒲崗出太子道西

.
ricky 發表於 2019-7-14 12:08 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-7-14 11:53
多一條逃生通道姐
反正都唔使停站

其實可以,用啟新道隧道去,唔明點解唔做。
果邊自40號改道後,已無車去荃灣。
前荃葵青區居民
leo_ku 發表於 2019-7-14 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-7-14 12:08
其實可以,用啟新道隧道去,唔明點解唔做。
果邊自40號改道後,已無車去荃灣。
...

轉車咪得lor, 下下要直車?
ricky 發表於 2019-7-14 12:36 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-7-14 12:17
轉車咪得lor, 下下要直車?

而家仲得,遲下啟德商區開晒,地鐵又未開的話,返工時時要巴士疏導下。
前荃葵青區居民
gu9434@24 發表於 2019-7-14 13:08 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-7-14 11:53
多一條逃生通道姐
反正都唔使停站

我昨晚原本都有諗過這個問題
但改經啟新道 行車時間最少要加十分鐘(因為停臨華街 變左一定要經啟麗食燈)
如果以避塞車計 參考早繁紅van走法 龍蟠街>鳳德道>斧山道>彩虹道通/龍翔道>(福淘街)/直上應該會係最穩陣

JU2541 發表於 2019-7-14 14:44 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2019-7-14 00:50
荃葵青唔少山頭都係小巴獨市,九巴係咪真係搞到我有疑問;就算小巴巴士同場小巴多數佔優,九巴又搞到幾多 ...

就係佔優
所以要洗橫手搶生意
之後就搞爛佢
你望下 235 行左國瑞路之後有冇加班?

另我又未聽過因為多左垃圾
自視過高可以搶到 19 個客
所以唔比人加班

就係因為冇競爭
所以 40P 根本唔會短時間內全日

依家多左 33 呢個煲...但係冇加過蓋
荃葵青人自求多福

人一九,腦便殘
238X 發表於 2019-7-14 15:02 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2019-7-14 14:44
就係佔優
所以要洗橫手搶生意
之後就搞爛佢

政府實際上係想多啲人搭港鐵,九巴城巴小巴邨巴齊齊頹做佢求之不得

我諗治本方法係換政府,新嘅利益集團自然會清算好似九巴呢啲舊利益集團,問題只不過係以而家形勢,新入主者會係中資,隨時仲差
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
andy92 發表於 2019-7-14 15:17 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-7-13 22:48
87K vs 89A 89B 98 系

等我又估估下先,89B 入唔到西站就點都搶唔返去左 87K 既客仔

唔見得 89B 入西站會搶到 87K 既客

87K 去葵盛葵興快咁多,死等都有著數,

仲未計 89B 有緣人班次,去沙咀道執 313 餅碎喇